Cel mai mare dusman al Romaniei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 20:21
46207 citiri
Cel mai mare dusman al Romaniei

Oricat de sus ai ajunge, oricata putere ai avea, la un moment dat lipsa de cultura politica, lipsa de educatie, toparlanismul suit in copac tot te tradeaza. Este ca o bomba cu ceas.

Asa si cu cei trei "muschetari" antijustitie, Dragnea, Dancila si Tariceanu, care s-au infoiat sa arunce o smetie in obrazul SUA, chiar in ziua aniversarii zilei nationale a americanilor. Un condamnat, un inculpat si "he, he!" au intors spatele ceremoniei organizata pentru 4 iulie ca raspuns pentru comunicatul celor 12 ambasade, in frunte cu cea a SUA, privind modificarile pe care PSD-ALDE le aduc legilor penale.

Nu cred ca vreunul dintre ei a fost chemat acolo pentru personalitatea proprie marcanta, ci pentru functia in statul roman. Ambasada SUA a invitat presedintele Camerei Deputatilor, presedintele Senatului si premierul Romaniei. Si tocmai de aceea, cei trei aveau obligatia sa trateze invitatia nu ca persoane fizice cu fobii proprii, ci in calitate de reprezentanti ai poporului roman.

Din fericire, poporul roman a fost reprezentat la cel mai inalt nivel de presedintele Romaniei si de numerosii oameni de calitate care au raspuns cu simpatie si respect invitatiei americanilor.

Asadar, cei trei s-au plasat singuri in postura de persoane fizice care au actionat in afara pozitiei oficiale. Si am sentimentul ca nici macar nu realizeaza dimensiunea ofensei pe care, pe persoana fizica, au adus-o nu Ambasadei, nu ambasadorului Klemm, ci Statelor Unite.

Pentru ca acolo nu era un eveniment al Ambasadei, o decernare de premii, o zi de nastere, era celebrata cea mai importanta sarbatoare a statului american. 4 iulie inseamna enorm pentru o tara in care patriotismul are alta dimensiune decat aceea, din pacate, destul de tocita la noi de anii de demonetizare din comunism si de ocupatia periodica a lichelelor din politica.

Daca ceva te nemultumeste, personal sau institutional, poti sa te exprimi in multe feluri, dar sa sfidezi sarbatoarea nationala a SUA este un afront de o gravitate extrema care nu trece neobservat, nu este uitat usor si nu am nicio indoiala ca va primi o replica extrem de usturatoare.

Dincolo de faptul ca e vorba despre cel mai important partener strategic al Romaniei, care are trupe pe teritoriul tarii, scut antiracheta, deci primul care te va apara la nevoie cu vietile cetatenilor sai, cei a caror zi e 4 iulie, insultata de tine, nici macar in logica de lighean de Teleorman gestul nu are logica.

Dragnea se chinuie cu cerul si pamantul de luni de zile sa intre in gratiile lui Donald Trump, pe al carui spirit negustoresc mizeaza. S-a dat peste cap in toate felurile pentru o vizita la Washington, si-a julit genunchii la Netaniahu doar - doar il va baga cumva in Casa Alba. Fiind tratat ca un infractor non grata in Europa spera ca SUA sa fie sansa lui la o recunoastere externa. Si in timp ce dai acatiste, te apuci sa scoti limba de ziua SUA. Cam cat de inteligent politic trebuie sa fii pentru asa ceva?

Mecanismul frustrarii care i-a impins la asta pe Dragnea si Tariceanu nu mi se pare greu de inteles. Este foarte asemanator cu cel din noiembrie anul trecut, dupa ce ce Departamantul de Stat atragea atentia in termeni severi asupra modificarilor legilor justitiei si solicitau Parlamentului "sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei".

Dragnea si Tariceanu au raspuns atunci cu o declaratie in care aminteau ce a facut Parlamentul:

"- a adoptat Declaratia privind aniversarea a doua decenii de Parteneriat Strategic Romania - SUA;

- a aprobat alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de aparare;

- a decis participarea fortelor armate ale Romaniei in teatrele de operatiuni din Afganistan si Irak precum si in cadrul cooperarii in coalitia anti-ISIS/DAESH alaturi de SUA si alti aliati;

- a adoptat legile privind achizitionarea sistemului de aparare antiracheta Patriot"

Discurs de mituitor nemultumit. Noi ti-am dat sa tu te iei de noi? De parca am fi investit ca sa ii aparam noi pe americani, nu in propria securitate.

La fel si acum. Dupa toate temenelele, dupa ce am trimis-o pe Birchall cu cine stie ce oferte la Washington, iar ne iei cu justitia?

Oamenii acestia nu pot intelege, este peste puterile lor sa inteleaga ca una este negustoria in care fiecare stat incearca sa traga avantaje cat mai consistente pentru sine, si altele sunt principiile fundamentale. In lumea civilizata, democratica, peste ele nu se trece. Si nu doar din considerente etice, ci si cat se poate de pragmatice: fara principii ultime solide, nici negustoria nu exista, pentru ca se transforma in hotie rapid.

Isi imagineaza cumva Dragnea si Tariceanu ca in felul acesta fac cu ochiul Rusiei? Daca e asa, cu tot respectul, ar fi mai prosti decat noaptea cea neagra. Putin are nevoie de idioti utili, nu de idioti inutili. Dupa cum remarca fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu in urma cu ceva vreme, pentru Rusia important e sa fii in UE si NATO, intr-o pozitie cat mai importanta, in joc, si din acea pozitie sa incurci lucrurile, sa provoace agitatie, cam ca Ungaria.

Putin nu are nevoie ca o tara sa i se arunce oficial in brate. Rusia are nevoie de amante, nu de neveste.

Cat despre SUA, eu cred ca aceasta tara isi indeplineste din nou rolul de partener strategic si de aparator al Romaniei. Doar ca de aceasta data dusmanul cel mai mare al Romaniei este intern, cel care ii distruge justitia, ii umple strazile de infractori periculosi si ii distruge econonomia. Actuala putere politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Discuții aprinse în coaliție privind susținerea lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Ce spune medicul despre posibila sa retragere din cursă
Discuții aprinse în coaliție privind susținerea lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Ce spune medicul despre posibila sa retragere din cursă
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, exclude ideea retragerii sale din cursă. Precizarea vine după ce conducerea PSD ar fi discutat luni, 15 aprilie, o astfel...
PNL a mai ”furat” un primar de la USR: ”Echipa devine pe zi ce trece mai puternică” FOTO
PNL a mai ”furat” un primar de la USR: ”Echipa devine pe zi ce trece mai puternică” FOTO
Primarul Alexa Chifa din comuna Poienile de sub Munte, ales din partea USR, s-a alăturat PNL Maramureş. ”Echipa PNL Maramureş devine pe zi ce trece mai puternică. Tineri, seniori,...
#Dragnea Tariceanu ziua SUA, #comunicat ambasade justitie , #Calin Popescu Tariceanu