Instanța amână a 8-a oară pronunțarea în dosarul directorilor de la Tel Drum. Oamenii lui Dragnea scapă prin prescripție abia în februarie 2024

Sambata, 25 Martie 2023, ora 03:00
4248 citiri
Instanța amână a 8-a oară pronunțarea în dosarul directorilor de la Tel Drum. Oamenii lui Dragnea scapă prin prescripție abia în februarie 2024
Dezbaterile finale au avut loc în iunie 2022, iar de atunci instanța tot amână pronunțarea FOTO / Ionuț Mureșan

Pronunțarea pe fond în dosarul în care directorii Tel Drum Florea Neda, Mircea Vișan și Petre Pitiș sunt judecați pentru o fraudă cu fonduri europene de aproape 5 milioane de lei a fost amânată a 8-a oară vineri, 24 martie, în condițiile în care dezbaterile finale au avut loc pe data de 24.06.2022.

„Având în continuare nevoie de timp pentru deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii, în baza disp. art. 391 alin. (3) C.p.p. amână pronunţare la data de 31 martie 2023”, se arată în minuta Tribunalului București.

De timp au nevoie și oamenii lui Liviu Dragnea, deoarece faptele lor se prescriu abia la începutul anului viitor.

Potrivit prevederilor articolului 154 Cod penal, termenul de prescripție este de 8 ani atunci când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.

Cum ultimele fapte anchetate în acest dosar s-au petrecut pe data de 9 februarie 2016, rezultă că termenul general de prescripție se va împlini pe 9 februarie 2024.

Indiferent de soluția pe fond, este greu de crezut că apelul va fi soluționat până la împlinirea termenului de stingere a răspunderii penale.

Avocații au cerut o hotărâre „luminoasă” pentru oamenii lui Dragnea

Avocații celor trei directori ai Tel Drum au cerut pe data de 24 iunie 2022, la Tribunalul București, achitarea clienților lor, pe motiv că faptele nu există. În schimb, procurorul DNA a cerut pentru toți inculpații pedepse cu închisoarea.

De departe, o remarcabilă susținere a unui avocat din dosar a fost cea în care acesta a declarat că se așteaptă la o decizie „luminoasă ca picturile lui Rembrandt și armonioasă ca simfoniile lui Beethoven”, că așa i-a spus lui că trebuie să fie o hotărâre penală reputatul profesor de drept Costică Bulai.

Nu e clar cum a luat judecătorul remarca, dar cert e că pânzele pictorului olandez sunt cunoscute pentru jocul de lumini și umbre, iar Beethoven a compus cel mai celebru marș funebru din istorie, interpretat la ceremoniile oficiale din întreaga lume.

Tribunalul București a amânat pentru data de 18 august pronunțarea pe fond în Dosarul directorilor Tel Drum, după dezbaterile finale de vineri, 24 iunie 2022.

Procurorul de ședință al DNA a cerut pedepse cu închisoarea îndreptate spre mediu pentru directorii Tel Drum Florea Neda, Mircea Vișan și Petre Pitiș, pentru o fraudă cu fonduri europene de aproape 5 milioane de lei în legătură cu achiziția unei stații de mixturi asfaltice.

În schimb, avocații celor trei au solicitat achitarea pe motiv că fapta nu există.

Cum s-au dezvinovățit cei trei directori Tel Drum în fața judecătorului

În ultimul cuvânt, directorii Tel Drum s-au declarat nevinovați, apoi au ieșit râzând pe ușa din dos a instanței.

  • Petre Pitiș: „În ceea ce mă privește, vreau să spun că înainte am condus societăți de interes public, iar la Tel Drum am reabilitat sute de kilometri de drumuri și zeci de poduri. Nu avem niciun pod căzut și am creat 500 de locuri de muncă. 225 de milioane de euro a plătit societatea Tel Drum la bugetul de stat, de la aderarea României la Uniunea Europeană, din care 26 de milioane s-au dus la bugetul UE. Am vrut să accesăm și noi fonduri europene de 4,5 milioane – asta a fost greșeala!”
  • Florea Neda: „Consider că sunt nevinovat, având în vedere că în calitatea pe care am avut-o - până la apariția și accesarea fondurilor UE – am avut unele discuții cu cei de la Benninghoven Sibiu. Dar, odată cu apariția oportunității (n.r. – de accesare a fondurilor UE) am angajat o altă firmă pentru a se ocupa de documentație. Directorul a dispus constituirea unei comisii, eu fiind membru de rezervă. Nu am participat la procedura de licitație. Relația mea cu Ion Florian (n.r. – reprezentantul firmei care a câștigat licitația) este una strict profesională, iar acele convorbiri telefonice menționate în rechizitoriu, cu privire la care s-a reținut acuzația de conflict de interese, n-au nicio relevanță”.
  • Mircea Vișan: „Sunt de acord cu concluziile avocaților mei. Sunt nevinovat, mi-am desfășurat activitatea în mod legal, la fel ca în ultimii 30 de ani”.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru cei trei directori ai Tel Drum

În rechizitoriu se arată că, în cadrul proiectului finanțat din bani europeni, reprezentanții Tel Drum SA, inculpații Vișan Mircea, Petre Pitiș și Neda Florea și reprezentantul WFA Impex SRL, inculpatul Ion Florian, au încălcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare și, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte și împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obținerea fondurilor nerambursabile).

Principalele acuzații pentru directorii Tel Drum se referă la:

  • Au simulat procedura de atribuire, reprezentanții Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat prețul și condițiile achiziției utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic în procedură.
  • Au întocmit și au depus declarații privind lipsa conflictului de interese între reprezentanții beneficiarului și ofertant, deși WFA Impex SRL era într-o situație de afiliere cu Tel Drum SA iar între Petre Pitiș, Neda Florea și Ion Florian era atât o relație profesională cât și una personală, WFA Impex SRL funcționând ca o societate satelit pentru Tel Drum SA.
  • Au mărit în mod nejustificat valoarea devizului general depus de WFA Impex SRL, Tel Drum SA fiind de acord să achite suma de 200.000 lei fără TVA pentru amenajarea terenului, deși terenul era deja amenajat și cimentat, suma de 560.000 lei pentru montaj asistență pentru montaj (deși acesta se făcea sub îndrumarea furnizorului principal și cu muncitorii de la Tel Drum SA) și suma de 871.840 lei pentru cheltuieli diverse și neprevăzute.
  • Au întocmit procesele verbale cu privire la derularea procedurii de atribuire și nota justificativă de atribuire cunoscând că procesul de atribuire este simulat și că în cauză există un conflict de interese care ar fi dus la eliminarea ofertantului WFA Impex SRL din procedura de achiziție; procesele verbale respective au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare.
  • Au întocmit, semnat și depus cererea de rambursare din data de 9 februarie 2016 în care este precizată, în mod nereal, perioada 15.09.2015-31.12.2015 ca perioadă de referință pentru finalizarea proiectului și faptul că regulile privind ajutorul de stat, achizițiile publice, protecția mediului și egalității de șanse au fost respectate.

Liviu Dragnea, trimis în judecată într-un dosar separat

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul Tel Drum, luni, 17 octombrie 2022, fiind acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și instigare la prezentarea de documente sau declarații false.

Au trecut aproape 5 ani de la momentul la care Dragnea a fost pus sub acuzare în acest dosar, în noiembrie 2017.

Alături de Liviu Dragnea au fost trimise în judecată alte opt persoane, funcționari în Consiliul Județean Teleorman la data săvârșirii faptelor sau persoane fizice, precum și societatea Tel Drum. Faptele vizează perioada 2001-2017.

Procurorii DNA susțin în rechizitoriu că Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.

Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 vizând obținerea unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene).

Acuzațiile din dosar se referă la accesarea ilegală a două proiecte finanțate din fonduri europene pentru reabilitarea a două drumuri județene din Teleorman. Dragnea ar fi direcționat aceste contracte către compania Tel Drum.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#liviu dragnea tel drum, #directori Tel Drum cercetati DNA, #prescriptie, #Tribunalul Bucuresti , #justitie