Dragnea n-a fost singur. Complicii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Mai 2019, ora 07:22
170860 citiri
Dragnea n-a fost singur. Complicii

Se incheie o epoca sinistra din istoria Romaniei. Epoca Dragnea, in care un om a ingenuncheat statul, l-a capturat, a siluit legea si justitia in interes personal. Si e bine ca nu se incheie in urma unei haicuieli de partid, asa cum a ajuns Liviu Dragnea tot mai sus in PSD.

Liviu Dragnea a fost rapus de cele doua arme suprem legitime ale unei democratii si ale unui stat de drept: votul popular covarsitor si justitia.

Umilita ca nicio alta instanta din aceasta tara, ICCJ si-a regasit forta si conditia pentru a transmite un mesaj dincolo de aceasta condamnare: nimeni nu e mai presus de lege, nimeni nu intimideaza judecatorii celei mai inalte instante a acestei tari.

Epoca Dragnea lasa in urma Romania ca un teatru de razboi, cu institutii capturate si distruse, cu legi facute tandari, cu intreaga arhitectura a statului schimbata dupa pofta sa si, de aceea, cred ca este foarte important sa nu o uitam fara sa o intelegem. Pentru a nu o repeta.

Dragnea nu a ajuns unde a ajuns si nu a facut tot ce a facut singur. El a fost doar varful unui sistem de putere la fel de vinovat ca el.

Primul vinovat este PSD. Este firesc ca partidul sa fie acum in stare de soc dupa dubla lovitura primita de la popor si de la justitie. Si este firesc sa inceapa un drum al desertului, al rafuielilor interne, al luptelor pentru putere. Vom avea timp sa vorbim despre el.

Acum este esential ca ei insisi sa inteleaga ca au fost complicii lui Dragnea in autodistrugere si distrugerea tarii. Cati dintre ei i s-au opus? Atunci cand a incercat sa numeasca un premier pe persoana fizica, fara ca partidul sa stie numele alesei, ce sa mai vorbim de vreun acord?

Cati i s-au opus pe 10 august? Cati i s-au opus cand a inceput sa scoata Romania din UE si PSD din PES? Cati i s-au opus cand a distrus economia? Cati i s-au opus cand a depesedizat conducerea PSD populand-o cu peremisti sau alti venetici precum Codrin Stefanescu. Cati i s-au opus cand a pus o agramata in fruntea Guvernului?

Opozitia interna, cata a fost ea, a avut justificari meschine: reglari interne de putere, functii si bani.

Toti sunt la fel de vinovati si isi merita pe deplin soarta de partid pe cale sa ajunga la cosul de gunoi al istoriei, pentru ca i s-au predat lui Dragnea renuntand la ultima urma de demnitate.

Dar nu e vorba numai despre partid, ci si despre institutii. Cele mai mari nenorociri au fost comise de Dragnea cu mana CCR. O majoritate a judecatorilor constitutionali, uneori chiar de 8, cu unica exceptie constanta a Liviei Stanciu, alteori de 7 sau 6 - dupa ce costul de imagine a devenit prea grav pentru Daniel Morar, iar Stefan Minea si-a atins limita suportabilitatii - a siluit justitia si legile fix dupa cum a vrut Dragnea.

Chiar si acum, fara rezistenta acerba a celor trei judecatori de mai sus, CCR ar fi emis deja hotararea salvatoare pentru Dragnea privind completurile nespecializate de 3 judecatori. Au bagat mana in WC sa scoata mizeria de acolo de cate ori le-a cerut, chiar si dupa ce au devenit rusinea explicita a institutiilor europene.

Si tot asa in jos, mai toate institutiile statului, ca vorbim de CNA, de sectia de judecatori a CSM, de Avocatul Poporului, de agentii Romaniei la CEDO si CJUE, de ANAF etc. Putine sunt zonele ramase necapturate, la nivel central si in teritoriu.

Toti oamenii care au acceptat sa devina uneltele lui Liviu Dragnea si sa execute ordinele lui pentru o ciosvarta. Unii si-au trait momentul vietii lor. Cum sa fi ajuns un om ca Radu Cantar ditamai agent al Romaniei la CJUE, fara nicio calificare, fara sa stie macar o limba straina, cu performanta uluitoare de a fi pierdut 80 de milioane de euro ale Romaniei pentru ca n-a stiut sa calculeze niste termene? A fost sansa vietii lui. Si cand pui un astfel de om acolo te poti astepta sa fie pres.

Dar exista si oameni cu cap, cu carte, inteligenti, care au facut pactul cu diavolul din dorinta nemasurata de putere, din vanitate sau frustrare. Ei sunt cei mai vinovati. Iar deratizarea acestor institutii ar trebui sa devina o chestiune esentiala, cheie pentru a repune Romania pe roti.

Complice a fost si masinaria de presa care i s-a pus la dispozitie lui Liviu Dragnea. Cu exceptia catorva insule aflate sub asediu permanent, un imens cartel de propaganda a rulat obsesiv, isteric mesajele lui Dragnea despre "statul paralel", despre "Romania otravita de UE", despre toate nebuniile si ineptiile cu care Dragnea a incercat sa otraveasca mintile oamenilor.

Gazi, ciuvici, ursi, ciutaci sau altii asemeni nu au beneficiul naivitatii sau neintelegerii. Au facut-o constient, au fost complicii asumati ai unui tiran ajuns la un pas sa distruga Romania. Cinici si odiosi, au fost sculele unui infractor impotriva Romaniei.

Si nu in ultimul rand, o responsabilitate poarta cei care s-au lasat pacaliti si l-au votat. Atunci cand iti dai votul, indiferent daca esti sarac sau bogat, orasean sau satean, trebuie sa gandesti cu mintea ta pornind de la premisa ca nimic nu e gratis si ca ploaia cu carnati nu exista.

Daca iti vinzi votul pe o iluzie, o punga sau o galeata nu poti astepta sa traiesti mai bine. Vei trai mai bine in functie de cata ratiune si demnitate investesti in propriul vot.

Lectia lui Dragnea abia incepe. Drumul lui politic s-a sfarsit. Singur, la Rahova, in timp ce la partid deja incepea impartirea puterii. El trebuie uitat ca persoana. Sa-i fie executarea usoara! Dar lectia acestei epoci, asemeni lectiei lui Ceausescu, nu trebuie in veci uitata.

Pentru ca Romania a fost la un pas de dezastru. Un singur pas. Acolo unde o noua suma de vinovatii si complicitati ar putea sa o aduca din nou daca vom uita si ierta prea repede.

Tensiuni în tabăra suveraniștilor. Cristian Terheș: „Apropierea Rusiei de granițele României este o amenințare și la adresa noastră” INTERVIU
Tensiuni în tabăra suveraniștilor. Cristian Terheș: „Apropierea Rusiei de granițele României este o amenințare și la adresa noastră” INTERVIU
Cristian Terheș, europarlamentar român, care a bifat cel de-al doilea mandat prin intermediul listei „Alianța AUR”, în prezent retras din această construcție politică, a confirmat...
S-a pus cruce „polului de dreapta”? De ce nu au reușit PNL și USR să ajungă la o înțelegere. „Se poate încă discuta pentru turul al doilea”
S-a pus cruce „polului de dreapta”? De ce nu au reușit PNL și USR să ajungă la o înțelegere. „Se poate încă discuta pentru turul al doilea”
După luni de discuții pe marginea formării unui „pol de dreapta”, cu PNL și USR printre componentele principale, obiectivul pare la fel de departe de a fi realizat. Liberalii cereau o...
#Dragnea condamnat penal , #condamnat
  1. Tensiuni în tabăra suveraniștilor. Cristian Terheș: „Apropierea Rusiei de granițele României este o amenințare și la adresa noastră” INTERVIU
  2. S-a pus cruce „polului de dreapta”? De ce nu au reușit PNL și USR să ajungă la o înțelegere. „Se poate încă discuta pentru turul al doilea”
  3. Victor Ponta, ignorat de PSD: „Nu m-au invitat"
  4. Schimbări pe scena politică. Decizie importantă luată de Înalta Curte în favoarea noului partid DREPT, asociat cu Mircea Geoană
  5. Ciucă a făcut anunțul mult așteptat. Când își lansează cartea liderul PNL: ”O să mă vedeți cum sunt eu, omul” VIDEO
  6. Ce crede Ciolacu despre comparația dintre el și Winston Churchill: ”E un pic cam mult”
  7. După ce Guvernul a sunat goarna austerității, o primărie anunță că va da 1 milion de euro pentru o statuie a lui Mihai Viteazul. Reacția premierului Ciolacu
  8. Ponta, pus să aleagă între Iohannis și Băsescu: ”Vai de capul meu!”
  9. Ciolacu ia în glumă amenințarea reprezentată de Geoană la prezidențiale: ”Nu l-am găsit la bazin, aşa că nu îl împărţim”
  10. Ce șanse îi dă Ponta lui Ciucă la prezidențiale: ”E ca Joe Biden după dezbatere”