Ziare.com

Cum era informat Dragnea lunar despre investigatiile DLAF si ce cazuri ajungeau la DNA. Pana in 5 ale lunii

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 18:37

   

Cum era informat Dragnea lunar despre investigatiile DLAF si ce cazuri ajungeau la DNA. Pana in 5 ale lunii
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a semnat in 2014, cand era ministru al Dezvoltarii, un protocol de colaborare cu Departamentul pentru lupta antifrauda (DLAF), in baza caruia avea acces constant la o serie de informatii despre investigatiile in curs. Aceste date confidentiale trebuiau transmise lunar, iar DLAF trebuia sa mai informeze daca era sesizat DNA in vreunul din cazuri.

Protocolul a fost semnat in februarie 2014, perioada in care Liviu Dragnea conducea Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si era si viceprim-ministru. Politicianul a ocupat aceste functii in perioada decembrie 2012 - mai 2015.

In februarie 2014, DLAF era condus chiar de actualul sef Andrei-Atila-Luca Chendi. Acesta a fost numit pentru prima data la conducerea DLAF in perioada iulie 2013 - iulie 2016. El a revenit la conducerea DLAF in octombrie 2018, dupa ce procurorul Marius Vartic si-a dat demisia din functie.

Motivul surprinzatoarei demisii a lui Vartic, speculat de mass-media, a fost numirea lui Toni Grebla la sefia SGG - care coordoneaza activitatea DLAF. Asta in contextul in care Vartic a fost procurorul DNA care l-a trimis in judecata pe Grebla, in dosarul de coruptie.

"DLAF transmite lunar"In esenta, obiectul "protocolului de cooperare" dintre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si Departamentul pentru lupta antifrauda (DLAF) stabilea domeniile si procedurile de cooperare interinstitutionala. Asta in contextul in care MDRAP gestiona mai multe proiecte in cadrul unor programe regionale de dezvoltare finantate din fonduri europene.

In cadrul protocolului se prevede:

"2.2.1. DLAF declanseaza verificari preliminarii si investigatii, dupa caz, conform procedurilor proprii, ca urmare a sesizarilor primite de la MDRAP cu privire la posibile fapte de natura penala, in legatura cu gestionarea, obtinerea sau utilizarea fondurilor europene si informeaza MDRAP privind stadiul acestora si/sau rezultatul verificarilor/investigatiilor efectuate.

2.2.2. La data intrarii in vigoare a prezentului protocol, DLAF transmite MDRAP evidenta controalelor aflate in investigare la nivelul institutiei, a controalelor confirmate sau neconfirmate din punctul de vedere al Departamentului, si transmise la DNA sau parchetul competent (continand date care sa permita identificarea proiectelor -in masura in care sunt detinute de DLAF- in special codul SMIS, denumirea proiectului, numarul contractului de finantate, denumirea beneficiarului proiectului, numarul contractului economic, denumirea contractorului).

2.2.3. Lunar, (in termen de 5 zile lucratoare de la data de 1 a fiecarei luni) DLAF transmite stadiul actualizat al controalelor aflate in investigare sau finalizate."


Sursa: Protocolul MDRAP- DLAF


Potrivit protocolului, schimbul de informatii si documente intre DLAF si MDRAP se realizeaza cu respectarea normelor legale privind protectia informatiilor clasificate si a datelor cu caracter persoanal.Cu ochii pe fraudele europeneDLAF este institutia de contact a Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) din cadrul Comisiei Europene si Serviciului de Coordonare Antifrauda (AFCOS) in Romania. Practic, institutia coordonateaza la nivel national lupta impotriva fraudei ce afecteaza bugetul UE.

De asemenea, DLAF asigura, sprijina si coordoneaza indeplinirea obligatiilor ce revin Romaniei privind protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene, in conformitate cu prevederile art.325 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Cazul "Tel Drum"Dupa cum se stie, ancheta in cadrul Tel Drum-Liviu Dragnea a fost deschisa ca urmare a unei investigatii OLAF, privind modul in care Consiliul Judetean Teleorman a incredintat doua contracte firmei Tel Drum.

Reabilitarea DJ701, limita jud. Dambovita - Gratia - Poieni - Silistea - Scurtu Mare - Slavesti - Ciolanesti - Zambreasca - Dobrotesti, km 44+240 - 104+890 (55,450km), cod SMIS 1099, a avut o valoare totala 118.783.998,68 lei, din care buget eligibil de 92.102.341,02 lei.

Reabilitarea DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita-km 17+400-km 58+000, cod SMIS 1124, in valoare totala de 65.100.594,91 lei, din care buget eligibil 52.105.690,38 lei.

La ambele lucrari, beneficiar este Consiliul Judetean Teleorman.

Contractele au fost semnate in perioada 2009-2011, cand Liviu Dragnea era presedinte al CJ Teleorman. Potrivit DNA, Liviu Dragnea era si persoana care controla, prin interpusi, societatea Tel Drum.

Nereguli privind modul de derulare a acestor contracte au fost sesizate de OLAF inca din 2011, moment in care s-a cerut autoritatilor romane sa faca corectii. Ulterior, oficialii europeni au sesizat DNA.

Citeste si: Fost consilier din Teleorman: Kilometrul asfaltat de Tel Drum avea doar 800 de metri
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 51611 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fa Irinuco !

Ai scris insulta cominista zilnica.
Acuma DUTTI LA CASIERIE !

 

 

efectiv genial ! :)

salutari si multa sanatate bunicii !

 

 

Corect! Dom'le, daca as fi la varsta bunicii...

... m-as gandi sa fac un pustiu de bine tarii asteia s-o scap de capusati.

 

 

Ar trebui ca Zdragnea sa-si inghita protocoaiele pe care le-a semnat

Pana acum se stie de doua, iar al doilea este cu dedicatie exclusiva GIO-Zdragnea!
Auzi, tipul voia sa stie cand se apropie si de el Stafia Justitiei, sa-si ia masuri!
Ehei, si cate-or sa se mai afle de *** asta!

 

 

Aaalllooo pai de ce nu ii raspunzi lui Gile?!??!

TU nu vezi bine ,tot timpul esti pe aratura!!!Esti mai aiurita ca MM!!!

 

 

HASTA la HASTA la HASTA...zi si noapte lucrezi !

Astazi in schimb lucrezi!!!Poti sa lucrezi in 3 (TREI) schimburi ca stim ca ai probeleme financiare(adica faci FOAMEA)!!!
Baga mare ca miine ii zi de salariu!!!!
Cum era informat Liviu Dragnea lunar despre investigatiile DLAF si ce cazuri ajungeau la DNA. Pana in 5 ale lunii

 

 

Ionel Stoica poate ne spune ce trebuie sa facem la articolul asta!

Sa ne indignam? N-a demonstrat nimeni legatura dintre Dragnea si Teldrum si nu se vede nici o ilegalitate! Sa aplaudam? N-am gasit nimic iesit din comun, Tedrum lucreaza in continuare, Dragnea la fel!
Sa radem? Nimic amuzant!

Deci? )))

 

 

PSD-ul e in stare de orice. chiar si de fraudarea

alegerilor. la alegerile urmatoare trebuie adusi observatori di UE.

 

 

Prima   1   2   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor