Ziare.com

Cum a schimbat Alina Ghica completul care-l judeca pe Liviu Dragnea

de Ionel Stoica
Marti, 26 Februarie 2019, ora 09:12

   

Cum a schimbat Alina Ghica completul care-l judeca pe Liviu Dragnea
Colegiul de conducere al Inaltei Curti trebuia sa astepte ca judecatorii Curtii Constitutionale sa motiveze decizia din cazul completurilor de 5 judecatori, sa analizeze conduita pe care sa o urmeze trasata de CCR si abia apoi sa traga la sorti componenta completurilor de 5 judecatori.

Astfel a motivat Alina Ghica, judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, decizia controversata prin care a admis solicitarea lui Liviu Dragnea de a anula Hotararea nr. 137/2018 a Colegiului de conducere al ICCJ, in baza careia au fost trase la sorti completurile de cinci judecatori. Mai mult, Hotararea 137 a fost suspendata pana la solutionarea definitiva a cauzei.

"O hotarare nelegala", "un exces de putere", motiveaza Alina Ghica decizia Colegiului de conducere a ICCJ de a emite aceasta hotarare, potrivit motivarii studiate de Ziare.com.

Practic, Alina Ghica spune ca Inalta Curte a gresit atunci cand a pus in aplicare imediat minuta CCR, potrivit careia: "Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza a proceda de indata la desemnarea prin tragere la sorti a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecatori."

Dupa decizia data de Alina Ghica, a fost necesara o noua hotarare de Colegiu si o noua tragere la sorti. In esenta, Liviu Dragnea a scapat de completul format din judecatorii Rodica Cosma, Horia Valentin Selaru, Cristina Simona Nenita, Francisca Maria Vasile si Ioana Alina Ilie.

Cea de-a treia varianta de complet l-a multumit pe Liviu Dragnea, iar avocatii liderului PSD nu au contestat componenta.

Cronologia

Pentru a intelege mai bine decizia, este relevanta cronologia acestui caz, cum Dragnea si-a schimbat cererea in timpul procesului, iar Alina Ghica a intrat sa judece acest dosar cu doar 2 zile inainte de termen.

Citeste si: EXCLUSIV Misterul completului 17 in ziua norocoasa a lui Liviu Dragnea

18 septembrie: Dosarul Angajarior fictive la DGASPC, in care Liviu Dragnea contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni, ajunge la completul de 5 judecatori. Cazul este repartizat completului Iulian Dragomir, Simona Nenita, Daniel Gradinaru, Florentina Dragomir si Lavinia Lefterache.

23 septembrie: Liviu Dragnea declara la Antena3 ca se urmareste sa fie "bagat la puscarie" de un complet de la ICCJ facut cu incalcarea legii.

2 octombrie: Viorica Dancila sesizeaza CCR in legatura cu un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema constituirii completurilor de 5 judecatori.

5 octombrie: Liviu Dragnea deschide procesul la Curtea de Apel Bucuresti si cere schimbarea completului de judecata, in baza noilor prevederi ale Legilor Justitiei. El contesta Hotararea nr.89 din 4 septembrie a Colegiului care stabileste ca tragerile la sorti pentru completurile de 5 judecatori se fac la inceputul anului. Cazul ajunge la judecatorul Vasile Bicu.

7 noiembrie: CCR admite sesizarea premierului Viorica Dancila. Pentru Liviu Dragnea asta inseamna ca scapa de completul care judeca apelul.

"Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza a proceda de indata la desemnarea prin tragere la sorti a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecatori", se arata in minuta CCR.

8 noiembrie: Colegiul de conducere decide o noua tragere la sorti a completurilor de 5 judecatori.

9 noiembrie: Sunt trase la sorti noile completuri. Potrivit tragerii la sorti, completul de 5 judecatori care urma sa solutioneze dosarul lui Dragnea este format din Rodica Cosma, Horia Valentin Selaru, Cristina Simona Nenita, Francisca Maria Vasile si Ioana Alina Ilie.

19 noiembrie: Liviu Dragnea schimba cererea de chemare in judecata in procesul de la Curtea de Apel Bucuresti si cere anularea hotararii Colegiului de Conducere a ICCJ din 8 noiemebrie 2018.

21 noiembrie: Colegiul de conducere al Curtii de Apel Bucuresti decide ca acest dosar sa fie judecat de Alina Ghica, dupa ce judecatorul Vasile Bicu si-a depus o cerere de concediu.

23 noiembrie: Alina Ghica anuleaza hotararea Colegiului de Conducere si suspenda activitatea completurilor de judecata pana la judecarea procesului pe fond.

13 decembrie: Inalta Curte organizeaza o noua tragere la sorti a completurilor de 5 judecatori. Dragnea este judecat de Simona Daniela Enceanu, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera si Rodica Aida Popa. Avocatii lui Liviu Dragnea nu au contestat componenta acestui complet.

Pe ce s-a bazat ICCJ

Dupa cum am aratat, ICCJ a sustinut ca a tras la sorti noile completuri de 5 judecatori in baza minutei CCR in care se spunea: "ICCJ urmeaza a proceda de indata la desemnarea prin tragere la sorti a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecatori".

Din punct de vedere legal, aceasta decizie a fost luata in baza articolului 36 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale: "Decizia prin care se solutioneaza conflictul juridic de natura constitutionala este definitiva si se comunica autorului sesizarii, precum si partilor aflate in conflict, inainte de publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei."

Alina Ghica - in dreapta fotografiei

Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro


"Se aplica pentru viitor"

Cu acest rationament nu a rezonat Alina Ghica. "ICCJ - Colegiul de Conducere a adoptat la 8 noiembrie 2018 hotararea a carei anulare se solicita, ignorand dispozitiile art. 11 alin. 3 din Legea nr. 47/1992 modificata si republicata, dar si practica Curtii Constitutionale in materie", motiveaza judecatoarea.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 11 alin. 3 din Legea nr. 47/1992, deciziile/hotararile si avizele Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

Nuantele

Alina Ghica spune ca este o diferenta intre momentul in care CCR a dat decizia si momentul in care aceasta devine obligatorie. Ea sustine ca deciziile CCR sunt obligatorii dupa publicarea motivarii in Monitorul Oficial.

"Din interpretarea celor doua texte legale reiese ca legiuitorul a facut distinctie intre momentul comunicarii unor decizii ale Curtii Constitutionale si momentul la care acestea devin obligatorii si isi produc efectele, respectiv dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, procedura care presupune motivarea deciziilor hotararilor Curtii Constitutionale", scrie Alina Ghica.

Judecatorul a criticat decizia Colegiului de Conducere care a trecut imediat la tragerea la sorti a completurilor de 5 judecatori.

"Printr-o interpretare proprie, parata a asimilat operatiunea comunicarii prevazuta de dispozitiile art. 36 din Legea nr. 47/1992, modificata si republicata, cu modalitatea efectiva atat din punct de vedere al continutului cat si din punct de vedere temporal in care o decizie a Curtii Constitutionale intra in vigoare si isi produce efectele", motiveaza Alina Ghica.

Curtea de Apel Bucuresti apreciaza ca ICCJ prin hotararea adoptata a incalcat atat dispozitii din Constitutia Romaniei (Art. 147 alin. 4: "Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor."), dar si alte hotarari care prevad ca deciziile Curtii Constitutionale se aplica de la data publicarii acestora, numai pentru viitor.

"Avand in vedere ca, astfel cum s-a aratat anterior, considerentele deciziilor pronuntate de instanta constitutionala sunt obligatorii in egala masura ca si dispozitivul deciziilor, Curtea retine ca parata avea obligatia legala de a studia considerentele deciziei prin care s-a solutionat conflictul juridic de natura constitutionala, pentru a se conforma modalitatii in care Curtea Constitutionala a Romaniei a inteles ca dupa constatarea existentei conflictului juridic de natura constitutionala sa indice conduita de urmat de catre autoritatile publice implicate in conflict", conchide Alina Ghica.

Critica la foc automat

Finalul motivarii este unul critic la adresa ICCJ.

Colegiul de Conducere al ICCJ ar fi retinut in "mod nelegal" prevederile din Legea de functionare a CCR, in conditiile in care aceste dispozitii legale fac referire exclusiv la comunicarea deciziei prin care se solutioneaza conflictul juridic de natura constitutionala (inainte de publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei), nu si la momentul la care acestea devin obligatorii, acest moment fiind reglementat pentru toate deciziile, hotararile si avizele Curtii Constitutionale.

"In considerarea celor mentionate anterior, Curtea retine ca hotararea nr. 137/08.11.2018 a paratei a fost emisa cu exces de putere, printr-o interpretare nelegala a dispozitiilor legale indicate, astfel incat se impune anularea acesteia", motiveaza Ghica.

"Procedand la o aparenta punere in acord a unei hotarari emise in solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala, fara a astepta redactarea considerentelor acesteia, incalcand practica constanta a Curtii Constitutionale, parata ICCJ - Colegiul de conducere a adoptat o hotarare nelegala atat din perspectiva contenciosului administrativ, cat si din perspectiva contenciosului constitutional, aspect de natura sa confere actului administrativ contestat concluzii de nelegalitate", conchide Alina Ghica.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 27408 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@copilul/sanatescu/psderie 07.33

- vad ca-i cam draknoid ! :o(((

"Cum a schimbat Alina Ghica completul care-l judeca pe Liviu Dragnea"

 

Fie legea cit de rea

Pe Dragnea il vom scapa.
Jaful din orfelinat
Este model, nu pacat.

 

a schimbat Alina Ghica completul care-l judeca pe Liviu Dragnea

A schimbat pană a 'ieșit' ce trebuie.
Vom afla la momentul potrivit și ce i-a 'ieșit' Ghicăi de aici.

Intre timp am descoperit și unde este statul paralel,
cel abuzator de hoți și mafioți și de bun simț elementar.
Multe, multe 'feministe' in acest stat, ca de altfel și in guvernul de marionete agramate. Doar o coincidență, desigur...

 

Cum s fost schimbat? Simplu. Harcea parcea nu a admis tragerea

la sorti. Tot Dragnea o sa fie cu cele de3,2 si 1.

Sputnik iubeste la excroci.

.

Ziare.com :unde sunt postarile mele de la

"Iredemtismul" maghiar ?

Si la voi se practica cenzura ? de ce ?

Ce nu face omul pentru inca un os de ros!

Alina Ghica a fost candva presedinta CSM. Intrase intr-un conflict si imi aminesc ca eram de partea ei, o aparam.
E clar ca ne-a pacalit, acum ii vede adevarata fatza.

Trio Grigoriu basescoid ! Ghica-Bica si Haineala !

....:))))))).... ! Hopaaaaa !!!

Vom afla la momentul potrivit și ce i-a 'ieșit' Ghicăi de aici

De ce la momentul potrivit? Aflam chiar acum.

Alina Ghica a incercat anul trecut sa depuna dosarul la CSM pentru a intra la ICCJ. A retras dosarul, nu avea vechimea necesara, 18 ani ca judecator.

Prin recenta OUG 7, Tudorel modifica legea, se considera vechime si activitatea ca procuror, iar Ghica a lucrat 6 ani ca procuror. Bingo! Din pix indeplineste conditia de 18 ani vechime si si-a depus din nou dosarul la CSM, unde o asteapta alte sluji prea-supuse ale lui Drganea, Tudoerel si compania, de genul Savonea sau Marcu.

Deci, aceasta sluga prea supusa o sa fie si judecator la ICCJ, acolo unde ajung dosarele de coruptie la nivel mare.

Se reconstruieste pas cu pas reteaua Voicu, adica a senatorului ala care controla si mituia o gramada de judecatori la ICCJ. "Unde nu am putut sa dau cu achitare, am dat pana la urma cu suspendare. Pana si pe proasta aia de Schultz am scapat-o", asa se lauda Voicu in inregistrarile DNA. Shlutz era o PSD-ista locala, de Dolj, care a furat in cel mai stupid mod posibil.

Conducatorul iubit

nu poate sa faca puscarie pentru ca merita. Ce se face Irinuca fara el. toate hotaririle astea arata in ce stare e Justitia in Romania. O varza din care nimeni nu intelege nimic, si asta pentru a scapa infractorii de la puscarie. e un vis urit din care nu poti sa te trezesti. Romanii isi merita soarta pentru ca mai bine isi taiau mina care i-a votat.

 
 

 

Insulte bolsevice jegoase !

.

 

Hai Tepes ca avem treaba..de la cea mai inalta teapa pt dragnea

pana la cele pentru slugile care in numele unui penal corupt au tradat juramantul dat la absolvirea ..dreptului..stramb !!!

 

Lasa-l pe Tepes ca el si-a facut norma...

tzepele o sa le ia Zdragnea la bulau de la baietii iubitori de mustatza :)

Cum a schimbat Alina Ghica

Se trage la sorți pană cand inculpatul e mulțumit?

Se poate aplica cumva metoda și la lozuri? Daca iese unul necaștigător, pot să mai trag măcar de 20-30 de ori fără să plătesc in plus pană cand reușesc să caștig ceva?
Așa o mascaradă nu s-a mai pomenit după 1989!

 

In cazul lui Drganea chiar asa a fost

O tragi-comedie tampita din care facem si noi parte, din pacate.

1. Lui Dragnea nu ii convine completul de 5? Da PSD o lege sa se schimbe, in 2018
2. ICCJ nu schimba completul, ca il lege scria "la inceput de an". Guvernul sesizeaza CCR de conflict intre puterile statului (??!!) si CCR decide sa fie schimbat completul de indata!
3. ICCJ trage la sorti imediat si, drama, iar nu iese bine. Alina Ghica se arunca peste rand la Curtea de Apel Bucuresti si anuleaza tragerea prin decizie judecatoreasca. Cica "de indata" nu inseamna imediat, ci doar dupa publicarea motivarii. Misto, nu?
4. ICCJ trage din nou la sorti in 13 decembrie 2018 completul.
5. Opaaa, pare ca a iesit bine de data asta. Dar e inutil, ca la inceput de an, conform legii trebuie tras iar la sorti. Intervine CSM, care recomanda ferm ICCJ SA NU MAI TRAGA LA SORTI, adica sa incalce legea. Dar ICCJ nu poate face nimic, o decizie CCR spune clar ca CSM decide ce si cum. Asa ca incalca legea si, dupa o dezbatere de 6 ore, ii lasa lui Dragnea completul din 13 decembrie 2018.

Deci, ca sa ajunga Dragnea la ce complet ii convine, s-a tras la sorti completul de trei ori in 2018 si au fortat cumplit acest mod de constituire a completului: parlamentul, guvernul, CCR-ul, Alina Ghica de la CAB si CSM-ul.

Asta inseamna sa fii mafiot!

asa o mascarada

asa o ghica, o svonea, o florea, un tumorel si altii ca ei
n-au existat nicicand in istoria omenirii.
astia sunt personaje din basme. ei si unicornul

E simplu

Asa a primit ordin asa a facut !

 

*** ghica de la curtea din dosul justitiei de apel pentru ...

... dezvinovatirea si promovarea infractorilor trebuie sa primeasca cazare acolo unde se afla protejatii si iubitii ei pe care nu inceteaza sa-i pupe si nu numai in dos !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor