Ce condamnari si ce achitari au dat magistratii care-l vor judeca pe Liviu Dragnea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 14:27
23224 citiri
Ce condamnari si ce achitari au dat magistratii care-l vor judeca pe Liviu Dragnea
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Magistratii Rodica Cosma, Valentin Horia Selaru, Simona Nenita, Francisca Vasile si Ioana Alina Ilie sunt membrii completului de 5 judecatori care vor judeca apelul declarat de Liviu Dragnea, impotriva condamnarii la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in dosarul Angajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman.

Ziare.com va prezinta cine sunt cei cinci magistrati.

Trebuie spus ca in cazul in care unul dintre acestia se abtine, sau sunt recuzati de avocati din acest complet, acestia pot fi inlocuiti de supleantii Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Rus Andrei Claudiu, Luciana Mera si Sandel Macavei.

Potrivit noilor reglementari aduse Legilor Justitiei, presedintele acestui complet este judecatorul cu cea mai mare vechime in magistratura.

Achitarea din cazul Gutau

Doi dintre judecatori, Rodica Cosma si Simona Nenita, au dat recent decizia definitiva de achitare a fostului edil din Ramnicu-Valcea, Mircia Gutau, intr-un dosar in care a fost condamnat la 3 ani si 6 luni inchisoare pentru luare de mita, sentinta fiind anulata in urma rejudecarii procesului in baza unei decizii CEDO.

Tot recent, cele doua femei magistrat au dat decizie de achitare in cazul avocatei Laura Vicol, acuzata de favorizarea faptuitorului.

Cosma, decizii controversate

Rodica Cosma a dat de-a lungul timpului mai multe decizii de achitare in dosare mediatizate. Astfel, ea a facut opinie separata in cazul condamnarii lui Gigi Becali, in dosarul Schimbului de terenuri cu MApN. Tot achitare a dat si in faza de fond, in dosarul "Posta Romana", in care era implicat fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuriu. Decizia a fost intoarsa in apel, iar Chiuariu a fost condamnat la o pedeapsa cu suspendare.

O alta decizie controversata data de Rodica Cosma a fost sentinta de eliberare a lui Radu Mazare, data in 2014, in dosarul in care fostul edil al Constantei era cercetat pentru luare de mita.

Pe de alta parte, Rodica Cosma a dat decizii de condamnare in dosarul "Valiza", in care era implicat Gigi Becali (definitiva), in dosarul fostului senator PSD, Catalin Voicu (definitiva), in cazul milionarului Dan Adamescu (definitiva), procesul fostului ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu (definitiva), cazul fostului ministru al Tinretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi (fond), dosarul Zambacian in care era judecat Adrian Nastase (fond) sau al fostului deputat PSD, Ion Stan (fond).

Opinia separata din Colegiu

Simona Nenita s-a remarcat recent prin faptul ca in Colegiul de Conducere al Inaltei Curti a facut opinie separata, fata de colegii sai, in cazul constituirii completurilor de 5 judecatori. Opinia sa era in sensul deciziei pe care a dat-o Curtea Constitutionala.

Judecatorul facea parte si din completul initial care trebuia sa-l judece pe Liviu Dragnea.

Sotul Simonei Nenita, avocatul Mihai Dinu, l-a reprezentat in prima parte a procesului pe fostul senator PSD, Catalin Voicu. Dinu a renuntat la acest client, dupa ce sotia sa a promovat la Inalta Curte.

Pe de alta parte, Simona Nenita a facut parte din completul care l-a achitat definitiv pe Adrian Nastase in cazul Matusa Tamara.

Nenita a dat decizii de condamnare in cazurile: Dan Adamescu (definitiva), Corneliu Dobritoiu (definitiva), Cristian Rizea (fond) . Ea a facut parte din completul de judecata care i-a achitat pe fratii Radu si Alexandru Mazare in dosarul campusului social Henri Coanda.

Selaru, fostul procuror

Horia Valentin Selaru, singurul barbat din complet, a fost procuror si a avut functia de sef al Sectiei urmarire penala si criminalistica din Parchetul General in perioada cand procuror general al Romaniei era Laura Codruta Kovesi. Magistratul a fost pentru o perioada chiar consilierul lui Kovesi.

Selaru a instrumentat mai multe cauze complexe ca anchetator, cum ar fi cel al prabusirii FNI, in care era implicat Sorin Ovidiu Vintu. Ulterior, prin concurs, a devenit judecator la Inalta Curte.

Una dintre cauzele mediatizate, solutionate recent de Selaru, este cea in care i-a achitat (fond) pe fostul baron de Arges, Constantin Nicolescu, si pe trezorierul PSD, deputatul Mircea Draghici.

Selaru a facut parte din completul care le-a condamnat definitiv pe fostele judecatore Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu intr-un dosar legat de afaceristul Dinel Staicu. Alte codamnari a dat in cazurile fostului sef al CCIR, Mihail Vlasov (definitiv), fostul primar al Ploiestiului, Iulian Badescu, si al procurorilor DIICOT judecati in cazul comisarului Traian Berbeceanu (fond), sau fosta judecatoare Georgeta Barbalata (fond).

El a dat si o decizie istorica, de condamnare definitiva a tortionarului Alexandru Visinescu.

De asemenea, Selaru a facut parte din completul care a condamnat-o definitiv pe Monica Iacob Ridzi.

L-a condamnat pe Becali de trei ori

Francisca Vasile a dat mai multe decizii de condamndare in cazuri mediatizate, cum ar fi in cazul judecatorului Stan Mustata (definitiva) sau fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi (fond).

Este un judecator provenit de la Curtea de Apel Bucuresti.

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca Francisca Vasile este in tabara opusa a fostei sefe a Curtii de Apel Bucuresti, Lia Savonea, care in prezent este membru CSM.

Ea a fost in completul de judecata, din care facea parte si Selaru, care a dat decizia de achitare in cazul Nicolescu si Draghici, sau cea de condamnare a judecatoarelor Piciarca si Badescu, al procurorilor DIICOT judecati in cazul comisarului Traian Berbeceanu (fond), sau in dosarul tortionarului Visinescu.

Francisca Vasile a facut parte din toate cele trei completuri de 5 judecatori care au dat decizii definitive de condamnare in cazul lui Gigi Becali: "Schimbul de terenuri cu MapN", "Valiza" si "Sechestrarea hotilor".

Condamnari la foc automat

Alina Ioana Ilie a facut parte in 2014 dintr-unul din completurile de 5 judecatori. Atunci, ea a dat condamnari definitve in mai multe cazuri, cum ar fi cel al lui Relu Fenechiu (Transformatorul), Gigi Becali (Sechestrarea hotilor) sau Adrian Nastase (Trofeul Calitatii).

Recent, Alina Ioana Ilie a decis achitarea lui Victor Ponta si Dan Sova in dosarul Turceni Rovinari. De asemenea, ea a opinat in faza de fond a procesului Alinei Bica, acuzata de favorizarea lui Tender si Videanu, pentru o sentinta de 4 ani de inchisoare.

Judecatorul a fost pentru condamnarea definitiva a deputatului PSD Catalin Radulescu sau a medicului Serban Bradisteanu, acuzat de favorizarea lui Adrian Nastase.

Tot Alina Ioana Ilie l-a condamnat definitiv la un an de inchisoare cu suspendare pe judecatorul Toni Neacsu si a decis, in 2013, condamnarea definitiva a fostului procuror Maximilian Balasescu, la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita.

Alina Ioana Ilie a facut parte din completul (alaturi de Florentina Dragomir si Rodica Cosma) care a decis condamnarea, in iunie 2012, a lui Corneliu Iacobov, la 7 ani de inchisoare, in dosarul Rafo-Carom.

Eveniment Quarterly Report

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere...
#Liviu Dragnea magistrati, #Liviu Dragnea Inalta Curte, #Liviu Dragnea Completul de 5 , #condamnat