Ziare.com

Cazul in care SIIJ a vrut sa ia dosarul Dragnea - Tel Drum de la DNA a ajuns in atentia Curtii de Justitie a UE

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Duminica, 31 Martie 2019, ora 21:08

   

Cazul in care SIIJ a vrut sa ia dosarul Dragnea - Tel Drum de la DNA a ajuns in atentia Curtii de Justitie a UE
Modul in care procurorul Adina Florea, de la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), a incercat sa preia de mai multe ori de la DNA, dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea, in baza unui denunt anonim, apare in cea de-a patra sesizare trimisa de magistratii romani la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) . Sesizarea a fost facuta de Curtea de Apel Brasov.

Informatia este importanta, mai ales in contextul in care, posibilitatea ca un dosar de la un parchet sa fie preluat de SIIJ, in baza unui denunt facut impotriva unui magistrat, fusese analizata intr-un raport al Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) . Acest organism al Consiliului Europei a criticat dur infiintarea acestei Sectii Speciale.

"Pe de alta parte, posibilitatea deja analizata de GRECO privind crearea unui cadru legal prin care aceasta structura preia si alte dosare de urmarire penala in masura in care se formuleaza plangeri penale impotriva unor magistrati in legatura cu acestea, mai ales in dosare sensibile si cu impact mediatic, a devenit realitate", scrie Curtea de Apel Brasov.

In sesizarea trimisa de Curtea de Apel Brasov, magistratii romani vor ca instanta europeana sa le raspunda la 5 intrebari.

In esenta, ei vor sa afle daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania si daca prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene sunt in contradictie cu infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ).

Motivarea

Ziare.com a analizat motivarea Curtii de Apel Brasov care a fost trimisa la Luxemburg.

Ideile principale:

- Mii de sesizari fictive impotriva magistratilor sunt investigate de doar 15 procurori SIIJ;

- Un procuror SIIJ ajunge in situatia in care trebuie sa investigheze toate tipurile de infractiuni;

- Sediul SIIJ este in Bucuresti, dar anchetele SIIJ sunt in toata Romania, sunt cheltuieli foarte mari cu anchetele;

- Un procuror SIIJ nu poate fi cercetat de o alta structura de parchet;

- Dupa adoptarea OUG 7/2019, SIIJ este in afara controlului procurorului general;

- OUG 7/019 a fost adoptata de Guvern fara consultarea magistratilor;

- Exemplul solicitarii preluarii dosarului Tel Drum-Liviu Dragnea de la DNA confirma temerile GRECO privind preluarea dosarelor in baza unor denunturi;

- Sunt dubii ca anchetele SIIJ se pot face intr-un timp rezonabil, potrivit prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Modificarile legislative respecta dreptul european?

Pana in prezent, patru instante romanesti, Tribunalul Olt, Curtea de Apel Brasov, Curtea de Apel Bucuresti si de doua ori Curtea de Apel Pitesti au sesizat de cinci ori CJUE cu privire la rolul MCV si au trimis aproximativ 20 de intrebari la instanta europeana.

Cea mai recenta sesizare a fost facuta chiar vineri: Curtea de Justitie a UE a fost sesizata din nou de o instanta din Romania, pentru a 5-a oara, privind respectarea MCV de catre Legile Justitiei si Sectia pentru anchetarea magistratilor

Intrebarile trimise la CJUE privesc modificarile legislative aduse Legilor Justitiei de coalitia PSD-ALDE. Respecta sau nu legislatia europeana?

In prim plan sunt intrebarile privind infiintarea Sectiei pentru investigarea magistratilor sau numirea provizorie a sefilor Inspectiei Judiciare, facuta prin ordonanta de urgenta, la solicitarea publica a lui Liviu Dragnea.

Sesizarea de la Brasov

Dupa cum aratam, pe 5 martie 2019, Curtea de Apel Brasov a decis sesizarea CJUE. Solicitarea a fost facuta intr-un dosar in care o persoana s-a plans de magistratii care au solutionat un dosar. Cazul a fost clasat de DNA, iar acea persoana a cerut Curtii de Apel desfiintarea ordonantei. In cazul in care aceasta ordonanta ar fi desfiintata, dosarul ar trebui sa fie trimis la SIIJ.

Motivarea acestei decizii a fost redactata saptamana aceasta. Un document de 31 de pagini in care sunt prezentate modificarile Legilor Justitiei din Romania si deciziile Curtii Constitutionale.

Acestea sunt prezentate in paralele cu cerintele din Recomandarile MCV facute Romaniei, Rapoartele Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu, dispozitii din Tratatul privind Uniunea Europeana si Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Criticile

Nu in ultimul rand sunt trecute in revista rapoartele GRECO si ale Comisiei de la Venetia, privind modificarile legislative din Romania.

Curtea de Apel Brasov arata ca ambele organisme au criticat modificarile facute Legii 304/2004 de organizare judiciara, "apreciindu-se ca sunt extrem de nocive pentru magistratura, considerand necesar sa fie amanata sau suspendata aplicarea dispozitiilor in cauza, pana la data revizuirii lor totale, ori, dupa caz, abrogarea acelor prevederi care sunt in vigoare."

Numar insuficient de procurori

Curtea de Apel Brasov mai precizeaza ca inainte de infiintarea SIIJ, care are in schema doar 15 procurori, anual se inregistreaza mii de sesizari impotriva magistratilor, in care trebuie efectuat un minim de ancheta.

"Pana la infiintarea sectiei speciale, aceste sesizari erau cercetate de un numar de peste 150 de procurori din cadrul a 19 unitati de parchet (PCA, PICCJ, DIICOT si DNA) . Este evident ca acei 15 procurori din cadrul noii sectii vor fi depasiti de volumul de activitate si ca va fi afectata calitatea activitatii de urmarire penala a procurorilor din cadrul acestei sectii", explica judecatorii romani.

Procurorul multi-specializat

In plus, procurorii din aceasta sectie vor trebui sa instrumenteze orice tip de infractiune, atat timp cat aceasta este savarsita de o persoana avand calitatea mentionata de lege.

De asemenea, dispunerea structurii unice in Municipiul Bucuresti, unde cei 15 procurori isi vor desfasura activitatea, presupune obligarea magistratilor cercetati la un efort mult mai mare fata de alte categorii de persoane: deplasarea pe distante mari la audieri in timpul programului de lucru, in alta localitate, suportarea de cheltuieli excesive, aspecte de natura sa afecteze chiar buna organizare a apararii de catre respectivul magistrat.

"Mai mult, modalitatea de numire a procurorului-sef, dar si a celorlalti 14 procurori pentru care proba interviului are o pondere de 60%, nu prezinta suficiente garantii pentru un proces de selectie derulat intr-un mod impartial, aspect de natura sa se reflecte si in derularea activitatii acestei sectii", sustin magistratii romani.

Imunitatea procurorilor SIIJ si OUG 7

Curtea de Apel Brasov mai explica judecatorilor CJUE ca s-a ajuns in situatia ca procurorii SIIJ sa aiba imunitate. Deoarece doar ei se pot cerceta.

Mai mult, in urma adoptarii OUG 7/2019, SIIJ iese de sub autoritatea procurorului general si se transforma intr-un parchet separat.

"Nu in ultimul rand, raportat la modalitatea de organizare si functionare a SIIJ, apare extrem de greu de imaginat modalitatea in care procurorii din cadrul acestei Sectii ar putea ei insisi sa fie in mod real cercetati pentru eventuale infractiuni savarsite, in special cele in legatura cu serviciul.

De altfel, ultimele modificari legislative aduse Legii 303/2004, realizate prin OUG 7 din data de 19 februarie 2019 prin care s-a adaugat la art. 88^6 alineatul 6, au fost percepute ca reprezentand un pas pentru plasarea Sectiei in afara autoritatii Procurorului general, pana la transformarea acesteia, de facto, intr-un parchet separat", scrie Curtea de Apel Brasov.

Despre acest articol din OUG 7, citeste si: Prevederile nocive care au ramas in OUG 7/2019, dupa modificarile propuse de Tudorel Toader

SIIJ, "factor de presiune"

Judecatorii romani arata ca OUG 7/2019 a fost adoptata fara o consultare prealabila si fara avizul CSM. De altfel, CSM, in sedinta din data de 25 februarie 2019, a hotarat transmiterea unei solicitari catre Guvernul Romaniei privind abrogarea OUG 7/2019, cu exceptia unor modificari introduse urmare a solicitarii CSM.

"Pe cale de consecinta, un magistrat vizat de actiuni indreptate impotriva sa de un procuror din cadrul acestei Sectii ar putea avea perceptia imposibilitatii faptice de a-si realiza o aparare adecvata.

In conditiile in care punerea in miscare a actiunii penale impotriva unui magistrat poate conduce la suspendarea acestuia din functie, SIIJ ar putea fi perceputa, raportat la aspectele analizate tinand de organizarea si functionarea sa, ca un factor de presiune de natura sa afecteze independenta judecatorului", mai motiveaza Curtea de Apel Brasov.

Gradul de ocupare al posturilor: 40%

Instanta cere CJUE sa analizeze compatibilitatea existentei unei structuri similare SIIJ si prin prisma prevederilor din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene care garanteaza "dreptul la un proces echitabil, drept care include solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil".

Potrivit ultimelor date publicate de Consiliul Superior al Magistraturii, la data de 5 martie 2019, din cele 15 posturi de procuror prevazute pentru Sectia speciala, erau ocupate doar 6 (4 posturi de executie si 2 posturi de conducere), gradul de ocupare fiind de 40%.

Pentru comparatie, conform aceleiasi surse, in cadrul DNA gradul de ocupare al posturilor este de 73,33%, iar la DIICOT este de 90,85%.

Cazul Tel Drum - Liviu Dragnea

Situatia in care Sectia Speciala a incercat preluarea dosarului "Tel Drum- Liviu Dragnea" de la DNA apare la un capitol care privea o analiza GRECO.

"Pe de alta parte, posibilitatea deja analizata de GRECO privind crearea unui cadru legal prin care aceasta structura preia si alte dosare de urmarire penala in masura in care se formuleaza plangeri penale impotriva unor magistrati in legatura cu acestea, mai ales in dosare sensibile si cu impact mediatic, a devenit realitate", scrie Curtea de Apel Brasov.

Magistratii romani povestesc intregul caz al preluarii dosarului.

"In acest sens, din informatiile aparute in mass-media, rezulta ca, de la sfarsitul anului 2018, SIIJ a solicitat, in mai multe randuri, de la DNA, un dosar de urmarire penala in care se investigheaza savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, posibil in legatura si cu obtinerea unor fonduri europene.

In acest dosar, atat procurorul din cadrul SIIJ, cat si cel din cadrul DNA s-au declarat competenti, astfel ca a fost sesizat procurorul general al Romaniei", mai precizeaza judecatorii romani.

In continuare este prezentat comunicatul emis de Augustin Lazar, care a stabilit ca dosarul ramane la DNA, deoarece faptele au fost denuntate de un anonim.

Citeste si: Lazar a decis: Dosarul Dragnea - Tel Drum ramane la DNA, desi il voia Adina Florea la sectia ei

Dubiile instantei

"In raport de aceste conditii, instanta nationala, care, in cazul de fata, are posibilitatea de a pronunta o solutie prin care dosarul de urmarire penala sa fie trimis SIIJ pentru continuarea urmaririi penale, are indoieli cu privire la efectuarea unei anchete efective in cauza si realizarea unei urmariri penale care sa asigure solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil", motiveaza magistratii romani.

Curtea de Apel Brasov considera ca exista suficiente dubii cu privire la posibilitatea ca, in cadrul SIIJ, sa se realizeze o activitate de urmarire penala care, impreuna cu actele care urmeaza a se efectua in faza de judecata, sa asigure solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 48861 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Orice ageamiu poate face orice investigatie la ordinele lui Dragnea

Unde sa trimit vaselina ?

 
 

 

Nu conteaza, ciorapii de lina si vaselina il asteapta pe

Draknea.

 

Un experiment amuzant

Teoretic,absolut toate dosarele din tara ar putea trece in sarcia SS.
Folosind metoda utilizata chiar de ei, se poate gasi pentru fiecare dosar un individ care sa reclame pentru o chestie inventata pe unul dintre magistratii care lucreaza la dosar.
Ar fi un experiment amuzant.

Furtul de 21.000.000 de Euro.

Bornele kilometrice in cazul DJ 701 din Teleorman au fost micsorate de la 1.000 de metri la 800 de metri. Drumul avea in realitate o lungime totala mai mica cu 6-7 km.
Reabilitarea DJ 701 a fost realizata in perioada 2008-2009 si a fost anchetata de DNA si OLAF, in dosarul TelDrum,in care Draknea,liderul Grupului Infractional Organizat psd-alde , este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, fraude europene si abuz in serviciu.
Este una dintre lucrarile publice realizate de Tel Drum, care au fost anchetate de OLAF, alaturi de DJ 506!!!

FLOAREA ce "conduce" sectia bolsevică SS,

ar fi vrut sa SUSTRAGA PROBE importante,
din dosarul de mare coruptie in care este implicat Tel Drum(furtul/deturnarea a 21 milioane de euro,fonduri europene destinate Romaniei!!!),in spatele careia se afla puscariasul Draknea.
Fapte GRAVE demonstrate de OLAF!

Sa va fie CLAR,lumpenilor...

Oficiul European Anti-Fraudă (OLAF) nu avea obligatia să il audieze pe dublul condamnat Draknea(Tel Drum)cand a fost intocmit raportul din 2016 in care a fost consemnată si frauda cu fonduri europene ce a stat la baza deciziei DNA de a declansa urmărirea penală fată de liderul PSD.
Cu toate acestea Liviu Dragnea a hotărat să dea in judecată Comisia Europeană, sub a cărei autoritate functionează OLAF, la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pe motiv că la intocmirea raportului i-a fost incălcat dreptul de a fi audiat si prezumtia de nevinovătie(sic!)
Reamintesc că OLAF a constatat o fraudă masivă cu fonduri europene si a recomandat recuperarea intregului prejudiciu care se ridică la 21 de milioane de euro.

 

Draknea a furat banii copiilor cu DIZABILITATI din Teleorman!

Asa că..ce mare lucru pentru vestitul infractor dublu condamnat,sa deturneze 21.000.000 euro,fonduri europene destinate EXCLUSIV Romaniei si nu Grupului Infractional Organizat psd-alde...

SIIJ a vrut sa vada dosarul Teldrum pentru ca exista ACUZATIA

..impotriva Veveritei Lancrajan, procuroarea, ca in dosar nu e nimic, ZERO, doar povesti, ca dosarul de aia nu merge in instanta, iar Veverita il tine doar ca arma politica impotriva lui Dragnea! Veverita e anchetata pentru represiune nedreapta de catre SIIJ, de aceea a fost cerut dosarul!
SIIJ a primit o copie.

 

Postul Pastelui si dumneata tot cu capra bre Cucurunshpan ?!?

Dragnea de la DNA a ajuns in atentia Curtii de Justitie a UE

@Iohannis1 05.37

- la astia nu conteaza postu' , se si casatoresc in postu' pastelui ! :o(((

"Cazul in care SIIJ a vrut sa ia dosarul Dragnea - Tel Drum de la DNA a ajuns in atentia Curtii de Justitie a UE"

PSD-ul partid de hoti si escroci

Adina florea fiica de PSD-ist si numita in functie de Tudorica slugaul spune tot.

Nikulaidule si tu n-ai fost zamlisit tot in post?

In postul moldogotesc?!?

Cucurunspan

Acuzație bazată pe denunțul lui ghiță...un hoț fugar...un individ care a fugit de justiție și pe care mafioții-l vor salvat...hai man, chiar atit de ingust la minte poți fi sa nu-ti dai seama că e cusută cu ață albă? Păcat de țara aia, că are sabotori ordinari ca tine mă. Sa va fie rusine mă, va vindeți viitorul copiilor si nepoților pe un leu in plus la pensie. Si pentru ca sunteti inculți, si ignoranți.Relicve comuniste...Dinozauri pe cale de disparitie. Asta sunteți..Marș inapoi , in parc la table, măi relicvă comunistă.Torționar al progresului. Citindu-ți comentariile, realizezi profilul votanților lui dragnea.Prosti si ignoranți, fara argumente.

ba Kuku, cand incepi sa debitezi cretinismele astea acasa, te

alunga ai tai de-acolo, asa-i ? singurul loc in care speri ca esti auzit e forumul asta. dar si aici, cine te crede, ba ? poate doar aia cu profil de votac: Blegosul, Pisoaru' si alti saracuti ca astia...
cum crezi tu ca poate cineva sa creada balivernele astea ? poste ca la voi, la Mocirla 3, completul de 5 a hotarat deja ca Dragnea e nevinovat, dar inversunarea cu care voi va chinuiti sa puneti justitia in genunchi arata cu totul altceva.
abia astept sa te vad in zua in care Dragnea va fi alungat cu pietre, cum ai sa zbieri tu pe forum ca "eu am spus ca Dragnea e vinovat !" :)))

 

 

Sa nu fim rai, nu spune cretinsime, spune minciuni

Grosolane.

Cica Sectia Speciala a cerut o copie a dosarului, ca de fapt ei o ancheteaza pe procuroarea de caz si avea nevoie de o copie.

E o minciuna usor de dovedit. Sectia Speciala a cerut dosarul cu totul, sustinand nici mai mult nici mai putin ca are competenta in acel dosar.

A fost nevoie de decizia procurorului general: Prin ordonanta nr. 412/C/2019 din data de 12.03.2019, procurorul general al Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus [...]stabilirea competentei de solutionare a dosarului nr. 986/P/2014 in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie.

Sectia Speciala a cerut repetat dosarul si a afirmat ca are competenta in rezolvarea dosarului Teldrum (in care e bagat pana peste cap Dragnea) pe baza unui denunta anonim, facut de o persoana fictiva, cu numele Stefan Iulian (actorul favorit al lui Caragiale.

Cam penal, fie vorba intre noi, ce face Florea.

Adina trebuie pusa sub acuzatie

Cind Tudorel o evalueaza pe Adina? Pentru ca asta il va incrimina pe el in primul rind.
Dragnea actioneaza prin interpusi pe care ii rasplateste cu functii ca pe vremea fanariotilor.
Strategia lui e sa cistige timp.
Il asigur ca paturile din puscarie o sa ii faca numai bine la spate.

 

Cucucorapshan Rank user: x5 31.03.2019, 04:15

Ba Manelistule! " a vrut sa vada dosarul" a fost dat liber la veder ?? este destul si o copie ca sa il vezi??
Vezi ca esti infectat cu Gogosile din valiza Penalului sau
ai absorbit prea multa vitamina D tpt de la acelasi Penal!

 

Te scarpini unde te doare..deci daca adinuta floricica a primit

ordin de la dragena si-a cerut de 5 ori acest dosar e clar ca mafiotul dragnea e cappo di tutti a acesti tel drum care a reinventat 1km=800m...cel mai mare penal al tarii si nr 1 in conducere=dictator=comunism infect !!Asta e dovada cea mai clara ! Numai spalatii pe creier sau securistii il mai apara pe dragnea !!!

 

La puscarie cu Dracnea

Este clar pentru toata lumea ca acest specimen uman, machiavelic, corupt si nesimtit, incearca cu ultimele puteri sa se sustraga justitiei, sa minta, sa pacaleasca, sa induca in eroare pe cei neajutorati..., sa-i mitueasca pentru a le castiga votul...; dar din ce in ce mai mult se afunda in noroi, in mizerie, in... puscarie!
Fii blestemat Draknea!!!

 

incep să-și dea la gioale

S-au definit părțile, s-au delimitat taberele, magistrații s-au pus față in față și au inceput să-și care pumni. Prin față, pe la spate, pe unde apucă.
Și pentru ce ? Pentru un individ care profită de o funcție. Fraieri sunt cei care il susțin, pentru că odată picat... hamserul nu se mai ridică. Totuși a știut să-și aleagă oamenii pe care să-i numească prin funcții. După cgipul și asemănarea sa.

 

Sa nu fim rai, nu spune cretinsime, spune minciuni

Grosolane.
Cica Sectia Speciala a cerut o copie a dosarului, ca de fapt ei o ancheteaza pe procuroarea de caz si avea nevoie de o copie.
E o minciuna usor de dovedit. Sectia Speciala a cerut dosarul cu totul, sustinand nici mai mult nici mai putin ca are competenta in acel dosar.
A fost nevoie de decizia procurorului general: Prin ordonanta nr. 412/C/2019 din data de 12.03.2019, procurorul general al Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus [...]stabilirea competentei de solutionare a dosarului nr. 986/P/2014 in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie.
Sectia Speciala a cerut repetat dosarul si a afirmat ca are competenta in rezolvarea dosarului Teldrum (in care e bagat pana peste cap Dragnea) pe baza unui denunta anonim, facut de o persoana fictiva, cu numele Stefan Iulian (actorul favorit al lui Caragiale.
Cam penal, fie vorba intre noi, ce face Florea.

 

vasile tata

cum le stii tu pe toate. numar de dosar, numar de ordonanta. bravo. se pare ca oaresce atributii prin dna. asa o fi?

repede cu jalba la inalta poarta

ca de acolo va vine lumina, laptele si mierea. penibili. ne-am intors cu sute de ani in urma. asta nu inseamna democratie, ci interes si slugarnicie.. care o practiva nu barbatii si romanii adevarati. ci lasii incompetentii si cei dornici de putere, fara a face eforturi intelectuale prea mari. mintea lor se deceleaza si nu alta cale. decat supunere oarba

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor