Ziare.com

Dragnea a pus pistolul la tampla ICCJ

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 11 Octombrie 2018, ora 08:24

   

Dragnea a pus pistolul la tampla ICCJ
Liviu Dragnea este un om disperat. Politic, referendumul i-a demonstrat ca e detestat de popor. Nu-i ramane decat sa-si scape pielea si o face printr-un atac salbatic impotriva ICCJ. Practic, Dragnea a pus pistolul la tampla Inaltei Curti.

Guvernul a sesizat un conflict juridic de natura constitutionala intre ICCJ si Legislativ, creat prin refuzul Inaltei Curti de a schimba componenta completurilor de cinci judecatori imediat ce a intrat in vigoare noua Lege 304. Este o incercare evident in beneficiul lui Liviu Dragnea, care vrea sa scape de completul de 5 care l-ar putea trimite la puscarie in cateva luni.

Fiind o teoretica incalcare a Legislativului de catre Justitie, se pune intrebarea de ce nu a reclamat-o unul dintre presedintii celor doua camere, adica cei care conduc institutia cu onoarea "nereperata". Pentru ca Tariceanu nu are interes sa-l scape pe Dragnea, iar Dragnea insusi risca sa cada intr-un conflict de interese de natura penala, daca semna el insusi o asemenea sesizare.

Ceea ce avocatii ar fi trebuit sa ii spuna ar fi fost ca un conflict de interese poate fi comis si prin interpusi.

Interesant este ca, din informatiile mele, Ministerul Justitiei nu are nicio legatura cu aceasta sesizare si ea ar fi fost scrisa de catre avocatul Toni Neacsu, cel care a reprezentat-o, cu succes, pe Bombonica Dragnea. Dl Neacsu, de altfel, nu pridideste sa laude public maiestria sesizarii.

Al doilea capat al sesizarii, cel mai pervers, profita tuturor infractorilor condamnati de completul de 5 al ICCJ, categorie din care dl Neacsu face parte. Acest capat pretinde ca, inca din 2014, completurile de 5 ale ICCJ ar fi fost gresit alcatuite, deoarece toti membrii lor ar fi trebuit trasi la sorti nu doar 4, in timp ce presedintele si vicepresedintele ICCJ au fost membri de drept.

In mod normal, solutia corecta ar fi inadmisibilitatea sesizarii, potrivit juristilor cu care am vorbit, pentru ca vorbim strict de chestiuni de aplicare a legii de competenta exclusiva a instantelor de judecata.

Daca CCR ar considera sesizarea admisibila, ar comite un abuz de putere urias, pentru ca ar uzurpa competenta instantei de contencios.

CCR ar putea verifica cel mult daca actul emis de Colegiul ICCJ este in limita competentelor Colegiului. Si este, in mod evident. Ar fi fost conflict daca actul era de competenta Parlamentului si, evident, nu este. Verificarea legalitatii continutului acestui act este de competenta instantei de contencios.

Dar, desigur, nu ar fi primul abuz comis de CCR.

Cat priveste fondul problemei, avem doua aspecte. Daca legiuitorul ar fi dorit ca ICCJ sa schimbe componenta completurilor de 5 imediat dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Legea 304, ar fi precizat acest lucru in normele tranzitorii pe care orice lege de natura celei de organizare judecatoreasca ar trebui sa le aiba. Nu este vina ICCJ ca agresivitatea si obedienta juristilor PSD nu compenseaza crunta lor incompetenta.

In absenta normelor tranzitorii, art 32 al 1 modificat spune clar: "La inceputul fiecarui an, la propunerea presedintelui sau a vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Colegiul de conducere aproba numarul si compunerea completelor de 5 judecatori". Nu exista niciun temei pentru a nu respecta termenul prevazut precis de lege pentru schimbarea componentei completurilor, adica inceputul anului.

Al doilea capat, care priveste gresita compunere a completurilor inca din 2014 pentru ca nu au fost trasi la sorti toti membrii lui, presupune o interpretare a textului in vigoare in 2014. El spunea asa in art 32:

" (4) Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie aproba numarul si compunerea completurilor de 5 judecatori, la propunerea presedintelui Sectiei Penale. Judecatorii care fac parte din aceste completuri sunt desemnati, prin tragere la sorti, in sedinta publica, de presedintele sau, in lipsa acestuia, de vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Schimbarea membrilor completurilor se face in mod exceptional, pe baza criteriilor obiective stabilite de Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(5) Completul de 5 judecatori este prezidat de presedintele sau vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, atunci cand acesta face parte din complet, potrivit alin. (4), de presedintele Sectiei Penale sau de decanul de varsta, dupa caz".


Din start vedem ca pentru presedintele sectiei nu e nicio conditie, in vreme ce pentru presedinte si vicepresedinte se face trimitere la al 4. De ce? Pentru ca presedintele si vicepresedintele ICCJ nu intotdeauna faceau parte din completuri. De exemplu, presedintele Popa nu a intrat in completuri, preferand sa ramana cu activitatea administrativa.

Deci daca intra in componenta completurilor trec prin decizia Colegiului si prezideaza completuri civile sau penale, dupa specialitate. In schimb, seful Sectiei Penale este intotdeauna judecator de scaun.

De ce seful Sectiei Penale ar fi membru de drept, pentru ca in cazul lui nu exista nicio trimitere la al. 4, iar presedintele si vicepresedintele ICCJ nu ar fi?

ICCJ a fost nevoita sa interpreteze o lege foarte prost scrisa, pentru ca din cuprinsul ei se intelege ca seful Sectiei Penale prezideaza completul de 5 civil sau ca presedintele Sectiei Penale propune componenta completurilor de 5 civile. Ceea ce e aberant.

Si mi se pare absurd sa consideram ca judecatorii cei mai inalti ai acestei tari din Colegiul de conducere al ICCJ, judecatori care dau inclusiv decizii de interpretare a legii cu caracter obligatoriu, nu se pricep sa aplice o lege de organizare si comit erori de ABC.

Este adevarat ca exista Decizia CCR nr 68/2018, care, in paragraful 18, vorbeste despre tragerea la sorti a tuturor membrilor din "compunerea celor doua completuri de 5 judecatori din alte materii decat cea penala", deci ai completurilor civile.

Decizia face trimitere la Regulamentul ICCJ fara a-l contesta in vreun fel. Diferenta dintre completurile civile si cele penale, desi aparent aberanta, este totusi in spiritul legii care vorbeste doar despre presedintele Sectiei Penale care am vazut ce prerogative extinse avea.

In plus, in cazul Deciziei 68, avem o stranie si foarte periculoasa anomalie. Ea a fost una de respingere a sesizarii. Motivarile deciziilor de respingere nu se citesc in plenul CCR, astfel incat sa poata exista obiectii ale celor care au sustinut solutia. Asadar, motivarea unei decizii de respingere este vointa exclusiva a judecatorului raportor si, totusi, ea devine general obligatorie. Un judecator din 9 poate face practic legea in Romania.

Este o anomalie care pleaca de la faptul ca numai motivarile admiterilor erau gandite ca general obligatorii, pana cand CCR sa isi aroge drepturi de legiuitor pozitiv.

De mentionat ca Decizia 68 a fost motivata de dna Maya Teodoroiu si tot domnia sa este judecator raportor pentru sesizarea Guvernului.

Si sa fie admisa sesizarea, in mod normal, efectele unei decizii CCR sunt numai pentru viitor, deci ar fi greu de gandit o revizuire. Dar, pe de-o parte, ne-am obisnuit cu motivari halucinante ale CCR, pe de alta parte, o asemenea decizie ar fi argumentul perfect pentru amnistierea si gratierea celor condamnati de completurile de 5, adica demnitari, membri CSM si inalti magistrati.

Pentru ca nu e deloc sigur ca CCR a fi dispus la un asemenea abuz grosier, dl Dragnea a atacat in contencios administrativ la CAB hotararea Colegiului ICCJ de compunere a completurilor de 5. Plangerea, despre care Ziare.com a dat detalii in exclusivitate, este de o rara perversitate.

Pe langa faptul ca ea contine si o incercare de sesizare a CCR, de data aceasta pe calea exceptiei impotriva Legii 304, cererea de anulare a hotararii Colegiului este insotita si de una de suspendare a acesteia. Efectul admiterii suspendarii ar fi de o gravitate fara precedent, pentru ca ar scoate din activitate completurile de 5 ale ICCJ pana la solutionarea definitiva a cererii de anulare, ceea ce poate dura minimum 2 ani.

Adica niciun proces al carui apel este de competenta unui complet de 5 penal sau civil nu ar mai putea fi incheiat, ceea ce ar insemna un blocaj. ICCJ ar avea de ales intre a accepta aceasta situatie ani de zile sau a modifica hotararea de Colegiu, dupa cum vrea Dragnea, chiar daca instanta va stabili in final ca ea era perfect legala. Este un santaj fara precedent.


Sigur ca instanta CAB ar avea toate motivele de pe lume sa respinga cererea de suspendare, in primul rand, pentru ca nu exista o paguba iminenta. Ea ar exista numai daca dl Dragnea e sigur ca va fi condamnat. Daca este sigur inseamna ca se stie vinovat, deci s-ar folosi de propria necinste.

Pe de alta parte, dl Dragnea nu a asteptat cele 30 de zile legale raspunsul la plangerea prealabila, cat timp pe aceasta a trimis-o la ICCJ in 28 septembrie, iar pe 5 octombrie a inregistrat actiunea la CAB.

Este discutabila si incadrarea hotararii Colegiului in categoria actelor administrative in sensul legii contenciosului. In plus, motivele de interpretare a legii despre care am vorbit mai sus.

Atacul la compunerea instantei este intotdeauna ultima carte a infractorilor, folosita inclusiv de Adrian Nastase, care s-a dus cu teza asta pana la CEDO, unde a pierdut.

In mod normal, asadar, sesizarea lui Dragnea ar trebui respinsa fara nicio ezitare, dar CAB este impanata de oamenii judecatoarei Lia Savonea, reprezentanta Curtilor de Apel in CSM si eminenta cenusie a multora dintre actiunile impotriva Justitiei.

Ma intreb, insa, daca mai exista vreun judecator care sa nu inteleaga ca s-a ajuns prea departe. Ca, daca acest om va fi lasat sa-si faca orice mendre doreste, intr-o zi se va intoarce impotriva celor care-i servesc si ii va distruge, asa cum distruge o tara.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30652 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mafiotul psd-ului, marele sef infractor drakknea, nu poate decat sa

amane sentintele ! Tot la puscarie ajunge si va obtine si ani mai multi de efectuat ... Dar nu-l duce mintea sa schimbe ceva cu toate ca nu mai poate iesi pe strada din cauza urii pe care a starnit-o in romani !

 

Excelent semnal de alarma, Doamna Ene. Ne pregatim de demonstratie.

Penalul Liviu Draqnea Shmecherov, numit si 4%, agreseaza sistemul de justitie? ICCJ, nu cumva sa scapati din mina pe recidivistul asta care merita ani grei de puscarie.

Asteptam un semn cit de mic ca sa iesim in strada pentru apararea justitiei si a statului de drept.

 

foarte bine ! jos ICCJ !

-----------------------------------

 

Dublul CONDAMNAT la PUSCARIE,liviu draknea

Are ultimele zvacniri inainte de intrarea la celulā.

Tronul pesedeului e ca si pierdut,mai mult ca sigur,Corina Cretu va fi viitorul presedinte al PSD!

Mandatul ei de comisar european este pe sfarsite,Grupul Socialistilor Europeni au numai doua variante.
1.ori sa-i excluda pe mafiotii din PSD din grupul european.
2.ori sa inlesneasca schimbarea conducerii pesediste ,pe DUBLUL CONDAMNAT PENAL-Dragnea cu d-na Comisar European Corina Cretu!
Mult Succes!

Mai ușor cu manipularea ...

Dragnea vrea un complet tras la sorți, aleatoriu, nu unul numit care să execute nește ordine, ce este așa de greu?

Doamna Dogioiu, dar despre Udrea care a furat milioane de euro de la noi, de ce nu suflați un cuvant? Oare de ce😊😊😊?

jos Romania ! bravo psd !

Romania trebuie distrusa !
organizatia criminala psd trebuie sa distruga Romania !
jos Romania ! bravo psd !

Dragnea e urit de popor....

....mai tov.col.ied, cu ce judecati? Referendumul nu a fost a lui Dragnea. a fost al celor 3.000.000 de semnatari. Ce legatura poate avea referendumul cu Dragnea care nu s-a implicat .....ca la referendumul Basescu cind a fost condamnat pentru ca achemat oamenii la vot. Tov.co.ied mai doreste o condamnare si pentru asta ca nu s-a implicat? Stau oare si ma intreb cu ce dracu judecati....oricum cu capul nu cred!

Realitate, sau cosmar?

"Dictatura penalilor" nu e o metafora, este pura realitate!
Si-au permis ceeace nici cele mai fanteziste povesti nu au indraznit sa inventeze.
E real, e pe bune! Dupa ce au furat cat au vrut, acum dau legile dupa interesele lor. Distrug sistematic Justitia.
Nu imi mai dau seama cum va fi finalul.

@prinsu' 06.46

- pai nu te poti lua de nutzi , ca-i in gratiile anetei 3 HD(icoana ta) ! :o)))

"Dragnea a pus pistolul la tampla ICCJ"

cand penali si inculti fac legi nu exista logica

Exista doar interese.
Romania hotilor din parlament impotriva cetatenilor onesti care le platesc salariile,amantele si gastile.
Votantii psd sunt bugetarii si asistatii sociali.

nu pot decat sa comentez cu dispret o asemenea interpretare...

"Nu exista niciun temei pentru a nu respecta termenul prevazut precis de lege pentru schimbarea componentei completelor, adica inceputul anului"... decat daca s-a schimbat legea... daca s-a schimbat legea trebuie schimbata si interpretarea... logic!... nu-i asa, Dogioaico?... draga mea... muntele meu de intelepciune... hai, straduie-te, ajungi si tu la o concluzie rationala...

De unde rationalitate la tov.col.ied?

Am scris mai sus, nu cred ca judeca cu capul judeca cu altceva sau si mai grav scrie dupa dictare.

...

Nu a fost detestat numai Dragnea politicianul pro-familie, ci au fost detestati si minoritarii familisti conservatori crestini. Ei au fost detestati de 80% din poporul roman, 80% de homosexuali si pro-homosexuali.
Initiativa minoritarilor familisti conservatori crestini a fost calcata in picioare de o majoritate coplesitoare de homosexuali si pro-homosexuali.
De la referendum, Romania a devenit majoritar homosexuala si pro-homosexuala.
Majoritatea homosexuala si pro-homosexuala decide, iar minoritatea familistilor conservatori crestini priveste neputincioasa.

 
 

Dragnea este pro-furt nu pro-familie. Corecteaza-ti

terminologia.

homosexualii au introdus strategic gripa porcina

in Romania , inainte sa atace tara noastra !
cu aceasta lovitura aplicata Romaniei , ei vor intra mult mai usor iar romanii slabiti de pe urma gripei porcine nu se mai pot opune ( altfel spus , vor fi calariti si la propriu si la figurat )
deci urmeaza o homosexualizare in masa , iar Nastase , Cernea , Dancila si Oprescu vor ajuta populatia cu incurajari , articificii si creioane colorate !

zau?

- adica toti cei care ureaza pesedosilor mesajul de pe placutele suedeze sunt homoserxuali? Ptr. m-dame dancila este o dovada de iubire, asa a declarat in parlamentul european, probabil asa o iubea draknea cand erau mai tineri!

In majoritat ea satelor...

In majoritatea satelor nu se stia de homosexuali sau lesbiene. Procentul de homosexuali si lesbiene este la noi cam o,o1-o,o2 la suta din populatie.

Disperat este putin spus, Dragnea este inebunit de spaima.

O sa-si joace toate cartile ca sa stea liber, si intre timp, si ca rezultat, o sa compromita brandul psd, ce a mai ramas din el netirnosit, in fata tuturor oamenilor care au putina decenta.

 

odata cu trecerea timpului , amuzamentul a crescut in intensitate !

deocamdata s-a terminat cu - "Soros , agenturile straine si statul paralel ameninta Romania" - iar acum sperie lumea cu - "Romania o sa fie atacata de homosexuali" -
pacat ca nu le-a reusit ! eu as fi vrut ca Romania sa fie cuprinsa de o isterie declansata de analfabeti !
inteleg politic sa-ti fie frica de rusi , de turci , de arabi , de germani , de americani , de extraterestrii , de drakul ......... dar sa sperii lumea cu "vin homosexualii" si lumea chiar sa se sperie .... e foarte amuzant !

 

Atita timp cit lasi coniacul in pace ,reusesti sa scrii

Comentarii bune!!!
Vezi ca se poate!!!

psd pregateste un nou rferendum

seful psd sa fie seful bor sau invers.
E acelasi lucru.

In buna traditie romaneasca, Dragnea a pus pistolul la tampla ICCJ!

Daca am avea suficienta rabdare, discernamant si "oliecuta" intelepciune sa vedem cine este Dragnea, respectivu haita de hoti supranumita partidu unic, care mai este traditia si natiunea romaneasca, si ce anume mai reprezinta, real nu de facto, justitia, ne-am lua cu mainile de sub cap.
Evident ca Dragnea taie si spanzura in disperare, dar conditiile in care a ajuns aici se cumuleaza intr-un factor de responsabilitate absenta in toata societatea, in toata justitia, in tot ce mai reprezinta intelectualitate, presa, cultura romaneasca, samd.
Ca sa vindeci o boala tratezi pacientul, nu ameliorezi simptomele..pacat!

 

Este cutremurător !

Este cutremurător pană unde poate merge ticălosia lui Dragnea si a acolitilor săi. Nu ar trebui sa fie permise In Grădina Maicii Domnului asa ceva ! Eu am increderea că Pronia Cerească NU o va permite !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor