Efectul de bumerang: Ce a aflat o lume intreaga despre Romania dupa scrisoarea lui Giuliani

Sambata, 01 Septembrie 2018, ora 07:11
31628 citiri
Efectul de bumerang: Ce a aflat o lume intreaga despre Romania dupa scrisoarea lui Giuliani
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Saptamana a inceput cu informatia ca presedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila, dar si Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au primit o scrisoare de la Rudolph Giuliani, in care fostul primar al New York-ului vorbea, fara a da exemple sau dovezi, despre abuzurile din justitia din Romania si recomanda, fara sa precizeze in ce calitate, sa fie adoptata o amnistie.

Scrisoarea avea antentul firmei de avocatura a lui Giuliani, iar lucrurile spuse in ea erau in opozitie totala cu pozitia oficiala exprimata de Ambasada SUA la Bucuresti si de Departamentul de Stat al SUA cu numeroase ocazii. Cu toate acestea, pentru ca Giuliani este la acest moment si seful echipei de avocati a presedintelui american Donald Trump, politicieni si oficiali din coalitia PSD-ALDE s-au grabit sa o prezinte drept punct de vedere oficial al Guvernului american.

Ba chiar Liviu Dragnea a mers pana la a anunta ca Romania risca sa fie exclusa din NATO daca nu pune cat mai repede capat "atrocitatilor" si "abuzurilor ingrozitoare" comise "in numele luptei anticoruptie".

Ambasada SUA la Bucuresti s-a delimitat rapid de scrisoare, aratand ca nu e altceva decat opinia unuei persoane fizice, cetatean american. Subiectul a facut insa multa valva in presa de peste Ocean, care a si obtinut de la Giuliani confirmarea ca a fost platit pentru a o trimite si ca documentul nu reprezinta sub nicio forma pozitia oficiala a SUA.

Publicatii de renume mondial au alocat ample materiale pentru a le explica cititorilor contextul in care Giuliani a ajuns sa fie contractat pentru o asemenea actiune de lobby in Romania. Sa ne uitam insa la informatiile despre tara noastra care au facut inconjurul lumii cu ocazia acestui demers, pentru care cineva a si platit.

Un om cu doua condamnari penale, Liviu Dragnea, liderul de facto al Romaniei

Jurnalistii de la Bloomberg au prezentat situatia creata de scrisoarea lui Giuliani - "recomandarile il avantajau direct pe liderul de facto al Romaniei, Liviu Dragnea, sef al partidului de guvernamant dar care a fost impiedicat sa fie premier pentru ca are doua condamnari la inchisoare".

In aceeasi linie au scris si cei de la New York Times - "Liviu Dragnea, liderului celui mai mare partid din Parlamentul Romaniei, a scris pe Facebook ca Giuliani "pune degetul pe rana". Dragnea a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare pentru ca a facut angajari fictive intr-o institutie de stat. Intr-un caz separat, in 2015, Dragnea a fost condamnat la inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala".

O alta imagine despre situatia politica din Romania prezentata de NY Yimes este aceea ca "partidul dl-ui Dragnea a preluat retorica lui Trump in legatura cu statul paralel, starnind ingrijorari ca Romania merge pe calea democratiilor iliberale, precum Ungaria si Polonia".

Washington Post analizeaza de asemenea reactia lui Liviu Dragnea la scrisoarea lui Giuliani si aminteste si ca acesta "l-a laudat pe Trump si a publicat imagini de la o intalnire personala pe care a avut-o cu el anul trecut".

"Entuziasmul lui Dragnea in ce priveste scrisoarea lui Giuliani nu e chiar neasteptat: El insusi e in procedura de apel a unei condamnari la inchisoare pentru abuz in serviciu", mai scriu jurnalistii americani.

Guvernul Romaniai a luat de bun mesajul lui Giuliani

NY Times relateaza si despre reactia Ministerului Roman de Externe dupa ce ambasadorul Romaniei la Washington a spus ca scrisoarea lui Giuliani este doar o actiune de lobby a unor persoane cu probleme cu justitia.

Prestigioasa publicatie remarca faptul ca MAE a anuntat ca il cheama pe Maior sa dea explicatii, pentru ca opinia acestuia nu a fost aprobata de MAE, care se si delimiteaza de ea.

Washington Post scrie ca planurile Guvernului de la Bucuresti de a slabi legislatia anticoruptie au fost primite cu proteste de strada si reactii dure si unitare de la Uniunea Europeana si Statele Unite, care au condamnat atacurile la democratie.

"Acum, partidul de guvernare prezinta recomandarile lui Giuliani intr-un mod care sugereaza ca SUA nu mai au aceeasi parere", scriu jurnalistii.

Politico a remarcat ca Liviu Dragnea a salutat public scrisoarea lui Giuliani, pe care a comentat-o ca si cand ar fi fost pozitia oficiala a SUA.

"Liviu Dragnea, seful PSD, partidul aflat la guvernare, a luptat puternic sa scape de Kovesi. El a fost impiedicat sa fie premier pentru ca are o sentinta definitiva de condamnare la inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala la referendumul din 2012".

Inlaturarea lui Kovesi, protestele si lupta coruptilor cu anticoruptia

Publicatiile prezinta pe larg si situatia creata pentru inlaturarea Laurei Codruta Kovesi de la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie.

"Luna trecuta, Laura Codruta Kovesi, procurorul sef anticoruptie din Romania, a fost demisa fiind acuzata ca si-a depasit atributiile si a stricat imaginea Romaniei peste hotare. Tensiunile au dus la ample proteste de strada. In cel mai recent, de pe 10 august, au avut loc ciocniri violente la Bucuresti ce s-au soldat cu peste 400 de raniti", scrie NY Times.

"Romania este una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana, dar unde cetatenii au iesit in numar mare in strada pentru a arata ca ei vor ca lupta anticoruptie sa continue", scrie si NY Times.

Si Washington Post scrie de rezultatele remarcabile ale Laurei Codruta Kovesi, dar si de faptul ca "liderul PSD Liviu Dragnea a fortat cu succes demiterea sa din functia de procuror sef al anticoruptiei, fiind unul dintre cei mai aprigi critici ai ei".

Politico aminteste de reactia unor oficiali americani atunci cand a fost demisa Kovesi, unul dintre ei fiind senatorul John McCain, care a decedat la sfarsitul saptamanii trecute.

"Kovesi, procuror anticoruptie din 2013, a fost sustinuta si laudata de partenerii externi ai Romaniei, inclusiv de Comisia Europeana. Ea a fost selectata de Politico drept unul dintre cei 28 de europeni cu rezultate extraordinare in 2016. Insa a fost si tinta atacurilor unor politicieni romani care au acuzat-o ca ii vaneaza pentru a castiga simpatia media. Dupa ce ministrul Justitiei i-a cerut demisia, presedintele Klaus Iohannis s-a opus, dar in cele din urma Curtea Constitutionala i-a cerut sa o demita.

Atunci McCain si Murphy (senatorul democrat Chris Murphy, n.red.) i-au trimis o scrisoare premierului roman Viorica Dancila aratandu-si ingrijorarea fata de aceasta evolutie. Procesul judiciar e o chestiune interna a Romaniei, insa somam guvernul roman sa nu faca pasi inapoi in lupta cu coruptia - scriau cei doi", a relatat Politico.

Articolul a fost preluat si de renumitul politolog american Francis Fukuyama, care a comentat scurt: "Giuliani si-a facut o cariera din a apara politicieni corupti. L-au platit sa intervina in Romania".

Concluzii

Asadar, tragand linie, cititorii acestor materiale, care au fost preluate de multe alte publicatii, au aflat ca Romania este unul dintre cele mai corupte state din UE, unde politicieni condamnati la inchisoare schimba legi ca sa scape de sentinte, context in care seful echipei de avocati a lui Donald Trump a fost platit sa trimita o scrisoare presedintelui tarii noastre, in care facea recomandari de care ar fi beneficiat exact acesti politicieni.

Cetatenii lumii au mai aflat si ca Romania a avut un procuror sef laudat peste hotare, dar care a fost inlaturat sub acuzatia ca strica imaginea. Dar, nu in ultimul rand, lumea a aflat si ca romanii lupta in strada impotriva coruptiei, pentru a-si apara democratia si principiile si valorile morale.

Si pentru toata aceasta "reclama" care nu a ajutat deloc Romania cineva, nu stim inca cine, a platit bani grei, avand in vedere ca onorariul lui Giuliani nu este deloc unul mic.

In incheiere, lasam spre reflectie un citat din conferinta in care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a cerut revocarea din functie a Laurei Codruta Kovesi: "Au fost exprimate critici vehemente cu privire la unele propuneri de modificare legislativa, dovedite ulterior ca fiind constitutionale. Afirmatiile au afectat iremediabil imaginea Romaniei, sunt de natura sa genereze o imagine deformata, falsa, a realitatii si Romaniei".

Ziare.com a cerut o pozitie oficiala din partea Ministerului Afacerilor Externe in legatura cu evaluarea proprie a efectelor asupra imaginii Romaniei in urma acestui episod. De indata ce vom primi raspunsul, vi-l vom prezenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#scrisoare Giuliani prezentata presa exeterna, #scrisoare Giuliani lobby platit, #presa externa Dragnea condamnat inchisoare , #condamnat
Comentarii