Inalta Curte: Dragnea a adoptat o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 16:17
52802 citiri
Inalta Curte: Dragnea a adoptat o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute
Foto: Arhiva Hepta.ro

Relevant in retinerea vinovatiei lui Liviu Dragnea in activitatea de instigare a fostei sefe a Directiei de Protectie a Comilului Teleorman, Floarea Alesu, la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, este si "interesul" urmarit prin determinarea acesteia de a le mentine in functie pe cele doua angajate in cadrul DGASPC Teleorman, desi, in realitate, acestea isi desfasurau activitatea in cadrul organizatiei judetene a PSD.

Citatul apartine judecatorilor Constantin Epure si Geanina Arghir care au decis, in majoritate, condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani si 6 luni de inchisoare in Dosarul Angajarilor fictive din Teleorman.

Cel de-al treilea judecator din complet, Stefan Pistol, a votat pentru achitarea politicianului.

Sentinta a fost contestata la completul de 5 judecatori, care va judeca apelul.

Intreaga motivare a Inaltei Curti din acest dosar are aproape 500 de file.

In motivarea deciziei, Inalta Curte arata acest "interes" al lui Dragnea, legat de mentinerea in functie a celor doua secretare, Anisa Stoica si Adriana Botorogeanu.

"Potrivit declaratiilor martorilor si inculpatilor audiati, acestea erau indispensabile activitatii desfasurate in cadrul organizatiei de partid prin atributiile pe care le aveau, respectiv, inculpata Botorogeanu Adriana desfasura activitate de secretariat, era implicata in tehnoredactarea proiectelor de hotarari, iar Stoica Anisa Niculina asigura relatia partidului cu mass-media", motiveaza judecatorii.

Magistratii au enumerat mai multe declaratii facute de martori sau de inculpati care l-ar fi infundat pe Liviu Dragnea. Concluzia: munca celor doua secretare era vitala la PSD Teleorman. Astfel, Dragnea ar fi avut interesul, cat si oportunitatea de a o determina pe Alesu sa le angajaze fictiv pe cele doua femei.

Politicianul si angajarea fictiva

"Ascendentul detinut de inculpat pe linie de partid, in calitate de presedinte al organizatiei judetene de partid a PSD Teleorman fata de inculpata Alesu Floarea (Alesu Floarea era membru al acestui partid), dar si subordonarea institutionala a acesteia fata de Consiliul Judetean Teleorman, fata de presedintele Consiliului Judetean Teleorman, au reprezentat factorii determinanti pentru succesul actelor de instigare, respectiv insusirea de catre inculpata Alesu Floarea a hotararii de mentinere in functie a inculpatelor Botorogeanu Adriana si Stoica Anisa Niculina in cadrul DGASPC Teleorman si executarea integrala a unei astfel de hotarari", concluzioneaza ICCJ.

Despre principiile guvernarii

Atunci cand au trebuit sa individualizeze pedepsele, judecatorii au remarcat in acest caz incalcarea unor principii care guverneaza activitatea unui functionar in cadrul unei institutii publice: "integritatea, demnitatea, legalitatea, responsabilitatea, buna- credinta, onestitatea, transparenta, corectitudinea, credibilitatea, exercitarea onorabila, corecta si corespunzatoare a functiilor publice."

Nerespectarea imputabila a acestor principii atrage consecinte negative in bunul mers al institutiei din care functionarul face parte, explica judecatorii.

In acest context, persoanele care detin functii de demnitate publica, in speta Liviu Dragnea, dar si cele cu functii de conducere, care isi desfasoara activitatea in cadrul unor institutii publice, au obligatia de a-si indeplini indatoririle ce le revin in exercitarea functiilor, atributiilor sau insarcinarilor incredintate, cu respectarea stricta a legilor si a normelor de conduita profesionala, sa asigure ocrotirea si realizarea drepturilor si intereselor legitime ale cetatenilor fara sa se foloseasca de functiile, atributiile si insarcinarile primite, pentru dobandirea pentru ele sau pentru alte persoane de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Atributiile incalcate

"Or, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-si incalca atributiile de serviciu, in sensul mentinerii in functie a celor doua angajate, Botorogeanu Adriana si Stoica Anisa Niculina, cunoscand ca acestea nu se prezinta la serviciu si isi incalca atributiile de serviciu prevazute in contractul individual de munca si fisa postului, nu a facut decat sa adopte o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute, cu gradul de reprezentare si cu increderea oferita de cetateni in procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului functiei exercitate si a bunei desfasurari a relatiilor sociale din cadrul institutiilor publice", au conchis magistratii.

Inalta Curte arata ca pedepsele aplicate inculpatilor in acest caz, in cuantumul precizat, "sunt de natura sa asigure atingerea scopului preventiv sanctionator al pedepsei si sa fundamenteze proportionalitatea intre scopul reeducarii inculpatilor si asteptarile sociale fata de actul de justitie realizat sub aspectul ordinii de drept incalcate".

Quarterly Report - Editia 4

La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
Jocurile politice care îl țin încă pe Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. ”Biden nu are ce să-i ofere”
Jocurile politice care îl țin încă pe Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. ”Biden nu are ce să-i ofere”
Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția numărul unu în NATO și chiar și în ciuda unei susțineri covârșitoare pentru Mark Rutte din partea statelor membre NATO, inclusiv...
#motivare liviu Dragnea, #motivare dgaspc teleorman, #Dragnea sentinta, #Dragnea condamnare, #dragnea penal , #condamnat