Dragnea, lupta contracronometru

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 18 Martie 2019, ora 09:32
38838 citiri
Dragnea, lupta contracronometru

Liviu Dragnea ar trebui sa fie audiat astazi, la cererea domniei sale, de completul de cinci al ICCJ care judeca apelul in dosarul Bombonica, soldat pentru Liviu Dragnea cu o condamnare la 3 ani si jumatate cu executare in prima instanta.

Avand in vedere si faptul ca are deja condamnarea din dosarul Referendumul, practic, dl Dragnea trebuie sa se intoarca din usa puscariei.

Apelul in dosarul Dragnea a inceput pe 8 octombrie 2018 - cu o cerere de amanare din partea lui Liviu Dragnea, pentru a-si angaja avocat - in fata unui complet condus de vicepresedintele ICCJ Iulian Dragomir. De acest complet l-a scapat insa CCR, atunci cand, la solicitarea Guvernului, a constatat ca ICCJ a incalcat competentele Legislativului prin felul in care au fost compuse completurile de 5.

Acea speta in care, potrivit sefei ICCJ, Cristina Tarcea, presedintele CCR ar fi declarat ca ignora cu buna stiinta textul de lege care arata legala compunere a completurilor de 5.

Dorneanu "paraditorul" de la CCR: Voi ignora articolul 33!

De al doilea complet tras la sorti l-a scapat o decizie a judecatorului Alina Ghica de la Curtea de Apel Bucuresti, care a ajuns sa judece cazul in conditii care contin multe elemente cel putin bizare.

Cel de-al treila complet caruia i-a fost repartizat cazul pare sa fie pe placul dlui Dragnea, atat de mult incat CSM, condus de Lia Savonea - a carei revocare este ceruta de Curtea de Apel Brasov - a recomandat schimbarea de jurisprudenta a ICCJ astfel incat acest complet sa pastreze dosarul chiar daca, in mod normal, nefiind inca administrate probe, cauza ar fi trebuit sa ajunga la completul de 5 tras pentru 2019.

Cu toata aceasta epopee s-au pierdut luni bune si astazi ar fi urmat ca instanta sa audieze 8 persoane, adica 5 martori si 3 inculpati, intre care si dl Dragnea, care s-a imbolnavit grav de sale cu numai 3 zile inainte si a necesitat internarea.

Liviu Dragnea are tot interesul sa traga de timp. Dosarul Bombonica nu e unul complex, nu are interceptari, nu presupune expertize complicate. O parte dintre inculpati au ales procedura simplificata si si-au recunoscut vina, fosta sotie a lui Liviu Dragnea a achitat prejudiciul si a scapat inca de la fond.

Instanta i-a respins lui Dragnea mai multe probe. Deci, in mod normal, apelul nu are de ce sa dureze mai mult de 2-3 termene.

Liviu Dragnea mai are un motiv sa traga de timp. In luna iunie, una dintre femeile judecator din completul care-l judeca, Luciana Mera, ar urma sa se pensioneze. Daca reuseste sa impinga procesul pana atunci, Liviu Dragnea va cere cel mai probabil ca, dupa inlocuirea pensionatei, tot apelul sa fie luat de la capat.

Liviu Dragnea a mai beneficiat o data de aceasta schema, cand, in prima instanta, procesul sau a fost reluat dupa pensionarea Anei Maria Dascalu.

Amanarea este cu atat mai importanta cu cat, dupa intrarea in vigoare a noilor norme privind prescriptia extinctiva, termenele de prescriptie se vor reduce substantial, ceea ce l-ar putea trimite si pe Liviu Dragnea in zona sigura. Este unul dintre motivele pentru care asupra lui Tudorel Toader se fac presiuni mari sa emita o OUG cu modificarile la Codurile Penale care au fost declarate constitutionale.

Prin urmare, orice amanare, in orice conditii, sporeste sansele lui Liviu Dragnea de a scapa de pedeapsa.

Dar presedintele PSD lupta pe mai multe fronturi sa scape si de prima condamnare. Daca Guvernul va emite o OUG de repunere in termenul pentru contestatia in anulare a tuturor celor condamnati de completurile de 5 din 2014 pana acum, Liviu Dragnea ar putea obtine in baza Deciziei CCR o anulare a hotararii in dosarul Referendumul, iar rejudecarea nu ar mai avea loc, pentru ca fapta ar fi prescrisa.

Totodata, Liviu Dragnea a atacat la CEDO faptul ca motivarea condamnarii in dosarul Referendumul nu a fost semnata de toate doamnele judecator din complet pentru ca doua s-au pensionat. Sesizarea a trecut de procedura filtru si fostul agent al Romaniei la CEDO, Catrinel Brumar, a trimis un punct de vedere in apararea statului roman.

Surse apropiate institutiei spun ca acest punct de vedere nu a fost pe placul lui Liviu Dragnea, pentru ca nu reprezenta non-combat, motiv pentru care Catrinel Brumar a fost inlocuita cu avocatul Viorel Mocanu, aparatorul lui Florin Salam si al lui Sorin Oprescu. Aceleasi surse spun ca dl Mocanu se ocupa cu prioritate de dosarul Dragnea si nu in sensul unei aparari solide a statului roman.

Este de mentionat ca impotriva dnei Brumar a fost declansat un atac, incluzand o plangere penala, pentru ca nu ar fi fost numita legal in functie de Guvernul Ponta, ceea ce ar putea pune problema invalidarii actelor semnate de domnia sa, inclusiv a punctului de vedere trimis la CEDO in cazul Dragnea.

Liviu Dragnea are deschis la DNA dosarul Tel Drum in privinta caruia a inceput un demers la CJUE, unde a dat in judecata Comisia Europeana pentru Raportul OLAF care constata prejudiciul.

In acelasi timp, sectia speciala pentru investigarea magistratilor a incercat sa obtina preluarea dosarului Tel Drum in baza unui denunt anonim impotriva unui magistrat care instrumenteaza acest dosar. DNA a refuzat sa predea dosarul, s-a ajuns la un conflict de competenta intre sectia speciala si DNA, transat de procurorul general in favoarea DNA, care va pastra instrumentarea dosarului Tel Drum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragnea apel Bombonica, #Dragnea Tel Drum, #Dragnea CEDO , #condamnat
Comentarii