EXCLUSIV Doua firme cer in instanta sa fie schimbat administratorul judiciar al Tel Drum. DNA: Insolventa este regizata

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 16 Martie 2018, ora 11:33
14868 citiri
EXCLUSIV Doua firme cer in instanta sa fie schimbat administratorul judiciar al Tel Drum. DNA: Insolventa este regizata
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Doua firme contesta la Curtea de Apel Bucuresti decizia Tribunalului Teleorman de desemnare a lichidatorului judiciar in cazul societatii Tel Drum din Alexandria. Potrivit DNA, intrarea in insolventa a Tel Drum ar fi fost regizata.

Societatile Aversa Manufacturing Bucuresti si Europrotect Security cer Curtii de Apel Bucuresti schimbarea lichidatorului judiciar desemnat de Tribunalul Teleorman sa administreze firma Tel Drum in perioada in care se afla in insolventa.

La solicitarea Tel Drum, instanta din Alexandria a decis sa numeasca administrator judiciar firma Casa de Insolventa Transilvania (CITR) Filiala Ilfov SPRL.

Tel Drum a avut in ultimii ani contracte uriase cu statul, cu administratia locala sau finantate din fonduri europene. Surprinzator, pe fondul a doua anchete DNA, actionarii au cerut insolventa. Potrivit uneia dintre anchetele procurorilor, in spatele firmei ar fi liderul PSD, Liviu Dragnea. Politicianul a negat vehement acest lucru.

Ce spune legea

Potrivit documentelor din dosarul de insolventa studiate de Ziare.com, Aversa Manufacturing si Europrotect Security sustin ca Tribunalul Teleorman a gresit atunci cand a desemnat lichidatorul propus de Tel Drum. Motivul: instanta trebuie sa dea intaietate propunerii facute de creditor, nu celei facute de debitor.

In sprijinul afirmatiilor, avocatii firmelor arata ce prevede Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, la articolul 45.

"... in cazul in care atat debitorul, cat si creditorul au solicitat desemnarea cate unui administrator judiciar/lichidator judiciar va avea prevalenta cererea creditorului...", este articolul in baza caruia cele doua firme cer schimbarea CITR Filiala Ilfov SPRL.

DNA a atras atentia asupra firmei

Numirea firmei CITR Filiala Ilfov a atras atentia DNA, care a scris in solicitarea prin care a cerut, intr-un alt caz, interdictia de dizolvare/lichidare a Tel Drum pentru 60 de zile:

Tribunalul Bucuresti a blocat pentru 60 de zile procedura de dizolvare sau lichidare a firmei Tel Drum

"De asemenea, consideram ca in cauza este relevant pentru pozitia procesuala a inculpatului Tel Drum SA si pentru aprecierea bunei-credinte si faptul ca acesta a propus in mod expres numirea in calitatea de administrator judiciar provizoriu a unei societati, respectiv CITR Filiala Ilfov, ai carei reprezentanti sunt cercetati si trimisi in judecata in legatura cu fraudarea procedurilor de insolventa si lichidare frauduloasa a persoanelor juridice, aspect usor de verificat din surse deschise".

Tribunalul Bucuresti a admis solicitarea DNA si a oprit dizolvarea/lichidarea Tel Drum.

Firma care a pazit sediile Tel Drum

Europrotect Security Alexandria are de recuperat de la Tel Drum suma de 1,2 milioane de lei, facturi neplatite din 2017, in baza unor servicii de paza.

Concret societatea pazea 17 obiective ale Tel Drum, in baza unui contract din 2012: cele doua sedii ale firmei din Alexandria - din strada Libertatii si strada Viilor, Simpos, Ferma Poroschia, Sectia Cervenia, Campus Zimnicea, Filiala de Vanatoare si Pescuit, Sectia Lita, Gran Siloz, Ferma Dona, Moara Saelele, IAS Slobozia Mandra, Ferma Bonciu, Sectia Rosiori, Sectia Olteni, Sectia Videle si Statia de Asfalt.

Europrotect Security Alexandria a depus cerere de intrare a insolventei pe 21 ianuarie, la cateva zile dupa ce Tel Drum facuse acest lucru. Tel Drum a deschis procedura pe 17 ianuarie, in ziua in care DNA anunta extinderea urmaririi penale fata de societate pentru constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata si complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.

Tribunalul Teleorman a decis intrarea in insolventa pe 29 ianuarie.

"Se asigura buna administrare a dosarului"

"Hotararea instantei cu privire la numirea administratorului judiciar provizoriu CITR Filiala Ilfov este netemeinica si nelegala", acuza avocatii Europrotect Security. Ei cer sa aiba intaietate in desemnarea administratorului si propun ca firma Art Pro Insolv SRL Arges sa se ocupe de insolventa Tel Drum.

"Prin solicitarea subscrisei se asigura buna administrare a dosarului de insolventa, avand in vedere resursele umane de care dispune practicianul in insolventa, experienta acestuia, conduita, precum si impartialitatea acestuia, avand in vedere ca acesta nu este localizat in raza debitoarei sau a creditorilor acesteia fiind intr-un alt judet", arata Europrotect Security.

Datorie de 4,8 milioane de lei

Aversa Manufacturing Bucuresti are de recuperat de la Tel Drum suma de 4,8 milioane de lei, in baza unui contract de livrare de electropompe si servicii de mentenanta, din perioada 2015-2016. Pe 25 ianuarie 2018, firma a depus o cerere la Tribunalul Teleorman si a cerut desemnarea Intercom Management SPRL ca administrator judiciar la Tel Drum. Li s-a admis doar creanta, nu si desemnarea administratorului.

"Consideram ca schimbarea in parte a incheierii apelate este singura solutie menita a repara nesocotirea dispozitiilor legale inocate", arata avocatii Aversa Manufacturing. Ei fac trimitere la articolele din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Legea: Creditorii trebuie protejati

"Legiuitorul a avut ratiuni ce tin de protejarea intereselor creditorilor, prin adoptarea acestui text de lege, text ce da prioritate optiunii creditorilor in privinta administratorului judiciar si nu optiunii debitorului si nici nu da posibilitatea judecatorului de a alege dintre optiunea creditorului si optiunea debitorului, textul de lege fiind imperativ sub acest aspect", arata avocatii Aversa Manufacturing.

Curtea de Apel Bucuresti nu a stabilit termen de judecata in acest caz. Citatiile au fost trimise catre Tel Drum, pentru a putea pune intampinari in acest dosar.

Cum incepe insolventa

Povestea insolventei Tel Drum incepe pe 6 ianuarie 2018, ora 14:30. Atunci, actionarii Tel Drum s-au intalnit pentru a discuta situatia delicata a companiei. Cel care a facut solicitarea era chiar directorul general al societatii, Petre Pitis, care detine in acte 54,006% din actiunile firmei.

La Adunarea Generala au participat si ceilalti actionari: Liviu Lucian Dobrescu (43,999%), Marinela Panaitov (0,665%), Florea Neda (0,665%) si Mirela Costache (0,665%).

Toti actionarii au votat in unanimitate pentru deschiderea procedurii de insolventa, iar de intreaga procedura a fost delegat sa se ocupe Petre Pitis.

In aceeasi zi, Pitis a trimis o notificare catre Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili in care anunta intentia de a intra in procedura insolventei.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#tel drum insolventa, #tel drum liviu dragnea, #tel drum dna, #tel drum faliment, #Tel Drum deszapezire Teleorman , #DNA