CCR dezbate, in sedinta de marti, exceptia de neconstitutionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul in serviciu, ridicata de Bombonica Prodana, fosta sotie a liderului PSD Liviu Dragnea, in dosarul in care acesta este judecat pentru instigare la abuz in serviciu.
Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, a invocat, la un termen din luna martie, o exceptie de neconstitutionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul in serviciu.
Exceptia vizeaza dispozitiile art. 248 din Codul penal din 1969, art. 297 alin. (1) din Codul penal si art.132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Avocatul acesteia a precizat, in sala de judecata, ca se impune trimiterea exceptiei spre CCR pentru ca, in cazul Bombonica Prodana, prejudiciul este sub 50.000 euro si nu ar intra sub incidenta penala.
Sesizarea CCR, sustinuta si de avocatul lui Dragnea
Cererea de sesizare a Curtii Constitutionale a fost sustinuta de catre toti avocatii din cauza, inclusiv cel care il reprezinta pe Liviu Dragnea.
Procurorul de sedinta al DNA s-a opus, la acel moment, sesizarii CCR precizand ca deja exista o decizie a curtii privind sintagma "in mod defectuos", explicata prin "incalcarea legii".
Instanta a dispus ca procurorii sa depuna la dosar precizari referitoare la decizia CCR, pentru fiecare inculpat in parte. Concret, judecatorii au cerut DNA sa explice ce legi au incalcat inculpatii din dosar. Ulterior, Instata suprema a sesizat, insa, CCR.
Guvernul si Ministerul Justitiei s-au opus admiterii exceptiei
Guvernul a trimis la CCR, la jumatatea lunii mai, un punct de vedere prin care solicita respingerea exceptiei formulate de fosta sotie a lui Liviu Dragnea, privind lipsa pragului valoric pentru abuzul in serviciu.
Guvernul este una dintre institutiile abilitate sa trimita puncte de vedere in astfel de situatii. Procedura prevede ca ministerul Justitiei sa formuleze o opinie care ulterior este insusita de Guvern, ceea ce s-a intamplat si in acest caz.
Grindeanu, despre opinia trimisa la CCR: S-a respectat procedura
Premierul Sorin Grindeanu a precizat, la acel moment, ca punctul de vedere transmis la CCR in privinta exceptiei de neconstitutionalitate ridicata de Bombonica Prodana in cazul abuzului in serviciu a fost realizat de specialistii Ministerului Justitiei si trimis Curtii sub semnatura sa.
"Procedural, lucrurile stau in felul acesta: Ministerul Justitiei are un departament special care se ocupa cu aceste sesizari nepersonificate si care dau, atunci cand se solicita din partea CCR, un punct de vedere al Ministerului Justitiei pe care il inainteaza, prin adresa, catre Guvern, iar procedural, pleaca sub semnatura primului-ministru.
Specialistii din departamentul respectiv, care nu are legatura cu persoana x, y, au facut acest punct de vedere pe care Guvernul l-a inaintat catre Curtea Constitutionala. V-am asigurat de la inceput ca nu vreau sa interferez in ceea ce inseamna munca pe care specialistii o fac. Tot timpul s-a respectat aceasta procedura de care va aminteam", a declarat Sorin Grindeanu.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader: Nu cred ca punctul de vedere al MJ l-a suparat pe Dragnea
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a precizat, si el, ca punctul de vedere asumat de Guvern referitor la exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Bombonica Prodana a fost intocmit de Ministerul Justitiei, el apreciind ca nu crede ca acest act l-ar fi suparat pe liderul PSD Liviu Dragnea.
In acest dosar, alaturi de Liviu Dragnea, a fost trimisa in judecata fosta sotie a acestuia, Bombonica Prodana, sub acuzatia de abuz in serviciu, dar si Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, fiind acuzata de abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.
Daca esti prins restitui marafetii si... Vezi tot
Incalcarea fortata,obligata,intentionata sau involuntara... Vezi tot