Curtea de Apel Bucuresti motiveaza in timp record o decizie favorabila lui Liviu Dragnea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 09:33
37630 citiri
Curtea de Apel Bucuresti motiveaza in timp record o decizie favorabila lui Liviu Dragnea

Judecatorul Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel Bucuresti a motivat decizia prin care a anulat pe 2 octombrie o hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii si doua hotarari ale Colegiului de Conducere a Inaltei Curti, care vizau organizarea tragerilor la sorti ale completurilor de 5 judecatori.

Procesul urmeaza sa ajunga la sectia de contencios administrativ a Inaltei Curti, dupa ce instanta suprema a contestat sentinta.

Daca aceasta decizie ar ramane definitiva, Inalta Curte ar trebui sa treaca la o noua tragere la sorti a completurilor de 5 judecatori, iar procesele vor fi reluate de la zero, explica surse din magistratura pentru Ziare.com. Daca ar ramane definitiva, decizia pronuntata de judecatorul Nolden l-ar putea ajuta inclusiv pe fostul lider PSD Liviu Dragnea, care ar putea depune o contestatie in anulare, invocand ca "instanta nu a fost compusa potrivit legii."

Sentinta a fost data intr-un dosar deschis de judecatorul Camelia Bogdan, care are mai multe procese pe rolul completurilor de 5 judecatori. In acest caz, deputatul PSD (fost PMP) Octavian Goga a facut o cerere conexa.

Decizia a fost data pe 2 octombrie, iar potrivit portalului instantelor, aceasta a fost motivata pe 7 octombrie.

Citeste detalii despre controversata decizie: Curtea de Apel Bucuresti arunca din nou in aer tragerile la sorti ale completurilor de 5 judecatori. Zeci de dosare ar putea fi afectate

N-au publicat-o in Monitorul Oficial

Nicoleta Nolden explica motivul pentru care a anulat hotararea CSM, care indica Inaltei Curti cum sa traga la sorti completurile de 5 judecatori: Aceasta trebuia publicata in Monitorul Oficial, deoarece este vorba de un act administrativ cu caracter normativ. Asta in timp ce CSM doar a publicat hotararea pe pagina de Internet a institutiei.

"Curtea mai retine in acest sens ca, in viziunea legiuitorului roman, conceptul de publicare a actelor administrative reprezinta o garantie a legalitatii si transparentei administratiei publice, iar potrivit jurisprudentei aducerea la cunostinta a unui act normativ se face prin publicare, obligatie legala a carei neindeplinire atrage sanctiunea inexistentei si pe cale de consecinta a inopozabilitatii, aplicandu-se prin analogie dispozitiile art.100 alin.f si art.108 alin.4 din Constitutia Romaniei (Decizia nr.1718/2013 a ICCJ, Curtea de Apel Timisoara, Sectia contencios administrativ si fiscal, sentinta civila nr. 170 din 2 iulie 2008).

In raport de aceste neregularitati procedurale retinute de natura a duce la anularea actului contestat, Curtea gaseste de prisos a analiza si motivele de fond invocate care se refera in esenta la incalcarea principiului specializarii judecatorului (critica invocata de catre reclamanta Bogdan Camelia), respectiv ca solutia de fond gasita cu privire la cele doua tipuri de cauze pentru care trebuiau elaborate principiile de desemnare a completelor de 5 judecatori ar contraveni legii speciale, respectiv Legea nr.304/2004 si deciziilor Curtii Constitutionale (reclamantul Goga Octavian, titularul cererii conexe)," motiveaza Nicoleta Nolden.

Actele subsecvente sunt anulate

Judecatorul a explicat ca, in acest context, se impune si desfiintarea celor doua decizii date de Colegiul de Conducere a Inaltei Curti care vizau organizarea tragerilor la sorti ale completurilor de 5 judecatori. Motivul: acestea au fost emise in baza deciziei CSM.

"Pe fondul capatului de cerere referitor la anularea celor doua hotarari de colegiu, fata de toate considerentele mai sus expuse la punctul 4.1., luand in considerare principiul anularii actului subsecvent ca urmare a anularii actului initial (resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis), Curtea va dispune anularea Hotararii Colegiului de conducere al ICCJ nr. 179/20.12.2018 si a Hotararii Colegiului de conducere al ICCJ nr. 2/2019 ambele emise in baza Hotararii CSM - Sectia pentru judecatori nr. 1535/19.12.2018.

Acest principiu priveste efectele nulitatii actului juridic fata de terti si este consacrat de art. 1254 alin. (2) Cod Civil, care prevede ca desfiintarea contractului atrage, in conditiile legii, si desfiintarea actelor subsecvente incheiate in baza lui."

Citeste si:
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...