DNA anunta, oficial, inculparea lui Liviu Dragnea in dosarul Tel Drum. Prejudiciul depaseste 31 de milioane de lei. Cum actiona grupul infractional din Teleorman

Autor: N.G.
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 19:58
12247 citiri
DNA anunta, oficial, inculparea lui Liviu Dragnea in dosarul Tel Drum. Prejudiciul depaseste 31 de milioane de lei. Cum actiona grupul infractional din Teleorman

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta, oficial, punerea in miscare a actiunii penale fata de fostul presedinte PSD, Liviu Dragnea, in dosarul Teldrum.

Potrivit DNA, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul si instigare la infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma participatiei improprii.

Infractiunile au fost savarsite in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman. "In cauza s-a dispus punerea miscare a actiunii penale si fata de alte persoane care la data faptelor erau functionari in cadrul Consiliului judetean Teleorman si fata de administratori/reprezentanti ai firmei SC Tel Drum SA si ai altor societati comerciale, pentru infractiuni de constituirea unui grup infractional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la abuz in serviciu si evaziune fiscala", se pecizeaza in comunicatul DNA.

De asemenea, procurorul a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpata persoana juridica SC TEL DRUM SA, pentru urmatoarele infractiuni: constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata (10 acte materiale), doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Cum a actionat grupare infractionala din Teleorman:

Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, ar fi initiat un grup infractional organizat din care ar fi facut parte functionari din administratia locala si persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi actionat in perioada 2001-2017 in scopul de a obtine, in mod fraudulos, sume importante din contractele finantate din fonduri publice (nationale si europene), prin infractiuni de abuz in serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscala si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Sub coordonarea si decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, in cadrul grupului, functionarii publici ar fi actionat in interesul unor societati private. Pentru functionarea grupului ar fi fost necesara privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Judetean Teleorman, prin persoane interpuse, in patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achizitionarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare si atribuirea, in mod discretionar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din judet catre Tel Drum SA.

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comerciala din grup, capitalizata masiv si folosita la obtinerea contractelor de lucrari, pentru distribuirea capitalului catre celelalte societati comerciale si membrii grupului, pentru achizitionarea de bunuri mobile si imobile care sunt folosite de membrii grupului, pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile catre aceiasi membri. Unul dintre scopurile grupului ar fi fost ca firma Tel Drum SA sa castige un contract de reabilitare a 55 km de drum judetean din Teleorman, DJ 701, in valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.

In acest context, in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis si semnat hotarari si dispozitii, cu incalcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, intre altele, au inclus o conditie restrictiva ce avantaja SC Tel Drum SA. Cu ajutorul altor doua persoane din grup ar fi folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false si inexacte. Ar fi fost falsificate si inlocuite date din proiectul tehnic, inclusiv prin inserarea unei conditii care ii asigura firmei Tel Drum castigarea licitatiei. In plus, firma Tel Drum ar fi beneficiat si de date confidentiale ce au avantajat-o la obtinerea contractului.

In mod similar, in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, ar fi facut demersuri si ar fi contribuit astfel incat firma Tel Drum SA sa castige si contractul de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum judetean din Teleorman, in valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.

In cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat si inlocuit date, inclusiv prin introducerea conditiei restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurandu-i castigarea licitatiei. De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul lucrarilor aferente contractului de reabilitare a drumului. Cu referire la cele doua contracte de reabilitare drumuri judetene din Teleorman, prejudiciul creat in dauna bugetului public ar fi de:

- 25.600.927 lei (diferenta dintre pretul ofertat de Tel Drum SA si pretul cel mai mic ofertat) - contractul DJ 701, - 5.742.872 lei (diferenta dintre devizul real prevazut in proiect si devizul modificat) - contractul DJ 506.

Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, suma ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma castigatoare SC Tel Drum SA.

Citeste si:
Inspectori ANAF, prinși când primeau mită ca să închidă ochii la un control fiscal
Inspectori ANAF, prinși când primeau mită ca să închidă ochii la un control fiscal
Doi inspectori ANAF din Constanţa au fost reţinuţi după ce au fost prinşi în flagrant când primeau mită câte 4.000 lei de fiecare, a informat, miercuri, 20 octombrie, DNA. Potrivit...
Mafia politică din România ne-ar putea împinge spre Roexit
Mafia politică din România ne-ar putea împinge spre Roexit
Atunci când România a aderat la Uniunea Europeană, ea a acceptat, în mod implicit, și faptul că dreptul european primează în fața celui național, în cazul în care, eventual, acestea...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Salamcusoia
rank 5
Il invita CCR sa ii dea medalia de patriot Dragnea Liviu cu frunze