Cea mai mare defaimare din ultimii 25 de ani

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 08:12
8100 citiri
Cea mai mare defaimare din ultimii 25 de ani

Din proiectul initial al defaimarii, promovat de Liviu Dragnea, nu a ramas mai nimic in picioare. S-a subtiat si secretizat intr-atat incat forma finala, daca va exista una, va contine probabil sfaturi de bune maniere.

Intre timp, liderul social democrat i-a schimbat si numele si orientarea - isi propune sa legifereze tolerenta si iubirea de aproapele.

Oricat de mult umor involuntar ar avea turnura liderului de la Teleorman, vad ca seful PSD ii da inainte cu proiectul, doar-doar nu va ramane cu eticheta de infrant in partid.

Legea defaimarii, dupa mine, a fost de la bun inceput inutila, pana sa incalce vreo libertate de exprimare, pentru ca ea dubla legi deja in vigoare si se facea inutil cu totul Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Acum nu a mai ramas nimic din proiectul initial, iar Dragnea a mirosit oportunitatea de a-si relansa ideea inainte de Dragobete sub forma unei legi a tolerantei.

Cred ca ideea in sine nu e rea, chiar si cand vine din partea lui Dragnea care nu a facut nimic, de exemplu, pentru a opri defaimarea, discriminarea si intolerenta promovate de cele mai multe ori de cei din jurul lui sau chiar de el. Dar sa nu defaimam o intentie onorabila doar pentru ca initiatorul ei tine cu dintii sa nu fie ingropat si mai adanc in ridicol.

Omul ca specie s-a domesticit si imblanzit de-a lungul evolutiei sale in ritm accelerat, mai ales sub constrangerea legilor, iar in perioada moderna a facut-o cu si mai mult succes sub presiunea codurile civile si penale care sanctionau discriminarea, calomnia si defaimarea sub orice forma s-ar petrece ele.

Asa au fost castigate drepturi importante pentru cetatean, asa a fost slabita discriminarea unor minoritati indiferent de criteriile lor - de gen, sexuale, politice sau etnice.

Daca astea ar fi toate neajunsurile din jurul proiectului lui Dragnea, plus scandalul provocat in Parlament de frecusul proiectului intre comisii si plen, tot n-ar fi o mare drama.

Dupa mine, problema e ca haosul, replierile si degringolada din jurul tolerantei lui Dragnea, lasitatea initiatorului care s-a facut mielusel dupa interventia ambasadei SUA in discutia defaimarii sunt toate simptome ale unei clase politice tot mai autiste si mai fricoase, care in loc sa renasca isi uita definitiv principala ratiune de a fi.

Dragnea ii da inainte cu defaimarea si toleranta, PNL nu renunta la ideea de a avea doua tururi in alegeri nici atunci cand liberalilor insisi le vine rau cand aud de subiect.

Fiecare partid e cu agenda lui, s-ar zice, doar ca toate falsele obsesii ale politicienilor sunt paralele fix cu problemele reale si autentice ale societatii romanesti.

Inghetati de frica la gandul potentialelor dosare penale ori atacand institutiile justitiei preventiv din acelasi motiv - acestea sunt cele doua extreme ale activitatii politicienilor din ultimii ani.

E si explicatia pentru care atrofierea instinctului politic i-a condus spre fundatura in care se afla in prezent toate partidele, fara nicio diferenta majora intre ele.

De asta mult trambitata schimbare politica s-a stins intr-un haos de nedescris - partidele abia isi gasesc un candidat pe care sa-l propuna la alegerile locale, conducerile lor par mai fragile ca oricand si stau sub zodia provizoratului, iar singurele teme pe care le produc sunt un-tur-doua-tururi, defaimare-tolerenta sau o alta lege a salarizarii unitare, desi exista una destul de buna inca din 2010.

Lasitatea, lipsa de vocatie si vulnerabilitatea penala nu le-au suprimat doar simtul politic, dar produc si scene rupte din cascadorii rasului.

Liberalii il schimba pe Busoi cu Orban, desi sustin ca ambii erau umar la umar in sondaje. Pesedistii ameninta Guvernul Ciolos cu motiuni de cenzura, desi pana si copiii de gradinita stiu ca asa ceva nu se intampla. Intre timp Basescu mediteaza daca sa intre sau nu in cursa pentru Primaria Capitalei.

Daca asta e efectul inaspririi luptei anticoruptie, al revolutiei Colectiv si al intaririi statului de drept, s-ar putea sa plangem dupa "fostii" mai repede decat le-a luat celor 45% dintre romani sa-l regrete pe Ceausescu.

In concluzie, sa fim toleranti cu Dragnea, nu e singurul vinovat.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, se află la al treilea mandat și a anunțat deja că intenționează să își continue activitatea în administrația locală. Numele său a fost...
Premierul, despre dotarea cu armament a inspectorilor ANAF: ”Tragi după camioane, eşti John Wayne?”
Premierul, despre dotarea cu armament a inspectorilor ANAF: ”Tragi după camioane, eşti John Wayne?”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, 28 februarie, că inspectorii ANAF nu vor purta pistoale, iar o astfel de prevedere legală este o "tâmpenie", aceştia putând cere suport de la...
#Dragnea legea defaimarii, #candidati locale PSD PNL , #demisie