Cum a fost inventata povestea completurilor specializate pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de condamnare

Joi, 18 Aprilie 2019, ora 08:02
30970 citiri
Cum a fost inventata povestea completurilor specializate pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de condamnare

O analiza realizata de Directia de legislatie, documentare si contencios a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la solicitarea Curtii Constitutionale (CCR) arata ca legea nu obliga Inalta Curte sa infiinteze completuri specializate.

In plus, in multe instante din Romania, toti judecatorii care fac parte din sectiile penale sunt membri ai completurilor specializate in infractiuni de coruptie.

De asemenea, potrivit Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, "specializarea" unui judecator nu este un criteriu de repartizare in cadrul aceleiasi sectii, ci doar de mutare de la o sectie la alta; cum ar fi de la sectiile civila, comerciala sau de contencios-administrativ la o alta sectie, sa zicem penala.

Documentul, trimis lui Dorneanu

Documentul CSM a fost trimis la inceputul acestei saptamani presedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Datele din aceasta analiza, facuta in baza legislatiei in vigoare si a raspunsurilor trimise la CSM de aproximativ 50 de tribunale si curti de apel, infirma practic existenta unui posibil conflict de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pe tema completurilor specializate.

Sesizarea la CCR a fost facuta de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, dupa ce avocatii lui Liviu Dragnea au ridicat aceasta exceptie in fata completului de 5 judecatori de la Inalta Curte, atunci cand se judeca apelul impotriva condamnarii la 3 ani si 6 luni de inchisoare.

Liderul PSD acuza ca a fost condamnat, in prima instanta, de un complet obisnuit de 3 judecatori de la Inalta Curte si nu de unul specializat in fapte de coruptie.

CCR urmeaza sa se pronunte in acest caz pe 19 aprilie.

Colegiul "poate aproba"

In ceea ce priveste constituirea completurilor specializate, normele generale in materie se regasesc in Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

Art. 19 alin. (3) al acestei legi lasa la latitudinea Inaltei Curti, care "poate aproba" infiintarea unor astfel de completuri.

"La inceputul fiecarui an, Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la propunerea presedintelui sau a vicepresedintelui acesteia, poate aproba infiintarea de completuri specializate in cadrul sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in functie de numarul si natura cauzelor, de volumul de activitate al fiecarei sectii, precum si de specializarea judecatorilor si necesitatea valorificarii experientei profesionale a acestora," este prevederea din lege.

De altfel, acelasi punct de vedere l-a sustinut si Inalta Curte in documentele depuse la CCR in acest caz.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...