Infractor, caut slujba. La Parlament. Rog seriozitate

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 15:08
22589 citiri

S-a ajuns si aici. Avem un infractor (Liviu Dragnea) care doreste sa ajunga parlamentar. A fost condamnat (definitiv), prin decizie a Inaltei Curti, la 2 ani de inchisoare. Cu suspendare. Curtea a decis o perioada de incercare de 4 ani. Intre timp, omul vrea o slujba. La Parlament.

Problema este ca legea este clara. Regulamentul Camerei Deputatilor (cu valoare de lege organica) stabileste, la art. 7: "Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat in cazul in care constata incalcarea prevederilor legale privind conditiile de eligibilitate si in cazul in care exista o hotarare judecatoreasca de condamnare, ramasa definitiva si irevocabila, privind savarsirea de catre respectivul deputat a unor infractiuni legate de derularea procesului electoral".

Observati ca textul este clar ca lumina zilei. Ai comis infractiuni "legate de derularea procesului electoral?" (este cazul lui Liviu Dragnea). Comisia este obligata sa iti invalideze mandatul.

Am auzit multe lucruri ciudate, stupide sau ridicole din tabara majoritatii penale. Un parlamentar pretindea ca Liviu Dragnea nu a fost condamnat pentru ceva legat de aceste alegeri, ci in cazul referendumului din 2012. Ce importanta are? Exista un principiu de drept: "Unde legea nu distinge, nu distingem nici noi". Or, legea vorbeste despre infractiuni electorale in general.

Alt parlamentar a pretins ca articolul din Regulament nu ar trebui aplicat, pur si simplu... pentru ca nu s-a aplicat pana acum. Ca si cum asta l-ar anula.

In fine, alt parlamentar din majoritatea rosie sustine ca Dragnea a fost condamnat pentru "primire de foloase necuvenite". Insa articolul 7 spune ca infractiunile trebuie sa fi fost comise in contextul "derularii procesului electoral".

Chiar nu conteaza despre ce infractiuni vorbim. Altfel, ajungem la situatii ridicole. Sa spunem ca un individ il omoara pe contracandidatul sau in alegeri. Este condamnat la inchisoare pentru omor calificat (art. 189). Si dupa aceea apare la televizor sa sustina ca interdictia din art. 7 nu i se aplica. De ce? Pentru ca nu a fost condamnat anume pentru frauda electorala.

Evident, majoritatea rosie este disperata. Mandatul lui Liviu Dragnea, din punct de vedere moral si legal, nu trebuie validat.

Ce pot face PNL, PMP si USR? (De la UDMR nu am nicio pretentie: aceasta grupare il sprijina pe Marko Attila, fost deputat, care fuge de Justitie). Raspunsul il gasim tot in Regulament:

"Articolul 3 (1): Pentru validarea mandatelor, Camera Deputatilor alege in prima sa sedinta o comisie compusa din 30 de deputati, care sa reflecte configuratia politica a Camerei Deputatilor, asa cum aceasta rezulta din constituirea grupurilor parlamentare".

Acum vom vedea daca PNL, PMP si USR apara statul de drept sau vor fi complice cu PSD-ul si cu aliatii sai penali.

Tot ce trebuie sa faca aceste partide este sa refuze sa faca parte din comisia de validare. Fara aceste partide, nu se poate constitui legal nicio comisie. Iar fara aceasta comisie, nu poate fi validat absolut niciun mandat de parlamentar.

Este timpul ca PNL, PMP si USR sa arate ca nu sunt "aceeasi mizerie". Validarea tuturor mandatelor de parlamentar trebuie blocata, atata vreme cat Liviu Dragnea nu renunta la mandat.

Daca nu vor face acest lucru, PSD si aliatii sai vor trece cu compresorul peste tot. Lege, regulamente, proceduri, morala. Nimic nu va conta, timp de 4 ani. Mai ales ca ei sunt condusi de un infractor aflat in perioada de probatiune.

Din pacate, statul de drept nu este ajutat de prestatia lui Klaus Iohannis. Consiliat catastrofal de departamentul constitutional de la Cotroceni, actualul presedinte a comis mai multe gafe.

Spre exemplu, avea la dispozitie 20 de zile de la scrutin pentru a convoca noul Parlament. S-a grabit sa o faca in cateva zile, desi Opozitia nu are o strategie clara. Iar in cazul Dragnea, nu s-a pronuntat in niciun fel. Se pare ca perspectiva ca un condamnat penal sa intre in Parlament nu il emotioneaza in niciun fel. In weekend nimic nu i-a tulburat tihna.

Sa mai observam ceva. Legile si regulamentele care ii blocheaza lui Dragnea accesul la Parlament si la Guvern sunt, cele mai multe, adoptate cu sprijinul PSD acum mai multi ani. Nici macar ei nu se gandeau ca Guvernul sau Legislativul vor ajunge o anexa a Penitenciarului Jilava.

Cat de mult s-au degradat institutiile daca acum exista cateva partide care pregatesc schimbarea legii in favoarea infractorilor?

Acum ca si atunci, adevarata Opozitie este in afara Parlamentului. Este in strada, in societatea civila.

De partea cealalta este o majoritate penala. Inarmata cu nerusinare. Sa ai o condamnare penala si sa dai lectii de democratie la televizor - asta da lipsa de bun-simt! Ce mai urmeaza? Hoti de buzunare care organizeaza cursuri despre responsabilitatea fiscala?

Oricum, este posibil ca zilele lui Liviu Dragnea in libertate sa fie numarate. El este deja trimis in judecata in alt dosar, iar o sentinta cu suspendare nu mai este posibila. Daca va fi condamnat, unde va veni duba? La Casa Poporului in parcare? In fata la Palatul Victoria? Daca e circ, sa stim si noi...

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dragnea mandat Parlament , #condamnat