Ce contine OUG lui Toader pentru completurile de 5: Dragnea scapa de condamnarea definitiva din primul dosar

Vineri, 22 Martie 2019, ora 14:25
38065 citiri
Ce contine OUG lui Toader pentru completurile de 5: Dragnea scapa de condamnarea definitiva din primul dosar
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a trimis la Guvern un draft de ordonanta de urgenta care prevede repunerea in termen pentru contestatia in anulare a tuturor sentintelor definitive date de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte despre care CCR a decis ca au fost nelegal constituite.

Unul dintre principalii beneficiari ai acestei OUG este insusi Liviu Dragnea, care astfel scapa de condamnarea definitiva din dosarul Referendumul, proces care cel mai probabil se va relua din faza de apel, la un nou complet de la ICCJ.

Iata ce prevede noua OUG propusa de Toader premierului Viorica Dancila, obtinuta de Ziare.com:

"Art... (1) Contestatia in anulare pentru motivul prevazut de art 426 litera d teza 1 C.P.P. impotriva hotararilor judecatoresti definitive pronuntate in apel de catre complete (sic!) de 5 judecatori ale Inalte Curti de Casatie si Justitie dupa intrarea in vigoare a Codului de Procedura Penala si pentru care termenul de introducere a contestatie in anulare s-a implinit anterior datei de 29 noiembrie 2018 poate fi introdusa de oricare dintre titularii acestei cai de atac prevazuti de art 427 alin (1) C.P.P., in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

(2) Daca se admite contestatia in anulare formulata in conditiile alin (1), cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se suspenda de la data desfiintarii hotararii a carei anulare se cere si pana la data pronuntarii unei hotarari ca urmare a rejudecarii apelului".

Consecintele nefaste

Prima consecinta a acestei OUG este ca multe dintre faptele penale pentru care s-au dat condamnari de catre completurile de 5 de la ICCJ in perioada 2014-2018 se vor prescrie, iar cei deja condamnati definitiv vor scapa de pedeapsa si cu cazierul curat.

Mai exact, dupa cum au explicat magistrati pentru Ziare.com, vor exista doua categorii de condamnati:

1. cei pentru care fapta s-a prescris deja si atunci rejudecarea apelului nu mai are rost.

2. cei pentru care fapta inca nu s-a prescris si unde intervine aliniatul (2) din OUG, care prevede ca termenul prescriptiei se suspenda pe perioada rejudecarii apelului.

In cazul lui Liviu Dragnea, termenul de prescriptie a faptei pentru care a fost condamnat in Dosarul Referendumul (folosirea influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite) este de 7 ani si jumatate, ceea ce inseamna ca in curand se va implini si liderul PSD poate scapa nepedepsit, ne-au explicat sursele citate.

Pe de alta parte, in iunie 2016, Curtea Constitutionala a decis ca abuzul in serviciu este infractiune doar daca s-a facut prin "incalcarea legii", ceea ce se refera la legi si ordonante ale Guvernului. Daca acum se vor rejudeca procese in care inculpatul se face vinovat de abuz in serviciu prevazut in legislatia secundara, atunci cel in cauza va scapa de pedeapsa pentru ca, practic, fapta penala nu mai exista in Codul Penal la infractiunea de abuz in serviciu.

O alta veste buna pentru condamnatii completurilor de 5 vizati de aceasta OUG este ca, la rejudecarea apelului, noul complet de la ICCJ poate sa excluda din proces probele obtinute cu ajutorul SRI (interceptarile incriminatorii), in baza protocoalelor declarate neconstitutionale de CCR in ianuarie 2019.

#ordonanta completuri Toader Dragnea , #condamnat