Toader il invata pe Dragnea cum sa atace completul care-i va judeca apelul la condamnarea cu inchisoare

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 17:08
14377 citiri
Toader il invata pe Dragnea cum sa atace completul care-i va judeca apelul la condamnarea cu inchisoare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a explicat vineri cum poate fi contestata decizia Colegiului de conducere al Inaltei Curti, care a stabilit ca reconfigurarea completelor de 5 judecatori se face de la 1 ianuarie 2019, chiar daca modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara a intrat in vigoare in acest an.

Toader a explicat astazi ca hotararea Colegiului poate fi atacata in contencios administrativ sau poate fi sesizata Curtea Constitutionala. Asta dupa ce, joi seara, presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a chemat in biroul sau de la Camera Deputatilor pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si pe premierul Viorica Dancila.

Reactia lui Dragnea

Decizia Colegiului de conducere l-a nemultumit profund pe liderul PSD, care s-a revoltat in mod public: "Legea 304 nu e in vigoare peste tot, la ICCJ nu e. Acolo se considera ca intra in vigoare la 1 ianuarie. Asa am auzit. Trebuie sa intre in vigoare pana la 1 ianuarie toate Legile Justitiei.

Toate institutiile trebuie aduse in matca constitutionala. Cu aceasta arhitectura bulversata abuzurile vor continua. Asta vrem in Romania? Ideea de #Rezist... e vorba de rezistenta la aducerea normalitatii in Romania", a acuzat Dragnea.

Un complet de 5 judecatori ales la inceputul acestui an va judeca apelul lui Liviu Dragnea, impotriva deciziei de condamnare la 3 ani si 6 luni de inchisoare in dosarul Angajarilor la DGASPC Teleroman.

"Judecatorii nu pot adauga la lege"

Tudorel Toader a facut precizarile astazi la Suceava. "Judecatorii nu pot adauga la lege, judecatorii nu pot modifica legea, judecatorii trebuie sa aplice legea in integralitatea ei, dandu-i sensul si vointa legiuitorului.

Judecatorul nu poate sa amane intrarea in vigoare a unei legi, nici o amanare totala, nici o amanare partiala. Astazi cand vorbim, nu lucram la niciun act normativ, la nivelul ministerului, care sa modifice aceasta prevedere interpretata de catre Inalta Curte.

Ce va fi pe viitor va vom comunica, mai ales ca nu am citit hotararea Colegiului ca sa vad ratiunea acestei optiuni", a spus ministrul, citat de Agerpres.

Care sunt caile de atac

In opinia ministrului Justitiei, hotararea de amanare a Colegiului ICCJ poate fi atacata in contencios administrativ sau poate fi sesizata Curtea Constitutionala.

"Va vorbesc ca jurist. Hotararea Inaltei Curti cred eu ca poate fi atacata sub doua aspecte. (...) Daca hotararea Colegiului reprezinta un act administrativ, atunci poate fi atacata la instanta de contencios administrativ, de cei interesati. Daca hotararea Colegiului are semnificatia unei adaugiri la lege, unei modificari a legii in sensul amanarii anumitor prevederi sub aspectul intrarii in vigoare, deci daca privim din aceasta perspectiva, atunci am putea sa discutam posibilitatea sau problema ca Inalta Curte sa fi intrat in puterea legiuitorului, sa spuna ca s-a substituit legiuitorului - care a adoptat o lege, buna, rea, si a venit cu o lege si a zis ca paragraful asta se aplica de la anul, atunci cineva ar putea sa spuna, cei care sunt subiecti de sesizare a Curtii Constitutionale, din care categoric ministrul Justitiei nu face parte, ar putea spune ca este un conflict juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte care, prin Colegiul de Conducere, a amanat momentul intrarii in vigoare a unui paragraf, a unui articol din lege si ca Inalta Curte nu poate sa adopte acte, masuri de natura celor care intra in competenta legiuitorului", a explicat Toader, citat de Agerpres.

El a spus ca trebuie analizate argumentele de sustinere a nelegalitatii sau neconstitutionalitatii.

"Prin urmare, sunt aceste doua variante: pe calea contenciosului administrativ si pe calea contenciosului Constitutional. Am fost 10 ani judecator la Curte. (...) Trebuie de vazut care e perspectiva de abordare, trebuie de vazut care sunt argumentele de sustinere a nelegalitatii, pe de o parte, sau a neconstitutionalitatii, pe de alta parte", a aratat Toader.

Solicitarea lui Neacsu

Chiar astazi, Adrian Toni Neacsu, fostul avocat al Bombonicai Prodana, a depus o plangere prealabila la Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva hotararilor de colegiu care au stabilit componenta completelor de cinci judecatori in materie penala pentru anul 2018, solicitand anularea acestora, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Plangerea prealabila este formulata pentru o alta parte din dosarul DGASPC si trebuie solutionata de Colegiul de conducere al instantei supreme in maximum 30 de zile. Concret, sursele citate au precizat ca in document a fost invocata nelegalitatea hotararilor privind desemnarea in complet a unor judecatori care nu au fost trasi la sorti, potrivit legii in vigoare in anul 2017, cand s-a stabilit compunerea celor doua complete de 5 judecatori.

Potrivit legii contenciosului administrativ, inaintea solicitarii in justitie a anularii unor acte administrative, partea trebuie sa depuna o plangere prelabila prin care sa ceara revocarea acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Tudorel Toader Liviu Dragnea, #Toader Dragnea, #Toader sentinta Dragnea, #Toader Inalta Curte Dragnea , #DNA