Dragnea va fi audiat peste o luna. Martor in dosarul Angajarilor fictive: El stia de situatie, ceilalti nu comentau de frica

Autori: Alexandra Sandru , Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 18 Martie 2019, ora 17:15
70443 citiri
Dragnea va fi audiat peste o luna. Martor in dosarul Angajarilor fictive: El stia de situatie, ceilalti nu comentau de frica
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Zi plina luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a judecat unul dintre termenele de apel in dosarul angajarilor fictive a doua secretare PSD la Directia Protectia Copilului Teleorman. In prima instanta, Dragnea a fost condamnat in acest dosar la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

Seful PSD trebuia sa fie audiat astazi, alaturi de alti doi inculpati in dosar - Florea Alesu si Olguta Sefu, doua dintre directoarele de la Directia de Protectia Copilului din Teleorman. Dragnea nu a venit, insa, avocatii sai anuntand ca acesta este internat, motiv pentru care au prezentat documente medicale.

In schimb, el a cerut prin avocati ca sentinta de 3 ani si jumatate sa fie declarata nula, pe motiv ca n-ar fi fost data de un complet de judecatori specializati pe fapte de coruptie.

Au fost reaudiati insa 5 martori, 3 dintre ei la solicitarea lui Dragnea. Acestia insa au spus ca nu cred ca Dragnea aranjase angajarile fictive ale secretarelor PSD, pentru ca ei personal nu au asistat la nicio discutie in care sa fie spus asa ceva.

Ceilalti martori au relatat, in schimb, ca in institutie toata lumea stia asta, dar ca nimeni nu comenta situatia de teama ca isi vor pierde locul de munca.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT cele mai importante informatii despre audierile din acest proces:

16:45 - Completul de 5 judecatori a decis ca inculpatii sa fie audiati pe termenul din 15 aprilie, la ora 11:00. Avocatii si procurorul sa vina pregatiti pentru a pune concluzii pe fondul procesului, a explicat presedintele completului de judecata, judecatorul Lucia Rog.

16:36 - Procuorul DNA a depus in sedinta o cerere de schimbare a incadrarilor juridice in cazul mai multor inculpati din dosar. Doi dintre avocati, printre care si cel al lui Liviu Dragnea, au aratat ca vor sa ridice o exceptie privind componenta nelegala a primului complet de judecata.

16:30 - Avocatul Toni Neacsu, care le reprezinta pe Bombonica Prodana si pe Olguta Sefu, a depus o completare a motivelor de apel.

"In numele Olgutei Sefu. O nulitate absoluta care o putem invoca oricand. Nelegala constituire a completului de fond, deoarece nu era un complet specializat de coruptie", a spus Neacsu.

Avocata Flavia Teodosiu arata ca a formulat aceeasi solicitare, dar sub forma unei exceptii: "Este o nulitate absoluta a sentintei de la fond".

Judecatorul Lucia Rog: "Noi nu ne putem pronunta in faza apel pe aceste motive".

Avocatul Flavia Teodosiu: "Daca este nevoie poate fi si un motiv de apel".

Lucia Rog: "Nu va permitem sa o sustineti la acest termen".

Flavia Teodosiu: "Atunci o sa o depun".

16:20 - Mircea Dumitrescu, fost administrator public al judetului Teleorman (2008-2018), este cel de-al cincilea si ultimul martor din acest caz. Audierea acestuia a fost solicitata de Liviu Dragnea.

Dumitrescu a spus ca le stie pe Botorogeanu din 2008, iar pe Anisa Stoica din 2009.

"Pe Adriana Botorogeanu am cunoscut-o in 2008 la organizatia PSD Telorman. Sunt membru de partid si ocup o functie in cadrul unei organizatii locale, sunt vicepresedinte din 2012", explica Dumitrescu.

In toamna anului 2009, in organizatia de partid a vazut-o si pe Anisa Stoica. "Impresia mea era ca lucreaza acolo", spune martorul.

"Nu stiam ca cele doua sunt angajate in realitate la DGASPC Teleorman", mai spune Dumitrescu.

Fostul administrator public al judetului Teleorman sustine ca nu a discutat niciodata cu Liviu Dragnea despre situatia secretarelor PSD.

16:16 - Al patrulea martor este Silvia Oprescu, secretar al judetului Teleorman din 2008. Audierea acesteia a fost solicitata de Liviu Dragnea.

"Nu am discutat niciodata cu Liviu Dragnea situatia celor doua angajate. Nu le cunoasteam. Am aflat de ele dupa declansarea anchetei. Nu sunt membru al niciunui partid, sunt functionar public", precizeaza Oprescu.

Audierea Silviei Oprescu ar trebui sa stabileasca modul in care erau realizate organigramele de personal din institutiile subordonate CJ Teleorman. Secretarul judetului a explicat ca isi mentine declaratiile facute in prima instanta.

De unde stiti ca Liviu Dragnea nu a discutat cu Floarea Alesu despre organigrama de la DGASPC Teleorman?

"Eu personal nu am participat nicodata la astfel de discutii", spune Oprescu.

16:13 - Lucian Lazar este al treilea martor audiat astazi la Inalta Curte. El s-a ocupat pentru o perioada de pontajul unor angajati la DGASPC Teleorman.

"Eu ii faceam acesteia pontajul. Dar nu si graficul de lucru, avand in vedere ca nu muncea in cadrul Centrului. Se stia ca Botorogeanu nu lucreaza efectiv la institutie, ci in alta parte. Din auzite, era vorba despre PSD Teleorman", spune Lazar.

Pontajul Adrianei Botorogeanu l-a facut inca de la angajarea ei, pentru ca asa ii spusese unul dintre fostii sefi, Ionel Marineci. "Mi-a spus sa o pontez, dar ca nu va lucra acolo. Nu mi-a spus unde va lucra", relateaza Lazar.

Aceste pontaje au fost acceptate de toti sefii care au urmat: "din pontaj reiesea ca vine la lucru, dar din analiza graficelor rezulta ca aceasta nu era prezenta".

15:42 - Al doilea martor chemat la audiere este fosta sefa a Serviciului Resurse Umane din DGASPC Teleorman, Jenica Dumitru.

"Mentin toate declaratiile date la DNA, inclusiv cele in calitate de inculpat, in faza de urmarire penala", precizeaza martorul inca de la inceputul marturiei.

Jenica Dumitru spune ca atunci cand a fost numita sefa la Resurse Umane, in noiembrie 2007, i-a spus sefei sale, Floarea Alesu, ca cele doua colege nu vin la serviciu.

"Stiam asta de la doamnele Valerica Neagu si Ioana Peste, care erau angajate la Resurse Umane. Lucram din 2002 din aceasta institutie si auzisem vorbindu-se in institutie ca cele doua salariate nu vin la serviciu, dar informatii mai precise le-am aflat din momentul numirii ca sef-serviciu", explica Jenica Dumitru.

Atunci a fost momentul in care a ridicat problema in fata Floarei Alesu. "Mi-a spus ca se cunoaste aceasta situatie la Consiliul Judetean Teleorman. Nu este treaba mea!, mi-a spus Floarea Alesu, fara a motiva in vreun fel", povesteste martorul.

Se stia ca cele doua persoane lucrau la sediul PSD, iar acesta ar fi fost motivul pentru care nimeni nu reclama lipsa acestora de la serviciu, mai explica martora.

"Toata lumea considera ca domnul presedinte Dragnea stia de situatie si probabil ca era dispozitia dumnealui ca cele doua sa lucreze acolo", explica femeia.

Aceasta afimatie ar fi fost o banuiala a ei, deoarece foarte multi colegi erau membri PSD si le cunoasteau pe cele doua salariate care lucrau la partid.

"O data pe an se punea in discutie organigrama institutiei, prilej cu care Floarea Alesu sustinea ca mergea si discuta cu domnul presedinte al CJ Teleorman si ca acesta afirma ca are cunostinta de aceasta situatie, fara a-mi da explicatii", precizeaza Jenica Dumitru.

Direct, insa, nu stie daca Alesu a discutat cu Dragnea, doar ce i-a spus sefa ei.

Cele doua secretare PSD au fost chiar promovate in functie, in perioada in care au lucrat la DGASPC Teleorman.

"Trebuiau sa indeplineasca conditiile de vechime pentru promovarea de la un grad la altul si sustineau un examen de promovare. Era nevoie ca fisa de evaluare sa fie completata", explica Jenica Dumitru. Ambele secretare PSD s-au prezentat la concursurile de promovare.

Procurorul DNA a sesizat ca sunt unele discrepante in declaratii si o intreaba daca a fost contactata de vreunul dintre inculpati. "M-a sunat doamna Floarea Alesu si mi-a spus ca o sa ma cheme ca martor, doar atat am discutat", a spus Jenica Dumitru.

Femeia a subliniat ca isi mentine toate declaratiile date in acest dosar.

In plus, ea a aratat ca, dupa ce DNA a inceput urmarirea penala in acest dosar, Floarea Alesu i-ar fi cerut sa o cheme pe Anisa Stoica din concediu si sa semneze retroactiv condica de prezenta.

"Cum ati perceput teama generala din institutie, motivul pentru care nu era reclamata situatia celor doua?", a fost inrebarea unuia dintre avocati.

"Am presupus ca nu comentau de frica, si nu de dragul doamnelor Adriana Botorogeanu si Anisa Stoica. Le era frica sa nu-si piarda locul de munca. Mie personal imi era frica (sic!) ca as putea sa pierd locul de munca, daca incerc sa comentez sau sa fac plangeri referitor la aceste doua angajate. Imprejurarea ca ele lucrau la partid m-a determinat ca ele sunt sustinute de conducerea partidului respectiv si-mi era teama. Imi era teama ca oricui i se poate gasi nod in papura si putea fi dat afara", a conchis Jenica Dumitru.

14:56 - Urmeaza audierea martorilor ceruti de DNA.

14:42 - Primul martor audiat astazi este Valerica Neagu, fost referent in cadrul Biroului de Resurse Umane al DGASPC Teleorman. Audierea ei a fost ceruta de Olguta Sefu, fost director in cadrul DGASPC si condamnata in faza de fond al 3 ani cu suspendare.

O femeie batrana, cu parul alb, este obosita de drum si asteptare pe holul Inaltei Curti, iar din acest motiv Valerica Neagu da declaratia pe un scaun, in mijlocul salii de judecata. Este pensionata din 2009. Arata ca isi mentine toate declaratiile date in acest caz.

"Ati spus ca toata Directia cunostea de situatia celor doua angajate, Adriana Botorogeanu si Anisia Stoica. Va refereati si la Olguta Sefu?", vine prima intrebare.

"Da, avand functia de director, era imposibil sa nu stie. Eu eram secretar al Colegiului Director din cadrul DGASPC Teleorman. Nu stiu daca problema lor a fost discutata in Colegiu, dar faptul ca ele veneau doar cand se incasa salariul, in perioada in care acesta nu era virat pe card. Veneau cand aveau nevoie de adeverinte, pentru medic, pentru banca si se vedea ca ele doar atunci erau vazute in DGASPC.

Nu am stiut de la inceput ca cele doua nu lucrau, pe parcurs am aflat ca ele nu veneau la serviciu pentru ca erau la partid. Mai exact cred ca lucrau acolo", spune Valerica Neagu.

Ea a aflat de acest lucru atunci cand una din secretarele PSD a venit sa ia o adeverinta de la serviciu: "Cred ca era vorba de Anisa Stoica, voia ceva pentru banca sau pentru copil".

Presedintele completului de 5 judecatori, Lucia Rog, insista cu o intrebare: De ce era tolerat acest lucru?

"Nu cunosc motivele pentru care lipsa acestor persoane de la serviciu era tolerata de conducerea DGASPC", ridica din umeri pensionara.

Magistratul ii citeste din declaratiile date anterior, in care afirma ca directorii DGASPC le-ar fi spus ca cele doua angajate nu vor veni la serviciu, deoarece vor lucra la PSD Teleorman.

"Mi s-a citit declaratia data in timpul urmaririi penale in care afirmam ca am luat la cunostinta de la directorii institutiei ca cele doua angajate vor lucra la sediul PSD Teleorman si ca angajatii nu aveau curaj sa protesteze fata de aceasta situatie si arat ca nu-mi aduc aminte sa-mi fi spus mie directorii asta", explica Neagu.

"Din cauza trecerii timpului, nu-mi amintesc cu exactitate tot ce s-a intamplat, insa recitindu-mi fragmente din declaratie, arat ca am afirmat adevarul", insista femeia ca a spus doar adevarul pana in prezent.

Valerica Neagu arata ca nu a avut vreo discutie cu Olguta Sefu despre situatia celor doua angajate si nici nu-si da seama daca stia despre situatia celor doua angajate. Insa ea crede ca Olguta Sefu stia de situatia celor doua secretare PSD, prin prisma funciei pe care o avea.

"Eu nu am anuntat pe niciunul dintre directorii institutiei despre situatia celor doua angajate, intrucat nu intra in atributiile mele de serviciu", mai spune martorul.

Femeia explica si ca ea a fost cea care, atunci cand lucra, a efectuat mentiuni in cartile de munca, inclusiv ale Adrianei Botorogeanu, Anisei Stoica si Olgutei Sefu.

De ce faceati operatiunile in cartile de munca?, a intrebat procurorul DNA.

"Asta era in atributiile referentului de Resurse Umane in baza dispozitiilor semnate de directorul general", explica Neagu.

14:04 - Liviu Dragnea a lipsit la apelul magistratului asistent, aparatorul acestuia a depus un document medical. "Este internat", a spus avocata Flavia Teodosiu.

In sala de judecata sunt prezenti cei doi inculpati care au anuntat ca vor sa dea declaratii in acest dosar, Florea Alesu si Constantin Claudiu Balaban, si cei 5 martori propusi pentru audiere.

13:53 - Dupa o zi lunga la Inalta Curte, a venit si randul cazului lui Dragnea. Urmeaza sa fie chemati pentru reaudieri martorii.

10:33 - In fata sediului Inaltei Curti s-au adunat cativa protestatari. Manifestatia e intitulata "In Democratie, hotii merg la puscarie".

10:27 - Liviu Dragnea cel mai probabil nu va veni insa luni la audieri, avand in vedere ca social-democratii spun de doua zile ca e internat cu diagnostic de "dubla hernie de disc" si medicii i-ar interzice sa se deplaseze.

Oricum, in sala sunt cei doi avocati ai lui Dragnea si vor avea loc celelalte audieri programate pentru astazi.

10:24 - Cauza lui Liviu Dragea a fost lasata pentru finalul sedintei de judecata, avand in vedere ca este singurul caz in care astazi se administreaza probe si dureaza mult audierile.

08:49 - In acelasi timp, astazi, in fata ICCJ, va avea loc un protest "de sustinere a Laurei Codruta Kovesi si a Justitiei Independente".

Manifestatia, intitulata "In Democratie, hotii merg la puscarie", este notificata legal Jandarmeriei, potrivit paginii de Facebook a evenimentului. Pana acum, aproape 200 de persoane si-au anuntat intentia de a participa la protest.

Dragnea, la spital

Liviu Dragnea este internat in spital si cel mai probabil nu vine astazi la Inalta Curte. Secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu, a declarat ca medicii urmeaza sa decida, luni, daca il vor opera pe liderul PSD.

"El ar dori sa nu se ajunga la operatie. Este o dubla hernie si are si o problema la gat. E o chestiune cervicala. Urmeaza ca maine sa primim un raspuns exact. In orice caz, va trebui sa stea la pat in urmatoarele cateva zile obligatoriu", a spus Codrin Stefanescu.

Martorul cheie

Printre martorii citati astazi este si fosta sefa a Resurselor Umane in cadrul DGASPC Teleorman, Jenica Dumitru. Femeia a dat si in faza de fond una dintre declaratiile cheie, care au cantarit in condamnarea liderului PSD.

Jenica Dumitru a explicat ca s-a plans de situatia celor doua secretare PSD sefei sale, Floarea Alesu.

"Mi-a spus ca sa-mi vad de treaba mea si ca domnul presedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea, stie de acest lucru. Situatia celor doua o mai discutam in fiecare an, cand faceam organigrama, iar Florea Alesu imi spunea aceleasi lucru, ca nu este treaba mea!", a rememorat Jenica.

Citeste detalii aici: Legea tacerii in Teleormanul lui Dragnea: "Stati in banca voastra!"; "Sa nu spuneti nimic!"

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a respins ipoteza potrivit căreia, în prezent, s-ar afla în campanie pentru alegerile prezidenţiale, precizând că decizia va fi luată în PNL după...
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dezvăluit joi, 23 mai, motivul pentru care va lansa o carte, explicând că a considerat că este bine să vină cu o descriere a tot ceea ce a însemnat...
#Liviu Dragnea proces, #Liviu Dragnea Inalta Curte, #Liviu Dragnea angajari fictive , #condamnat