Despre Liviu Dragnea

Liviu Dragnea este inginer de profesie si este presedintele Partidului Social Democrat. A fost ministru de Interne in Guvernul Boc I pentru doua saptamani in perioada ianuarie-februarie 2009.

Nascut pe 28 octombrie 1962, in comuna Gratia, judetul Teleorman, Dragnea este casatorit si nu are copii.

Dragnea este considerat de presa unul dintre baronii PSD, alaturi de Marian Oprisan, Nicusor Constantinescu si Radu Mazare.

Studii

In 2004 a absolvit Colegiul de Aparare la Universitatea Nationala de Aparare

In 2003 a absolvit Facultatatea de Management si Administratie Publica din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti

In 2001 a absolvit un curs postuniversitar de Managementul administratiei publice locale in cadrul ASE Bucuresti

In 1997 a urmat un curs de specializare la Scoala de Inalte Studii Administrative din Roma

In 1987 a absolvit Facultatea de Transporturi – sectia autovehicule rutiere a Institutului Politehnic Bucuresti

Activitate profesionala

Intre 1990 si 1996 a fost manager de firma privata

In perioada 1987-1990 a lucrat ca inginer auto, sef atelier mecanic la IUGTC Craiova

Este membru fondator al Asociatiei Patronale Teleorman

Activitate politica

In 18 octombrie 2015 a fost validat presedinte al social democratilor in cadrul Congresului PSD. El fusese deja ales in aceasta functie in 11 octombrie, direct de catre membrii de partid.

In iulie 2009 a fost numit secretar general al PSD

In 2008 a coordonat campania PSD pentru alegeri, alaturi de Miron Mitrea

Din 2005 pana in 2007 a fost vicepresedinte al PSD, functie din care s-a autosuspendat

Dupa alegerile din 2000 s-a inscris in PSD

In 1996 a fost director de campanie electorala la alegerile locale si generale pentru PD

In perioada octombrie 1995 - martie 1996 a fost vicepresedinte al Partidului Democrat – filiala Turnu Magurele si al Organizatiei judetene Teleorman.

Activitate administrativa

In perioada 20 ianuarie 2009 – 3 februarie 2009 a fost ministru de Interne in Guvernul Boc I, functie din care a demisionat

Din iunie 2000 este presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, la al treilea mandat

Din decembrie 1996 pana in anul 2000 a ocupat postul de prefect al judetului Teleorman.

In perioada iunie –decembrie 1996 a fost consilier local al municipiului Turnu Magurele

Ministru de Interne

In decembrie 2008, cand s-au stabilit functiile guvernamentale in PSD, Dragnea era convins ca o sa primeasca Ministerul de Interne. A fot ales doar coordonator al ministrilor social-democrati in Cabinetul Boc I.

Insa pe 20 ianuarie 2009, dupa demisia lui Gabriel Oprea din fruntea MAI, Dragnea a fost desemnat ministru de Interne.

Dragnea si-a anuntat demisia pe 3 februarie 2009 motivand fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget. El a spus ca "nu poate asista tacit la diminuarea resurselor financiare".

Dragnea a precizat ca fara resurse tintele asumate de el la preluarea mandatului - de descentralizare a administratiei publice si de crestere a sigurantei cetatenilor nu pot fi atinse: "Atat timp cat structurile ministerului nu sunt sustinute financiar, nu pot atinge tintele asumate".

"Mi-am asumat o serie de obiective cand am preluat mandatul MAI", a continuat Dragnea, care s-a aflat la conducerea ministerului doar 12 zile.

Presa a dezvaluit insa ca Marian Vanghelie si Mircea Geoana s-au certat cu Liviu Dragnea pentru nominalizarea secretarilor de stat in MAI.

Baron de Teleorman

Liviu Dragnea este cunoscut ca fiind baronul PSD de Teleroman.

Inainte de 2000, Dragnea a fost membru de marca al Partidului Democrat, care l-a si propulsat, de altfel, in functia de prefect al judetului Teleorman.  Insa dupa alegerile castigate in 2000 de PSD, Dragnea a intrat si el in acest partid.

Din iunie 2000 este presedinte al Consiliului Judetean Teleorman.

A devenit si presedintele Uniunii Consiliilor Judetene din Romania, iar dupa alegerile din 2004 si-a pastrat functia de presedinte al Consiliului Judetean. A fost reales ca presedinte al CJ Teleorman in urma scrutinului local din iunie 2008.

In cei 12 ani in care s-a aflat la conducerea judetului si-a construit o imagine negativa.

Dragnea s-a aflat in 2008 printre initiatorii unui proiect prin care sefii de Consilii Judetene sa dobandeasca puteri sporite.

Dosarul Referendumul

In 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de 3 ani, in dosarul Referendumului din 2012. DNA ceruse inchisoare cu executare pentru ministrul Dezvoltarii Regionale, insa nu a mentionat si cuantumul pedepsei.

Dragnea este acuzat de DNA ca, in calitate de secretar general al PSD, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala necuvenite pentru PSD, anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor anticoruptie, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. Presedintele executiv al PSD a spus in repetate randuri ca el nu a comis nicio infractiune chemand oamenii sa vina la referendum in ziua votului.

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Data nasterii: 28 octombrie 1962

Cariera:  prefect, sef de consiliu judetean, ministru de Interne, viceprim-ministru, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Liviu Dragnea, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Liviu Dragnea

De ce moare neuronul in capul unui parlamentar? De singuratate.citeste tot bancul