CSM spune ca la mitingul PSD s-a incalcat grav independenta Justitiei, iar Dragnea a facut presiuni la Antena3

Joi, 05 Iulie 2018, ora 16:00
7597 citiri
CSM spune ca la mitingul PSD s-a incalcat grav independenta Justitiei, iar Dragnea a facut presiuni la Antena3
Foto: Arhiva Hepta.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a luat pozitie fata de atacurile constante ale politicienilor din coalitia parlamentara la adresa Justitiei.

Astfel, CSM a admis cererea de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si spune ca, atat prin discursurile de la mitingul PSD, cat si prin declaratiile lui Liviu Dragnea de la Antena3, s-au facut presiuni asupra sistemului judiciar.

"Discursurile unor lideri politici din cadrul intalnirii publice 'Stop abuzurilor din justitie', din data de 09.06.2018 (mitingul PSD - n.red.), au pus sub semnul indoielii corectitudinea derularii procedurilor judiciare, afectand in mod grav independenta sistemului judiciar.

De asemenea, afirmatiile facute in cadrul unei emisiuni TV din data de 10.06.2018, de catre presedintele Camerei Deputatilor (Liviu Dragnea - n.red.), sunt de natura sa genereze presiuni cu privire la modul de instrumentare a unei cauze penale.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii asigura societatea romaneasca de faptul ca magistratura isi exercita atributiile conform standardelor constitutionale si face un apel ferm la responsabilitate din partea clasei politice, in vederea garantarii respectarii principiilor separatiei si al echilibrului intre puterile statului", se arata intr-un comunicat al CSM remis joi Ziare.com.

Contre intre Lazar si Alistar

Decizia CSM a fost luata in urma sedintei de miercuri, unde discutiile au fost destul de tensionate. Contre au avut loc intre procurorul general, Augustin Lazar, si Victor Alistar, reprezentantul societatii civile in CSM.

De altfel, Alistar a fost singurul care le-a luat apararea lui Dragnea si celorlalti lideri PSD-ALDE.

"Sunt un magistrat al Ministerului Public de peste 30 ani. Nu am mai vazut niciodata, si de aceea va rog sa priviti cu foarte multa seriozitate, o adunare publica sa fie convocata pentru a identifica Justitia cu un inamic, cu un stat paralel ilegal. Nu am mai auzit o amenintare a distrugerii acestui presupus inamic.

Prin urmare, zic eu, ar trebui sa aratam colegilor, sa dam un semnal. Consiliul Superior al Magistraturii, in calitate de garant, a inteles ceea ce se intampla si ei (magistratii - n.red.) vor sa stie, ei vor munci linistiti sub aceasta cupola ocrotitoare a garantului sau ei trebuie sa fie foarte atenti la ceea ce se intampla in jurul lor sa nu le cada caramizi de undeva din santierul de constructii?", a afirmat Lazar in cadrul sedintei de plen a CSM.

Alistar l-a acuzat insa ca "face politica".

Vezi aici cum s-a desfasurat sedinta CSM

Miting "contra abuzurilor Justitiei" si amenintarile lui Dragnea la adresa magistratilor

PSD a organizat, pe 9 iunie, un miting la care a adus in jur de 130.000 de oameni din toata tara. Pe o scena-mamut montata in Piata Victoriei au urcat Dragnea, Tariceanu, Viorica Dancila, ministri si lideri PSD si ALDE, iar mesajul principal transmis a fost acela ca toti romanii sunt interceptati si oricine poate fi pus sub acuzare de procurori, vinovat sau nevinovat.

Vezi aici cum s-a desfasurat mitingul PSD: 130.000 de participanti au lasat munti de gunoaie in urma. #Rezist, proiectat pe Guvern in timp ce vorbea Dragnea (Video)

O zi mai tarziu, seful PSD a facut declaratii socante intr-o emisiune la Antena3. Dragnea nu s-a ferit sa ameninte procurorii, anuntand ca "foarte multi risca sa plateasca greu".

"Sper sa nu fie niciun procuror care sa riste atat de mult incat sa dea curs la aceasta dementa (plangerea penala depusa de Ludovic Orban impotriva Voricai Dancila si a lui Dragnea pentru inalta tradare - n.red.) . Ca este dementa. Foarte multi procurori risca sa plateasca greu.

Voiam sa spun ceva mai devreme. Frica pe care o au ii face sa nu-si mai ia masuri de siguranta, sa nu mai aiba niciun pic de ratiune. Sunt unii care incearca sa se indeparteze de aceasta zona otravita, gen Uncheselu care a fugit la Craiova (intre timp Uncheselu si-a anulat cererea de transfer - n.red.).

Altii care nu mai vor sa participe la aceste abuzuri. Si altii care ori de frica, ori ca asa simt ei, raman acolo ca amazoanele, pana moare si ultimul...exista prevederi in Codul Penal foarte clare, care nu au fost aplicate. Si vor fi aplicate. Sunt oameni din diverse parchete care abia asteapta sa vorbeasca", a fost una dintre declaratiile lui Dragnea de pe 10 iunie, de la Antena3.

Dragnea anunta ca mai face "un miting urias": NATO si UE au finantat partial statul paralel. Foarte multi procurori risca sa plateasca greu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dragnea icnalcat independenta justitiei, #Dragnea presiuni justitie CSM, #miting PSD Dragnea independenta justitie , #condamnat