Proiectul lui Dragnea si Tariceanu care i-ar scapa de dosare si condamnari trece cu brio si de Comisia Juridica

Luni, 15 Octombrie 2018, ora 13:10
9885 citiri
Proiectul lui Dragnea si Tariceanu care i-ar scapa de dosare si condamnari trece cu brio si de Comisia Juridica
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia Juridica a Senatului a dat, luni, raport de admitere cu amendamente asupra proiectului de lege initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu pentru declasificarea hotararii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, precum si a tuturor documentelor care contin informatii clasificate in baza acesteia.

"Persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevazute la articolul 1 au posibilitatea, in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, sa se adreseze instantelor competente pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit", prevede modificarea adusa articolului 4, de unul dintre initiatorii proiectului, deputatul PSD, Mircea Draghici, conform Mediafax.

Termenul initial, in forma proiectului inregistrat la Senat, in care te puteai adresa instantelor era de sase luni.

Senatorul USR, George Dirca, membru in Comisia Juridica, a sustinut ca termenul de trei ani este unul "foarte generos pentru o revizuire".

De asemenea, o alta modificare adusa propunerii legislative se refera la revizuirea documentului.

"Cauzele in care au fost pronuntate hotarari definitive si in care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, in perioada de existenta a documentelor prevazute la articolul 1 si pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenta revine primei Instante care a solutionat fondul cauzei", prevede articolul 5.

Comisia Juridica a Senatului a adoptat, in sedinta de luni, initiativa legislativa cu amendamente cu patru voturi 'pentru' si doua 'impotriva'. Astfel, propunerea legislativa ar fi trebuit sa intre pe ordinea de zi pentru dezbatere si vot in plenul de luni al Senatului, dar presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca nu va intra, deoarece raportor trebuia sa fie si Comisia de Aparare.

Pe 29 iunie, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si deputatul Mircea Gheorghe Draghici au depus pentru dezbatere si adoptare propunerea legislativa pentru declasificarea hotararii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei.

Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta, Senatul fiind prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Dragnea si Tariceanu ar scapa de dosare si ar fi si despagubiti

Initiativa legislativa prevede desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si DNA, astfel incat, apoi, persoanele care se considera prejudiciate sa poata cere revizuire de sentinte, anulare de probe si despagubiri.

Atat Dragnea, cat si Tariceanu ar beneficia direct de acest lucru. Liviu Dragnea ar putea cere revizuirea condamnarii in dosarul Referendumului si ar afecta si desfasurarea procesului in cazul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman, unde seful PSD a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Totodata, in sute de dosare de coruptie solutionate cu sentinte definitive se va putea cere revizuirea.

#Comisie Juridica anulare protocoale, #proiect anulare protocoale, #proiect Dragnea Tariceanu protocoale , #Calin Popescu Tariceanu