Proiectul lui Dragnea si Tariceanu care i-ar scapa de dosare si condamnari a trecut si de ultima comisie din Senat

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 14:25
6643 citiri
Proiectul lui Dragnea si Tariceanu care i-ar scapa de dosare si condamnari a trecut si de ultima comisie din Senat

Comisiile pentru Aparare si pentru Administratie Publica ale Senatului au dat raport comun de admitere, cu un amendament al lui Traian Basescu, asupra proiectului de lege initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu pentru declasificarea hotararii CSAT 17/2005 privind combaterea coruptiei.

"Se desecretizeaza de la data intrarii in vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate intre DNA si SRI in baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ si SRI pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale nr. 003064 din 04.02.2009", prevede modificarea adusa de senatorul Traian Basescu proiectului de lege pentru declasificarea hotararii CSAT nr 17/2005 privind combaterea coruptiei, initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Ulterior sedintei de marti, Traian Basescu a declarat ca hotararea CSAT nr. 17/2005 nu trebuie desecretizata, pentru ca nu este secreta.

"Hotararea nr. 17/2005 nu are niciun zero, deci nu este document secret. Eu am iesit in conferinta de presa si am povestit-o dupa sedinta CSAT din 2005. De aceea, mi se pare dubios ca nu se duc pe protocol, ci pe hotararea CSAT", a afirmat Traian Basescu, la finalul sedintei Comisiei pentru Aparare a Senatului.

Fostul presedinte a spus ca pentru o buna informare a populatiei ar trebui desecretizate planurile de actiune comune intre SRI si DNA, facute in baza protocolului incheiat in 2009 intre aceste institutii.

De asemenea, senatorul PMP a precizat ca e o greseala sa fie vizate toate documentele secrete, deoarece unele dosare se afla in prezent pe rol.

Initiativa legislativa pentru declasificarea deciziei CSAT 17/2005 propusa de liderii PSD-ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, a primit, luni, raport favorabil cu amendamente si de la Comisia Juridica a Senatului.

Termenul initial, in forma proiectului inregistrat la Senat in care te puteai adresa instantelor, era de sase luni.

De asemenea, o alta modificare adusa propunerii legislative se refera la revizuirea documentului.

"Cauzele in care ai fost pronuntate hotarari definitive si in care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, in perioada de existenta a documentelor prevazute la articolul 1 si pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenta revine primei instante care a solutionat fondul cauzei", prevede articolul 5.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, luni, ca proiectul urmeaza sa intre la vot, saptamana viitoare, in plenul forului superior al Parlamentului.

Pe 29 iunie, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si deputatul Mircea Gheorghe Draghici au depus pentru dezbatere si adoptare propunerea legislativa pentru declasificarea hotararii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei.

Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta, Senatul fiind prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Citeste si

Citeste si:
Ce se va întâmpla după votul de învestire a guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire a guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
Sursa: MEDIAFAX