Sefa Inaltei Curti ii raspunde lui Dragnea: Sunt in tara asta judecatori care respecta legea cu orice risc

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 10:19
8485 citiri
Sefa Inaltei Curti ii raspunde lui Dragnea: Sunt in tara asta judecatori care respecta legea cu orice risc
Foto: Arhiva Hepta.ro

La instanta suprema se respecta legea, a declarat marti presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, care a precizat ca "sunt in tara asta judecatori care respecta legea cu orice risc".

Prezenta marti la ICCJ, Tarcea a fost intrebata de jurnalisti cum comenteaza afirmatia presedintelui PSD, Liviu Dragnea, care a spus ca instanta suprema nu a respectat legea in legatura cu desemnarea completului care se ocupa de dosarul sau.

"Dati-mi voie sa ma abtin de la orice fel de comentariu. Ati remarcat ca ma abtin sa discut dosare aflate pe rol. Este cazul unui dosar aflat pe rol. Ceea ce trebuie sa stie toata lumea este ca la Inalta Curte se respecta legea si sunt in tara asta judecatori care respecta legea cu orice risc", a subliniat Cristina Tarcea.

Sefa instantei supreme a explicat ca Legea 207/2018 nu are dispozitii tranzitorii, care sa impuna, pentru anul 2018, tragerea la sorti a completelor de cinci judecatori in baza acestei legi, ea urmand sa fie aplicata din ianuarie 2019.

"Potrivit dispozitiilor art. 32, alin (1), astfel cum au fost modificate prin legea 207, completele de cinci judecatori se trag la sorti la inceputul fiecarui an.

Legea 207 din 2018 nu are nicio dispozitie tranzitorie, cum are in alte situatii, in care sa reglementeze obligatia tragerii la sorti de noi complete pentru anul 2018 si sa reglementeze situatia completelor de cinci judecatori, deja existente in anul 2018.

Prin urmare, legea 207 incontestabil este in imediata aplicare. Inalta Curte o aplica inca din iulie 2018, dar aplicarea imediata a legii presupune si respectarea obligatiilor pe care legea le impune in ceea ce priveste termenul, data la care acea obligatie trebuie indeplinita. Or, legea este incontestabila si lipsita de orice echivoc, la inceputul fiecarui an", a precizat Tarcea.

Tarcea s-a referit la faptul ca Liviu Dragnea a sustinut, duminica seara, la Antena 3 ca se incearca sa fie "bagat la puscarie" de un complet de la ICCJ facut cu incalcarea legii.

"Vor sa ma bage la puscarie cu un complet facut cu incalcarea legii. Legea spune ca presedintii completelor sunt repartizati aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca sa desemneze doua complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei", a spus Dragnea.

Ulterior, seful PSD a fost intrebat in conferinta de luni de acuzatiile lansate de Romanian Community Coalition, condusa de Chris Terhes, care sustine ca toate completele de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi constituite ilegal, pe motiv ca nu sunt aplicate modificarile prevazute de recent modificata Lege 304/2004.

Inalta Curte a explicat deja ca modificarile intra in vigoare de la inceputul anului viitor, insa Dragnea nu a tinut cont de argumente si a transmis ca Tudorel Toader ar trebui sa cerceteze.

"I-am transmis ministrului Toader, am vorbit cu el pe acest sub si l-am rugat sa se gandeasca daca nu cumva dumnealui poate sa faca acest demers, prin Guvern", a spus Dragnea.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Tarcea raspuns acuzatii Dragnea, #Dragnea proces Tarcea ICCJ , #condamnat