Amanare in procesul lui Dragnea: Cine il apara pe seful PSD si ce motive au invocat ca sa traga de timp

Autori: Alexandra Sandru , Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 11:18
46205 citiri
Amanare in procesul lui Dragnea: Cine il apara pe seful PSD si ce motive au invocat ca sa traga de timp
Foto: Facebook/ Partidul Social Democrat

Inca un pas a fost facut, luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde un complet de 5 judecatori judeca apelul lui Liviu Dragnea impotriva sentintei de 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu in dosarul Angajarilor fictive la DGASPC Teleorman.

Astazi s-au mai stabilit cateva chestiuni procedurale, insa in cele din urma magistratii au amanat pentru 3 decembrie discutarea cazului. Avocatii inculpatilor au facut mai multe solicitari in acest sens, fiind cazul uneori de tehnici cunoscute pentru tergiversarea dosarelor.

Unele dintre aceste solicitari au fost respinse de magistrati, insa altele acceptate. De exemplu, in cele din urma, magistratii au acceptat solicitarea avocatilor sa li se dea ragaz sa studieze motivele depuse de ceilalti inculpati pentru apel.

In momentul in care avocatul lui Dragnea a facut aceasta solicitare, presedintele completului l-a intrebat: "Deci nu cere procurorul, si cereti dumneavoastra?".

Magistratii ar fi trebuit astazi sa discute pe probele cerute, sa vada ce accepta si sa citeze martori sau audieri, documente.

Acesta a fost al doilea termen. Pe 8 octombrie, Dragnea a cerut ragaz o luna sa-si angajeze un aparator. La termenul de azi, insa, s-a prezentat cu acelasi avocat pe care l-a avut si in faza de fond, finalizata cu condamnarea de 3 ani si 6 luni cu executare. Cel de-al doilea avocat al lui Dragnea e Flavia Teodosiu, care il reprezinta in procesul de la Curtea de Apel Bucuresti, in care a dat in judecata Inalta Curte, pe motiv ca modul in care au fost formate completurile de 5 judecatori este ilegal.

Luni dimineata, la ICCJ au venit deopotriva sustinatori si contestatari ai liderului PSD. Dragnea nu s-a prezentat insa la termen. El are un program incarcat astazi, de la 12:00 urmand sa aiba loc sedinta Comitetului Executiv al partidului, cu subiecte complicate pe ordinea de zi, de la remanierea Guvernului Dancila, la excluderi ale celor care il critica. Totodata, e de asteptat ca Dragnea sa reactioneze si la cel mai recent scandal mediatic in care este implicat - Teleorman Leaks.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante momente si declaratii de la termenul de luni al sefului PSD:

11:08 - Instanta intreaba avocatii daca au cereri de probe. Acestia precizeaza ca vor intai sa studieze motivele de apel depuse de ceilalti avocati.

Aparatorii lui Gheorghe Nicusor, Ionel Marineci si Constantin Balaban au explicat ca nu au probe in plus de administrat in faza de apel. Ceilalti avocati si procurorul DNA au spus ca vor avea probe pe care vor sa le administreze in faza de apel.

Magistratii au stabilit ca termenul in vederea formularii si sustinerii probelor sa fie pe data de 3 decembrie.

11:03 - Instanta pune in discutie cererea avocatilor lui Liviu Dragnea, pentru a acorda termen in vederea studierii motivelor de apel depuse de inculpati. Toti ceilalti avocati din dosar sunt de acord.

Procurorul DNA: "Nu vedem ratiunea unei amanari pentru aceste motive. Lasam instanta sa decida".

11:00 - Exceptia invocata de avocatul Toni Neacsu, privind anularea deciziilor Colegiului de Conducere a Inaltei Curti, a fost respinsa. Motivul: competenta apartine sectiei de contencios-administrativ de la Curtea de Apel Bucuresti.

"Exceptia asta nu o vom judeca noi. Motivele le vom motiva pe larg in incheierea de sedinta", a explicat presedintele completului.

10:53 - Avocatul Toni Neacsu (avocatul Olgutei Sefu, anterior avocatul Bombonicai Prodana) cere si el termen pentru a studia motivele de apel depuse de ceilalti avocati. Neacsu arata ca cere si anularea deciziei Colegiului de Conducere a Inaltei Curti privind componenta completului de 5 judecatori: "Este o chestiune prealabila pe care vreau sa o ridic".

"Plangerea dumneavoastra si a domnului Liviu Dragnea a fost respinsa de Colegiul de Conducere de la Inalta Curte. O sa o aveti publicata", a spus judecatorul.

Magistratul arata ca actul acesta a fost contestat si la Curtea de Apel Bucuresti in urma cu o saptamana, pe 26 octombrie. Este vorba de sesizarea facuta de Liviu Dragnea.

Discutiile continua privind admisibilitatea cererilor facute de catre avocatul Toni Neacsu. Aparatorul are si alte solicitari, privind componenta completului de 5 judecatori si de anulare a unor acte administrative.

10:49 - Avocatul Marian Nazat, care-l reprezinta pe Liviu Dragnea, cere termen pentru a studia motivele de apel depuse de ceilalti inculpati.

Presedintele completului: Deci nu cere procurorul, si cereti dumneavoastra?

Marian Nazat: Da. Chiar astazi avocatul Floarei Alesu a depus motivele, vrem sa le studiem.

10:47 - Avocatul Adrianei Botorogeanu a cerut termen pentru angajarea unui avocat, dar presedintele completului i-a atras atentia ca acest lucru s-a facut la termenul anterior.

10:43 - Instanta verifica acum ce inculpati au avocati din oficiu si cine a depus motive de apel.

10:40 - Avocatii lui Liviu Dragnea au depus motivele de apel. Ei au atras atentia ca o persoana, Vasile Botomei, a depus un memoriu pro-Dragnea. Judecatorii l-au pus pe Botomei sa explice ce este cu acest memoriu.

"Simpatizez cu domnul presedinte Liviu Dragnea. Sunt doctor in drept, sa vada avocatii ce am scris si sa spuna domnul Dragnea daca le accepta. Nu sunt avocat intr-un barou. Sunt reprezentant al societatii civile", a spus Botomei.

Instanta i-a replicat sa lase un act de identitate la grefiera.

"Eu am vazut cu protocoalele, cu procurorii...", adauga Botomei.

Procurorul DNA arata ca acesta nu are nicio calitate in dosar, iar memoriul ar trebui restituit. "Acestea nu pot constitui motive de apel", a spus DNA.

Avocatul lui Dragnea, Marian Nazat, sustine acelasi lucru: "El nu are nicio calitate in cauza. Memoriul trebuie indepartat si restituit acestuia".

Completul de 5 judecatori a decis restituirea memoriului lui Vasile Botomei. Procesul continua.

10:32 - Toni Neacsu, avocatul Olgutei Sefu, a depus in dosar o exceptie privind nelegalitatea componentei completului de 5 judecatori. In faza de fond, Toni Neacsu a fost aparatorul Bombonicai Prodana.

10:28 - Incep discutiile in termenul lui Dragnea. El este reprezentat de doi avocati - Marian Nazat si Flavia Teodosiu. Nazat este cel care l-a aparat si in faza de fond, unde a primit condamnarea la 3 ani si 6 luni cu executare. Amintim ca la termenul trecut seful PSD a cerut amanarea pe motiv ca nu a avut timp sa isi angajeze aparator.

Cat despre Teodosiu, ea il reprezinta in dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti, in care a dat in judecata Inalta Curte.

10:06 - Completul de 5 judecatori a amanat dosarele deputatului Octavian Goga (PSD, ex-PMP) - care contesta o parte din sentinta definitiva de condamnare cu suspendare - si dosarul fostului primar al orasului Bacau, Romeo Stavarache, care contesta o parte din decizia definitiva de condamnare din motive procedurale.

Sala de judecata este plina de jurnalisti, avocati si justitiabili.

09:54 - Inca se discuta procesele in care s-a cerut amanare. Cel al lui Dragnea nu e pe lista, deci cel mai probabil astazi se va stabili un program de administrare a probelor: ce martori sau inculpati vor fi reaudiati, daca inculpatii vor sa dea declaratii etc.

09:37 - Un moment inedit a avut loc in fata Inaltei Curti. In timpul transmisiei in direct realizata de reporterul Antenei 3, Malin Bot a intrat in cadru si a inceput sa strige "Felix, plateste prejudiciul! Plateste prejudiciul de 51 de milioane! Voiculescu, infractorule, plateste prejudiciul!".

09:12 - Procesul lui Dragnea nu a inceput inca. Pana acum magistratii au decis amanarea procesului lui Sebastian Ghita cu sefii de parchete si politie din Prahova, pentru 3 decembrie, pentru ca avocatii au cerut sa studieze motivele de apel.

08:58 - In sala de judecata a venit pana la acest moment, dintre inculpati, doar Floarea Alesu, fosta sefa a DGASPC Teleorman.

08:53 - Putin mai departe de tabara sustinatorilor sunt si cativa protestatari, care cer sa nu mai fie tergiversat procesul, pentru ca dovezile arata clar, in opinia lor, ca Liviu Dragnea "a furat de la cei mai amarati".

"Domnul Dragnea trebuie sa plece, nu a facut praf doar justitia, a facut praf intreaga tara, ne face de rusine peste tot, am ajuns rasul Europei", spune o doamna din tabara protestatarilor.

08:47 - In jur de 20 de persoane au venit in fata sediului Inaltei Curti pentru a-l sustine pe Dragnea.

"Am venit sa aparam presedintele celui mai mare partid din Romania, acest domnul Dragnea", a spus un batran venit de la prima ora in fata ICCJ. "El mareste salarii, pensii, ceilalti cand ii auzi 'nu sunt bani, nu sunt bani'", spune un altul.

Sustinatorii sustin ca "e nevinovat" si ii ureaza "sa fie puternic".

Foto: Ziare.com/Ionel Stoica

Ziua VIP-urilor

La termenul de luni, completul de 5 judecatori care-l judeca pe Liviu Dragnea are pe masa dosarele unor persoane cunoscute cum ar fi cel al fostului judecator CCR, Toni Grebla - in prezent secretar general al Guvernului, al fostilor deputati PSD Cristian Rizea, Constantin Adascalitei si Sebastian Ghita, al fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, sau al fostului primar al orasului Bacau, Romeo Stavarache.

Ziua ce mai lunga: Dupa proces, urmeaza CEx in PSD si explicatii pentru Teleorman Leaks

Dupa procesul de la Inalta Curte, Dragnea trebuie sa ajunga la reuniunea Comitetului Executiv (CEx) al PSD. Aceasta este stabilita la 12:00, iar in sedinta s-ar putea decide excluderea mai multor contestatari ai liderului social-democrat.

In sedinta de luni s-ar putea discuta si despre o eventuala sanctionare a lui Adrian Tutuianu, dupa ce saptamanile trecute au aparut inregistrari cu jigniri adresate de acesta unora dintre colegi.

Presa asteapta ca liderul PSD sa aiba o reactie si in cel mai recent scandal mediatic in care este implicat. Amintim ca jurnalistii de la Rise Project au anuntat ca sunt in posesia unei valize cu informatii esentiale din interiorul corporatiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces cand au perchezitionat fizic si informatic sediul firmei.

Rise Project a anuntat ca va incepe sa publice, din aceasta saptamana, o serie de articole bazate pe mii de documente financiare, inregistrari, poze despre Tel Drum, dar si aspecte personale despre membrii si partenerii corporatiei, generic grupate sub numele #Teleormanleaks.

Potrivit RISE Project, valiza ar contine, printre altele, un hard negru in care a fost salvat tot continutul de 63,39 GB din computerul unui om-cheie de la Tel Drum, pe care s-ar afla 14.800 de foto si video de la evenimentele companiei cu personajele gruparii si standardul lor de viata, documente, selfie-uri, capturi de ecran cu discutii.

De asemenea, in valiza se mai afla o tableta Samsung P1000 Galaxy Tab din 2010 care i-a apartinut directorului general Tel Drum, Petre Pitis, care contine peste 1.000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, intamplari din firma si momente de familie si agenda cu 980 de numere de telefon stranse in ultimii ani: "Basescu", "Hrebe", "Dancila", "Banicioiu", "Pieleanu" etc. Unul se remarca, scris cu pauza intre majuscule: "L I V I U".

#Liviu Dragnea CEx PSD, #Liviu Dragnea proces, #Liviu Dragnea condamnat, #Liviu Dragnea Completul judecatori , #DNA