Dosarul vizitei lui Dragnea în SUA: cerere de mutare a procesului în provincie. Lista judecătorilor de la Tribunalul București care au refuzat să-l judece pe fostul lider PSD

Luni, 01 Noiembrie 2021, ora 15:01
5039 citiri
Dosarul vizitei lui Dragnea în SUA: cerere de mutare a procesului în provincie. Lista judecătorilor de la Tribunalul București care au refuzat să-l judece pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea la intrare în sediul Instanței supreme, înainte de termenul din dosarul Angajărilor Fictive FOTO Ionuț Mureșan

Liviu Dragnea așteaptă luni, 1 noiembrie, pronunțarea magistraților Curții de Apel București (CAB) pentru a afla dacă dosarul penal privind vizita lui în SUA, la învestirea lui Donald Trump, se va muta de la Tribunalul București la o altă instanță egală în grad din teritoriu.

Judecătorul Aurel Găitan de la CAB a rămas în pronunțare cu privire la acest caz.

Liviu Dragnea încearcă să scape de magistrații de la Tribunalul București, iar judecătorii par a vrea să scape și ei, la rândul lor, de dosarul fostului lider PSD.

Pe de-o parte, Liviu Dragnea îi acuză pe magistrați că ar fi semnat „în bloc” un memoriu împotriva Legilor Justiției modificate pe vremea când PSD era la guvernare.

Pe de altă parte, cinci magistrați de la TB au formulat cerere de abținere atunci când li s-a repartizat dosarul vizitei în SUA a lui Liviu Dragnea.

Lista judecătorilor de la TB care nu au vrut să îl judece pe Dragnea

Iată care sunt magistrații de la TB care nu au vrut să îl judece pe Dragnea:

  • Mihaela Lavinia Cîrciumaru,
  • Marius Iulian Joița,
  • Violeta Elena Georgescu Ashemimry,
  • Cătălina Cruceru,
  • Amalia Andone-Bontaș

În cazul ultimului judecător, un complet de la TB a respins cererea de abținere pe data de 29 iunie.

Ce a susținut avocata lui Dragnea în sala de judecată

Fostul lider PSD vrea să repete procedura care i-a adus eliberarea înainte de termen când, pentru aceleași motive, a solicitat strămutarea dosarului de liberare condiționată. Atunci, Liviu Dragnea a obținut câștig de cauză la CAB, decizia TB a fost desființată, iar procesul a ajuns la Tribunalul Giurgiu, unde magistrații l-au eliberat.

În prezent, Liviu Dragnea cere strămutarea dosarului vizitei în SUA pe aceleași considerente. Mai mult, apărarea fostului șef al PSD a invocat hotărârea de strămutare pe care CAB a pronunțat-o în cazul liberării condiționate, ca autoritate de lucru judecat.

Liviu Dragnea nu a fost prezent în sala de judecată, fiind reprezentat de avocata Flavia Teodosiu.

„Am formulat cerere de strămutare a dosarului 14451/3/2021 în care petentul are calitatea de inculpat pentru considerentele pentru care a fost dispusă strămutarea (n.r. - procesului de liberare). Există o suspiciune de lipsa de imparțialitatea a instanței. În 2018 acesta a avut o anumită susțineri cu privire la legile justiției. Un număr foarte mare de magistrați de la TB au semnat un memoriu împotriva susțineriilor clientului meu de la acea dată. Instanța ne-a admis cererea de strămutare, desigur, în altă cauza, dar tot cu privire la aceste aspecte. Numărul mare de abțineri tot în acesta cauza determina unicitatea acestei cereri de strămutare. Admiteți cererea și dispuneți strămutarea la una din instanțele competențe prevăzute de Codul de procedură penală”, a declarat în fața instanței avocata lui Liviu Dragnea.

Ce spune procurorul DNA despre memoriul invocat de Dragnea

În schimb, procurorul de ședință al DNA a solicitat ca instanța să respingă cererea de strămutare ca nefondată.

„Strămutarea este deplasarea competenței pentru serioase temeiuri. Aceste temeiuri le vom analiză. Motivul principal îl constituie hotărârea anterioară. Or, noi ne opunem unui astfel de tip de raționament, pentru că nu există autoritate de lucru judecat în această materie. Trebuie să analizați cererea în ansamblul ei, nu pornind de la hotărârea dată în altă cauza. Patru declarații de abținere au fost admise și una a fost respinsă în mod eronat, apare în acte că admisă. Există un memoriu împotriva modificării Legilor Justiției (semnat de majoritatea judecătorilor de la TB – n.r.), dar nu împotriva petentului în mod personal. Trebuie să observăm imaginea de ansamblu. Din înscrisurile de la dosar nu există date sau informații care să creioneze acea suspiciune rezonabilă (că judecătorii nu ar fi imparțiali – n.r.)”, a declarat procurorul de ședință al DNA.

Cum a ieșit Dragnea mai devreme din pușcărie

Nu este pentru prima oară când Liviu Dragnea cere strămutarea unui proces de pe rolul Tribunalului București, aceasta fiind și strategia câștigătoare în urma căreia fostul lider PSD a ieșit cu cel puțin 2 luni mai devreme din pușcărie. Cu ocazia liberării condiționate, avocații lui Dragnea au invocate faptul că judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au protestat şi au semnat o petiţie faţă de modificarea Legilor Justiţiei pe vremea guvernării PSD, motiv pentru care n-ar fi imparțiali.

Liviu Dragnea a ieșit din închisoare pe data de 15 iulie 2021, după ce Tribunalul Giurgiu i-a admis cererea de liberare condiționată, decizia fiind definitivă.

Procesul a ajuns la instanța din Giurgiu, după ce fostul lider PSD a cerut strămutarea cauzei de la Tribunalul București.

Judecătorii bucureșteni pronunțaseră deja, pe 27 mai, o soluție prin care îi respingeau lui Liviu Dragnea apelul formulat împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5 care, de asemenea, nu era favorabilă fostului lider PSD.

Numai că, pe data de 15 iunie, Curtea de Apel București i-a admis cererea de strămutare a lui Liviu Dragnea și a desființat soluția definitivă a Tribunalului București. Astfel, procesul a ajuns la Tribunalul Giurgiu, unde judecătorii au hotărât că Liviu Dragnea poate fi eliberat după ce a executat 2/3 din pedeapsa la care a fost condamnat în Dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman (DGASPC).

Condamnat, eliberat, apoi trimis din nou în judecată

Fostul lider PSD a fost condamnat, pe data de 27 mai 2019, la 3 ani și 6 luni de închisoare. Decizia Completului de 5 judecători de la ICCJ a fost definitivă, astfel că Liviu Dragnea a ajuns, în aceeași zi, după gratii.

După liberarea condiționată, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA, pe data de 17 mai 2021, în dosarul finanţării vizitei sale în SUA, în 2017, fiind acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Alături de fostul lider PSD a mai fost deferit justiţiei şi fostul său consilier parlamentar, Gheorghe Dimitrescu, pentru cumpărare de influenţă, precum şi şi trei oameni de afaceri, printre care se numără și Cristian Burci, patronul Adevărul Holding.

Acest dosar se tot amână la Tribunalul București, în procedura de cameră preliminară, deoarece judecătorii tot formulează cereri de abținere.

Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Liviu Dragnea, #Dosarul vizitei lui Dragnea in SUA, #cerere de stramutare proces, #procese dragnea , #DNA