DNA contesta pedeapsa mica aplicata lui Dragnea: A actionat ca si cum alegatorii sunt obiecte

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:32
6515 citiri
DNA contesta pedeapsa mica aplicata lui Dragnea: A actionat ca si cum alegatorii sunt obiecte
Foto: Arhiva (B1TV)

Procurorii DNA sustin, in motivele de apel depuse la ICCJ, ca pedeapsa de 1 an de inchisoare cu suspendare aplicata de instanta de fond lui Liviu Dragnea in dosarul "Referendumul" are un cuantum simbolic in raport cu gravitatea infractiunii savarsite, iar pedeapsa a fost gresit individualizata.

"Instanta suprema de fond a apreciat pericolul social redus al faptei, implicit cuantumul modic si modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului Dragnea, numai prin raportare la accesarea fara drept a datelor personale, fara a analiza si incalcarea libertatii de vot si modul umilitor in care acesta a tratat electoratul", precizeaza DNA.

Instanta suprema va judeca in 28 septembrie primul termen al apelului in dosarul Referendumul in care Liviu Dragnea a fost condamnat, in luna mai, la un an de inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de trei ani.

DNA a facut apel si considera gresita individualizarea pedepsei aplicata lui Dragnea, "cuantumul simbolic de 1 an inchisoare si modalitatea de executare cu suspendare, fiind incompatibile cu gravitatea infractiunii de folosire a influentei functiei de conducere din partid pentru obtinerea cvorumului la referendum".

"Demersurile inculpatului Liviu Dragnea demonstreaza ca vocatia si pasiunea sa, ca persoana cu pozitie de autoritate si influenta, a fost de a impune alegatorilor sa voteze... -'mai adu-i p-aia de pe la tara!' Libertatea de alegere pe care o au cetatenii si dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Liviu Dragnea ca un moft al acestora si nu ca un imn al demnitatii umane si libertatii de optiune.

Desi libertatea votului este un drept care trebuie aparat cu orice pret, fiind dovada palpabila a libertatii individului, inculpatul Dragnea a actionat si s-a manifestat ca si cum alegatorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casa prin oferirea de spectacole cu clovni, baloane si zane sau chiar cu forta, conform vointei si interesului inculpatului: 'Bai, dar organizati-va sa mi-i aduceti pe toti la vot, bai! Ii legati, ii luati in brate'", sustin procurorii in document.

Liviu Dragnea, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare

Ponta, dupa condamnarea si demisia lui Dragnea: Nu regret nicio secunda!

Instanta de fond a confirmat infractiunea

DNA precizeaza ca instanta suprema de fond a retinut ca probatoriul administrat in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti confirma infractiunea retinuta in sarcina Dragnea.

"Caracterul de autoritate al adresei nr. 687/SG/ din 13.07.2012 reiese, cu evidenta, din modul de concepere al frazei de debut, precum si a celei finale care folosesc forma verbala imperativa: 'va solicit', 'cer ca in cel mai scurt timp sa ne comunicati masurile pe care le-ati dispus in acest sens' prevazuta de art.13 din Legea nr.78/2000.

Concluzia logica ce se desprinde din intregul material probator, a retinut instanta suprema de fond, este aceea ca inculpatul Dragnea, in calitatea sa de coordonator al campaniei electorale, a fost cel care a dispus trimiterea mesajelor catre coordonatorii judeteni, acestea reprezentand solicitari de actiuni efective de natura a imbunatati procentul de prezenta la vot.

De asemenea, si modul imperativ de formulare a mesajului exclude varianta ca el sa fi provenit de la o alta persoana: 'Veti primi imediat 7 mesaje foarte importante. Va rog sa urmati cu strictete instructiunile'", arata sursa citata.

De ce a fost condamnat Dragnea in dosarul referendumului si de ce pedeapsa a fost cu suspendare

DNA subliniaza ca transmiterea repetata a acestor solicitari, formulate fie in mod direct, fie indirect si transmise pe canale diferite nu lasa niciun dubiu cu privire la pozitia subiectiva a acestuia, care a urmarit sa determine validarea referendumului prin folosirea tuturor mijloacelor disponibile, inclusiv a celor interzise de lege.

"In mod vadit, masurile propuse de inculpat urmareau sa stimuleze participarea la vot prin mediatizarea foloaselor de natura materiala care puteau fi obtinute de votanti. Infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea nr. 78/2000 este o infractiune de pericol si se consuma instantaneu, avand in vedere ca rezultatul vatamator s-a produs in momentul in care inculpatul si-a folosit influenta pentru a determina activistii de partid sa faca ceva nelegal care sa ii procure un folos.

Inlaturarea partiala a consecintelor faptei dupa ce infractiunea s-a consumat poate avea relevanta din perspectiva gradului de pericol social (cum de altfel in mod corect a retinut instanta suprema de fond), insa nu poate inlatura raspunderea penala a autorului Liviu Dragnea, care avand putere si notorietate a dispus asupra libertatii indivizilor, prin controlarea optiunii lor de a vota sau nu", mai motiveaza procurorii.

Ei arata ca textul legal prevede ca participarea cetatenilor la alegeri se face pe baza liberului consimtamant al acestora si nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegator pentru a-l determina pe acesta sa participe sau sa nu participe la alegeri.

DNA mentioneaza ca identificarea unei persoane care a ales sa nu isi exercite acest vot si deplasarea la locuinta acesteia pentru a o determina sa voteze reprezinta o forma evidenta de presiune.

"In acest sens, trebuie avut in vedere contextul savarsirii faptelor. In numeroase localitati, mai ales in mediul rural, activistii de partid sunt persoane care activeaza in administratia locala si care se afla intr-o pozitie de autoritate in raport cu cetatenii localitatii.

Din perspectiva unui asemenea alegator, solicitarea adresata nemijlocit de catre un activist de partid, care cunoaste cu exactitate faptul ca nu si-a exercitat votul, este dificil de refuzat, indiferent de optiunea politica a acestuia. (...)

Trebuie remarcat, totodata, ca inculpatul a mentinut solicitarea de a oferi alte categorii de foloase materiale in schimbul participarii la vot (acces la stranduri, cluburi, spectacole, petreceri, evenimente cu clovni, baloane, zane), renuntand doar la planul de organizare a unor tombole.

Solicitarile adresate telefonic persoanelor din cadrul PSD - organizatia Teleorman sa foloseasca presiuni pentru a determina alegatorii sa se prezinte la vot, chiar impotriva vointei acestora si conversatia inculpatului cu Boboc Valentin Gabriel este relevanta prin expresiile si tonul imperativ folosite (Bai, am inteles, dar organizati-va sa mi-i aduceti pe toti la vot, bai! Ii legati, ii luati in brate) ", mai argumenteaza anchetatorii.

La final, DNA solicita Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completului de 5 judecatori, desfiintarea in parte a sentintei din 15 mai cu privire la solutiile adoptate fata de cei 45 de inculpati (dintre care 8 inculpati au avut calitatea de presedinti sectii de votare iar 37 inculpati au avut calitatea de membrii sectii votare) si condamnarea acestora si fata de Liviu Dragnea aplicarea unei pedepse in cuantum concordant gravitatii faptelor.

DNA considera ca probele administrate in cauza nu au fost evaluate de catre prima instanta in luarea hotararii cu privire la existenta infractiunilor imputate si a vinovatiei celor 45 inculpati, iar solutiile de achitare ale inculpatilor si pericolul social redus al faptei lui Dragnea nu s-a intemeiat pe ceea ce rezulta cu evidenta, din coroborarea faptelor si imprejurarilor rezultate din probe.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#DNA pedeapsa simbolica Dragnea condamnat, #Dragnea condamnat dosar Referendum , #condamnat