Liviu Dragnea nici nu stii....

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 26 Iunie 2018, ora 08:58
36324 citiri
Liviu Dragnea nici nu stii....

Pentru Liviu Dragnea a inceput sfarsitul. Si marea singuratate. E posibil sa nu realizeze, cu siguranta nu accepta, asa cum nu accepta sfarsitul un bolnav in faza terminala. Dar negarea nu vindeca, e doar o autoamagire pentru o vreme.

Singura sansa a lui Liviu Dragnea sa scape in mod real de condamnarea primita in dosarul Bombonica ar fi o achitare in apel pe aceleasi probe si acelasi text de lege pe care a venit condamnarea in prima instanta. Dar Liviu Dragnea se comporta ca un om convins ca nu va obtine asa ceva.

In opinia mea, Liviu Dragnea se comporta ca un om vinovat si terifiat. De aceea, vrea sa schimbe legea. De aceea, a intrat pe toboganul sfarsitului.

Cred ca orice modificare legislativa va fi de acum despre el, o personalizare care va radicaliza in jurul unor chestiuni altfel extrem de tehnice. Orice argument ar fi adus, totul va ramane despre Dragnea, care vrea sa scape. O achitare obtinuta prin mutilarea legii nu va sterge in vecii vecilor prima condamnare si certitudinea vinovatiei.

Vinovatie pentru ce? Pentru ca, intr-un judet sarac, banii care ar fi trebuit sa fie folositi in interesul copiilor saraci au fost folositi de partid la ordinul lui Liviu Dragnea. Sa furi voturi la referendum e una, sa furi din banii copiilor defavorizati e cu totul alta. Nu s-a inventat OUG care sa-ti stearga de pe frunte asa ceva.

Si astfel au inceput sa plece oamenii din jurul lui Liviu Dragnea. In partid baronetul i-a ramas, ce-i drept, alaturi. Pe de-o parte, pentru ca inca poate imparti favoruri si obiectivul antiJustitie e comun, pe de alta parte, pentru ca instinctiv toti se tem de momentul in care va incepe cu adevarat lupta pentru putere si de efectele acelei inclestari ingrozitoare pentru orice partid.

Dar la firul ierbii trepidatiile sunt mari. Baza partidului stie exact ce simte electoratul, are dimensiunea reala a dezastrului spre care partidul este impins cu toata viteza de Liviu Dragnea. Ma astept ca in urmatoarea perioada sa mai asistam la desprinderi ca aceea a primarului din Jebel, Sabin Bociu.

Dar cel mai spectaculos este pasul in lateral facut de Calin Popescu Tariceanu, care cu greu mai imparte si un minut cadrul cu Liviu Dragnea. CPT i-a tras lui Liviu Dragnea de sub picioare presul ordonantei de urgenta, aceea care i-ar putea da certitudinea instantanee a evitarii puscariei.

De ce i l-a tras nu e greu de inteles. Cu sacii achitarii in caruta, cred ca dl Tariceanu se straduieste sa isi atinga visul cu mana: presedintia. Stie ca Liviu Dragnea nu i-o va da de buna voie. Cu cat mai cazut va fi acesta, cu cat mai debusolat PSD, cu atat sansele sale de a colecta voturile din zona actualei puteri vor fi mai mari.

In plus, are nevoie de un profil cat mai echilibrat, mai ales in plan extern. Trebuie sa fie cel mai frecventabil dintr-o putere greu frecventabila. Vedem ca deja s-a cerut, pe 28 iunie, la vicepresedintele CE Timmermans.

Cu cat Tariceanu va intra mai adanc in profilul prezidentiabil, cu atat mai complicat va fi pentru Liviu Drangea. Este motivul pentru care nu cred ca CPT ar accepta sa intre in suspendarea presedintelui, miscare cu urias potential de a-l intari pe dl Iohannis si de a-i asigura interimarului Tariceanu soarta lui Crin Antonescu. CPT vrea un mandat de 5 ani, nu de o luna.

Cu o agilitate cosacrata, si UDMR a facut un pas in lateral, refuzand ordonata de urgenta pe legile penale. Mai mult, Kelemen Hunor nu exclude cu totul sustinerea motiunii de cenzura, cerand doar niste explicatii, normale din punct de vedere politic, despre ce va urma. Adica lasa jocul oarecum deschis. Desigur, pentru negociere cu cine stie sa negocieze mai bine.

Cel mai probabil, motiunea nu va trece decat daca in spatele lui Liviu Dragnea ar avea loc negocieri paralele care sa garanteze ramanerea PSD la guvernare cu un alt premier, real si independent de Liviu Dragnea. Ca se teme de asa ceva, cred ca o arata chiar faptul ca refuza sa lase parlamentarii PSD sa voteze.

Dar respingerea motiunii nu va face decat sa prelungeasca agonia PSD. Modificarea Codului Penal este atat de personalizata incat imaginea este a unui partid care distruge tara ca sa-si scape seful infractor. Iar cu Viorica Dancila in frunte, PSD continua sa isi dinamiteze zilnic brandul de partid competent, apt sa administreze tara.

Pentru PSD nu exista decat o sansa de salvare. Sa scape de Dragnea si Dancila. Altfel, duhoarea politica nu ii va mai iesi in veci din piele.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Liviu Dragnea condamnat executare, #Liviu Dragnea Tariceanu ordonanta coduri penale, #PSD motiune cenzura , #condamnat
Comentarii
Poza CosorMoceanu
CosorMoceanu
rank 5
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Cind aud de borfasul asta, imi vine sa borasc