Au mai incercat si altii sa scape ca Dragnea: Cum au cazut exceptiile lui Relu Fenechiu si Dan Pasat

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 11:38
8677 citiri
Au mai incercat si altii sa scape ca Dragnea: Cum au cazut exceptiile lui Relu Fenechiu si Dan Pasat

Exceptia ridicata de Liviu Dragnea, care cere desfiintarea sentintei de condamnare la 3 ani si 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu, deoarece ar fi fost condamnat de un complet de 3 judecatori obisnuit, si nu de un complet specializat in fapte de coruptie, a fost respinsa definitiv de magistrati in alte doua dosare mediatizate, care ii vizau pe fostul ministru Relu Fenechiu si fostul deputat Dan Pasat.

In acest caz, deputatul PSD Florin Iordache, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) privind completurile specializate de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In punctul de vedere trimis de Cristina Tarcea, se arata ca jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (deciziile completului de 5 judecatori nr. 233 din 12 decembrie 2013 si nr. 18 din 30 ianuarie 2014) a confirmat specializarea ope legis a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie in solutionarea in prima instanta a cauzelor de coruptie.

Cazul Dan Pasat, condamnat pentru santaj

Decizia 233 din 12 decembrie 2013 a fost data de completul de 5 judecatori al ICCJ in dosarul in care fostul deputat Dan Pasat a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare, pentru santaj si fapte de coruptie.

Fostul parlamentar primise o pedeapsa similara si in faza de fond a procesului.

In faza de apel, cand avocatii lui Pasat au ridicat exceptia completurilor specializate, magistratii au explicat ca toti judecatorii Inaltei Curti sunt specializati sa judece dosare de coruptie.

"In ceea ce priveste cererea vizand efectuarea unei adrese in atentia sectiei penale, a Inaltei Curti, in vederea stabilirii legalitatii compunerii completului de judecata investit cu solutionarea in fond a cauzei de fata, vazand dispozitiile Legii nr. 304/2004 si, avand in vedere ca la instanta suprema, la nivelul sectiei penale, judecatorii solutioneaza toate tipurile de cauze ce intra in competenta instantei supreme, nefiind repartizati pe complete specializate in judecata unui anumit gen de cauze, Inalta Curte, completul de 5 judecatori, a apreciat ca nu poate fi pusa in discutie o eventuala nelegala compunere a completului de judecata si o eventuala incidenta a dispozitiilor art. 197 alin. (2) Cod Penal", se arata in motivarea sentintei de condamnare.

Fenechiu, 5 ani in "Transformatorul"

Decizia 18 din 30 ianuarie 2014 a fost data de ICCJ in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare cu executare, in Dosarul "Transformatorul."

Fostul ministru primise o pedeapsa similara si in faza de fond a procesului.

In faza de apel, cand avocatii lui Fenechiu au ridicat exceptia completurilor specializate, judecatorii au respins-o ca nefondata.

"In raport cu specificul competentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a judeca cauzele in prima instanta dupa calitatea persoanei, fiind cea mai inalta instanta nationala, judecatorii sectiei penale sunt investiti sa judece in prima instanta toate cauzele date in competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inclusiv cauzele care au ca obiect infractiuni de coruptie sau infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie," se motiveaza in sentinta de condamnare a lui Relu Fenechiu.

"Complet legal constituit"

Potrivit sentintei, toti judecatorii de la sectia penala sunt investiti sa judece in prima instanta toate cauzele date in competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inclusiv cauzele care au ca obiect infractiuni de coruptie sau asimilate acestora.

"Potrivit art. 197 alin. (2) C. proc. pen. numai dispozitiile privind compunerea completului determina nulitatea hotararii pronuntate. Or, in cauza, completul de judecata a fost constituit in mod legal, cu respectarea dispozitiilor cuprinse in Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si in Regulamentul privind organizarea si functionarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In atare situatie Inalta Curte, Completul de 5 Judecatori, constata ca judecata in prima instanta a fost efectuata de catre un complet legal constituit", conchide ICCJ, in decizia definitiva de condamnare a lui Relu Fenechiu.

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....