Dragnea si Tariceanu au depus un proiect de lege care i-ar scapa de dosare si condamnari. Ar putea fi si despagubiti de stat

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 13:12
75615 citiri
Dragnea si Tariceanu au depus un proiect de lege care i-ar scapa de dosare si condamnari. Ar putea fi si despagubiti de stat
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintii Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, ambii judecati si/sau condamnati penal, au depus o initiativa legislativa pentru desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si DNA, astfel incat, apoi, persoanele care se considera prejudiciate sa poata cere revizuire de sentinte, anulare de probe si despagubiri.

Atat Dragnea, cat si Tariceanu ar beneficia direct de acest lucru. Liviu Dragnea ar putea cere revizuirea condamnarii in dosarul Referendumului si ar afecta si desfasurarea procesului in cazul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman, unde Dragnea a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare si care saptamana viitoare intra in ultimele faze procesuale.

Totodata, in sute de dosare de coruptie solutionate cu sentinte definitive se va putea cere revizuirea.

Dragnea si Tariceanu vor adoptare in procedura de urgenta

Concret, Dragnea si Tariceanu, alaturi de deputatul PSD Mircea Draghici, cer declasificarea hotararii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, precum si a tuturor documentelor care contin informatii clasificate in baza acesteia.

"Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI va centraliza aceste documente si le va pune la dispozitia persoanelor interesate. Acest drept se exercita la cerere si consta in studierea nemijlocita a documentelor si eliberarea de copii de pe acestea.

Propunerea legislativa mai prevede ca persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim de efectele produse de documentele declasficare au posibilitatea, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, sa se adreseze instantelor, cu actiuni de revizuire, pretentii, raspundere civila delictuala, pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit", se arata in proiectul de lege.

Ei cer dezbaterea si adoptarea in procedura de urgenta.

Sefii Parlamentului pun sub semnul intrebarii democratia din Romania si statul de drept

In expunerea de motive, sefii coalitiei de guvernare sustin ca avem in fata "o problema sociala" in ce priveste "legalitatea incheierii unor protocoale secrete de catre Serviciul Roman de Informatii cu Directia Nationala Anticoruptie, precum si cu alte structuri ale sistemului judiciar. (...) Incheierea unor astfel de protocoale secrete afecteaza grav chiar esenta statului de drept, incalcand principiul cooperarii loiale intre autoritatile statului, afirmat de Constitutie".

Ei sustin ca "protocolul incheiat de SRI cu DNA contine prevederi care adauga la Codul de Procedura Penala", fapt pe care il catalogheaza drept inadmisibil si care ar afecta independenta judecatorilor si procurorilor.

"Protocolul secret intre SRI si DNA, precum si alte asemenea protocoale incheiate de SRI cu CSM, Curti de Apel, parchete incalca grav independenta judecatorilor si procurorilor. Intarirea si respectarea independentei magistratilor reprezinta o problema de politica penala, iar Parlamentul, ca reprezentant suprem al natiunii, este indreptatit sa cunoasca modul in care se aplica aceasta independenta", sustin ei.

Initiatorii insista ca protocoalele au dus la "grave abuzuri si la incalcarea unor drepturi constitutionale ale persoanelor aflate in urmarire penala sau inculpate in procese penale. Nu putini cetateni au fost condamnati penal in baza unor probe culese si administrate potrivit acestor protocoale secrete. Neavand acces la materialul probator adunat de procuror prin inregistrarile secrete efectuate ilegal de organele de cercetare penala speciale (apartinand SRI), persoanele inculpate nu s-au putut apara in fata judecatorilor si nu au avut parte de un proces echitabil.

In acest fel, li s-au incalcat drepturi recunoscute de Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si consacrate prin jurisprudenta CEDO".

Ei mai sustin si ca desecretizarile din ultima perioada ale unor protocoale incheiate intre SRI si structuri ale sistemului judiciar au creat un val de neincredere "a cetatenilor in actul de justitie, dar si in capacitatea statului roman de a gestiona actul de justitie sociala, in cadrul constitutional existent".

Presedintii celor doua camere ale Parlamentului mai spun, in initiativa lor, ca aceasta chestiune a protocoalelor "este o problema sociala grava, care poate pune sub semnul intrebarii caracterul democratic al statului roman, precum si caracterul sau ca stat de drept".

Proiectul a primit deja aviz favorabil de la Consiliul Legislativ si Comisia pentru drepturile omului, egalitate de sanse, culte si minoritati.

PNL: Cei care au jefuit Romania 30 de ani devin persoane vatamate si vor primi compensatii

Senatorul PNL Catalin Toma a semnalat chestiunea pe Facebook si spune ca, daca propunerea devine lege, Romania va fi tara in care cei care au jefuit-o devin victime si primesc despagubiri.

"Unii spun ca referendumul reprezinta o perdea de fum. Poate ca nu, dar in febra ce a cuprins societatea pe acest subiect, Dragnea, in calitate de initiator, pune pe masa parlamentarilor la Senat o propunere legislativa (L568/2018) privind declasificarea documentelor in regim de urgenta.

Nu va ganditi ca se vrea declasificarea documentelor legate de atrocitatile din 10 august. Nu. Atunci cetatenii au luat bataie si 'nu este un lucru important'. Se doreste declasificarea documentelor privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor.

Si nu doar declasificarea lor. Dupa intrarea in vigoare a legii, conform art.4, persoanele 'vatamate' de efectele documentelor declasificate pot cere in instanta repararea prejudiciului adus. Un protocol reprezinta un set de reguli si norme intre institutii, care le permite sa colaboreze intre ele eficient.

SRI dispune de dotare materiala si umana care usureaza si eficientizeaza munca investigatorilor. Este normal ca infractorilor sa nu le convina acest lucru si sa incerce dezmembrarea lor.

Dupa adoptarea acestei legi, Romania va deveni tara in care cei care au jefuit-o aproape 30 de ani devin persoane vatamate si vor primi compensatii", a scris, pe Facebook, Catalin Toma.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Dragnea Tariceanu lege scape sentinte , #condamnat