Decizia prin care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, nu este definitiva. Ea poate fi contestata cu apel la Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.
Cat ar putea dura apelul la Inalta Curte?
In primul rand, Completul de 3 judecatori format din Stefan Pistol (presedinte), Geanina Arghir si Constantin Epure trebuie sa motiveze sentinta - deciziile date in unanimitate, majoritate si opiniile separate.
Apoi dosarul ar urma sa ajunga la unul dintre cele doua Completuri de 5 judecatori, pentru judecarea apelurilor. Pe de o parte cel facut de inculpati, pe de alta parte cel facut de DNA, care a cerut in faza de fond 7 ani de inchisoare pentru abuz si condamnare pentru instigare la fals intelectual.
In iulie incepe vacanta judecatoreasca. Potrivit legii, in perioada 1 iulie - 31 august a fiecarui an calendaristic este perioada in care se efectueaza concediile de odihna prevazute legal pentru personalul instantelor. Activitatea de judecata se restrange si sunt judecate doar cauzele urgente.
Cel mai probabil Completul de 3 judecatori ar putea motiva decizia in toamna. Potrivit Codului de procedura penala, hotararea se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare. De multe ori insa acest termen este depasit.
In prezent, pe rolul instantelor sunt mai multe dosare mediatizate care s-a dat prima sentinta si sunt in faza de redactare, cum ar fi dosarele: Radu Mazare- "Retrocedarile de pe litoral" - sentinta din 10 iulie 2017, Neculai Ontanu - sentinta din 27 iulie 2017 sau Adrian Duicu- sentinta din 20 decembrie 2017.
In faza de apel, Completul de 5 judecatori poate readministra probele administrate la prima instanta si poate administra probe noi. In esenta, martorii-cheie vor putea fi reaudiati, iar inculpatii daca vor fi de acord pot face noi precizari, fata de declaratia data in faza de fond.
Asa ca procesul in faza de apel ar putea sa nu fie la fel de lung precum cel din prima instanta. Procesul angajarilor fictive la DGASPC Teleorman este pe rolul Inaltei Curti din 15 iulie 2016 si a avut 15 termene de judecata in faza de fond, in contextul in care unul dintre judecatori a fost schimbat, iar o parte din probe au fost readministrate.
De exemplu, in cazul fostului ministru PSD, Dan Sova, judecat recent in cazul CET Govora, apelul a durat sase luni, din decembrie 2017 pana in iunie 2018. Procesul a fost finalizat in faza de apel in 10 termene. Intr-un alt caz recent finalizat, Gala Bute - Elena Udrea, apelul a durat tot sase luni, din decembrie 2017 pana in iunie 2018.
Apelul in primul dosar al lui Dragnea, privind cazul Referendumul, a durat tot sase luni: din septembrie 2015, pana in aprilie 2016. A fost nevoie de 10 termene de judecata, in contextul in care erau 45 de inculpati in dosar.
Completul de 5 judecatori poate da decizia definitiva, care poate fi achitare, condamnare definitiva, sau o decizie de rejudecare a intregului caz in prima instanta. Unul din cazurile celebre in care s-a dat rejudecare recent, este cel al familiei Cosma. Rejudecarea insa este data in cazuri foarte rare la Completul de 5 judecatori.
Cel mai probabil, soarta liderului PSD va fi decisa abia in primavara-vara anului viitor.