Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Judecatorii Inaltei Curti au decis cine va da sentintele definitive in dosarele lui Dragnea, Tariceanu si Grebla

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 20:00
13651 citiri
Judecatorii Inaltei Curti au decis cine va da sentintele definitive in dosarele lui Dragnea, Tariceanu si Grebla
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Sectiile Unite de la Inalta Curte au decis ca dosarele intrate la sfarsitul anului 2018 pe rolul completurilor de cinci in care nu au fost administrate probe raman la completurile trase la sorti in decembrie 2018 si nu vor fi repartizate celor constituite in ianuarie 2019. Este vorba inclusiv de dosarele lui Dragnea, Tariceanu si Grebla.

Judecatorii au hotarat ca nu se impune modificarea jurisprudentei care se aplica la repartizarea dosarelor de la completurile de 5 judecatori. Aceasta jurisprudenta a fost schimbata de o decizie data la sfarsitul anului trecut de Consiliul Superior al Magistraturi.

Dosarul lui Liviu Dragnea, de exemplu, va ramane la ultimul complet de judecata stabilit in 2018, singurul care a fost recunoscut pana acum si de avocatul liderului PSD, desi in mod normal ar fi trebuit sa ajunga la un complet stabilit la inceputul lui 2019, ca in fiecare an, pana acum, cand CSM a decis altfel si iata ca judecatorii nu s-au opus.

Sectiile Unite au hotarat ca se vor "respinge, ca inadmisibile, sesizarile formulate de Completul de 5 judecatori in materie penala si Sectia penala privind schimbarea jurisprudentei existente la nivelul Completurilor de 5 judecatori in materie penala, sub aspectul interpretarii si aplicarii principiului continuitatii completului de judecata, subsumat regulii anualitatii ce guverneaza activitatea acestor formatiuni de judecata. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 31 ianuarie 2019".

A existat si o opinie separata, in sensul respingerii exceptiei de inadmisibilitate si solutionarii pe fond a sesizarilor formulate.

Cum s-a schimbat jurisprudenta

Pe vechea procedura, dosarele de la completurile de 5 in care nu erau efectuate acte procedurale, respectiv nu erau administrate probe, erau preluate de completurile constituite in anul urmator.

Totusi, dosarele au ramas la aceste completuri in baza unei hotarari a Sectiei pentru judecatori din CSM. Practic, Consiliul a schimbat jurisprudenta in acest caz. Judecatorii au observat ca jurisprudenta a fost schimbata si au sesizat Sectiile Unite.

Dosare mediatizate

Sunt zeci de dosare care au ajuns pe rolul completurilor de 5 si care au ramas la completurile de 5 judecatori trase la sorti in 2018: Calin Popescu-Tariceanu, Liviu Dragnea, Toni Grebla, Cristian David, Sebastian Ghita, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, dar si contestatii in anulare depuse de Elena Udrea, Alina Bica, Dan Sova sau Constantin Nita.

Completurile de 5 judecatori dau decizii definitive in dosarele in care sunt implicati ministri, parlamentari, inalti functionari sau generali.

Complet favorabil pentru Dragnea?

O parte a presei a speculat ca decizia CSM a fost data pentru ca dosarul in care este judecat Liviu Dragnea sa ramana la un complet "favorabil" format din judecatoarele Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera si Rodica Aida Popa, potrivit Agerpres.

Avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, declara pe 21 ianuarie ca acest complet a fost legal constituit si repartizarea dosarului a fost corecta.

"Din punctul nostru de vedere, acest complet a fost legal constitut, tragerea la sorti a fost legala, repartizarea aleatorie a fost corecta. Asteptam decizia", a spus Flavia Teodosiu.

Oricum, toate dosarele aflate pe rolul completurilor de 5 judecatori au fost amanate, in luna ianuarie, in asteptarea deciziei Sectiilor Unite.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Liviu Dragnea proces, #proces Tariceanu, #Toni Grebla proces ICCJ, #proces Elena Udrea, #Completuri Inalta Curte , #Calin Popescu Tariceanu