Tel Drum si-a cerut falimentul. In aceeasi zi in care DNA a anuntat extinderea urmaririi penale

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 20:45
8011 citiri
Tel Drum si-a cerut falimentul. In aceeasi zi in care DNA a anuntat extinderea urmaririi penale
Foto: just.ro

Societatea Tel Drum SA, trimisa in judecata pentru fraude europene si cercetata pentru constituire a unui grup infractional organizat, a depus o cerere de faliment la Tribunalul Teleorman, potrivit portalului instantelor de judecata.

Cererea a fost depusa pe 17 ianuarie si are ca obiect deschiderea procedurii la solicitarea debitorului. Primul termen de judecata a fost stabilit pe 29 ianuarie.

Avocatul firmei a confirmat informatia pentru Profit.ro, precizand ca "Luarea masurilor asiguratorii a pus societatea in imposibilitate de a-si onora obligatiile contractuale si platile".

Societatea Tel Drum apare in doua anchete ale procurorilor DNA. Cea mai cunoscuta este cea in care este vizat Liviu Dragnea, firma fiind acuzata de constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si abuz in serviciu. Una dintre acuzatii vizeaza chiar acest aspect: firma Tel Drum ar fi controlata de politician. Ancheta are legatura cu modul in care societatea Tel Drum a primit contracte finantate din fondurile publice nationale sau europene.

Cine sunt actionarii declarati ai firmei

Potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in acest moment actionarii Tel Drum sunt Petre Pitis, cu 54%, Dobrescu Liviu Lucian, cu 44%, si inca trei persoane, care detin cate 0,665%: Neda Florea, Panaitov Marilena si Costache Mirela.

De asemenea, datele de la Registrul Comertului arata ca Mircea Visan este imputernicit sa semneze in numele si pentru societatea Tel Drum.

Directorii Tel Drum, apropiati ai lui Dragnea

Actionariatul a fost facut public dupa ce mass-media a dezvaluit ca in spatele firmei s-ar afla presedintele PSD, Liviu Dragnea, si ca cei care conduc Tel Drum sunt oamenii sai de incredere. Dragnea a negat vehement aceasta informatie. Si Petre Pitis a negat orice legatura cu Dragnea si ca ar fi interfata politicianului.

"M-ati innebunit cu personajul asta! Il cunosc ca-i din judet, am jucat cu el fotbal in liceu cand eram elev in clasa a XI-a", a explicat directorul Tel Drum, in august 2017, la DNA. In ceea ce priveste participarea la licitatii, el a sustinut ca din 70-80 de participari, castiga la 20. "La licitatii, in medie, avem 70-80 participari pe an si castigam 20. E normal, ca la toate firmele din tara, n-avem succese deosebite", a afirmat Petre Pitis.

Coincidenta din 17 ianuarie

Pe 17 ianuarie 2018, in ziua in care Tel Drum deschidea procesul la Tribunalul Teleorman, DNA anunta extinderea urmaririi penale fata de societate pentru constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata si complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.

"In cauza s-a dispus instituirea masurilor asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale suspectei SC TEL DRUM SA, precum si poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmeaza a fi virate de terti, cu orice titlu, in conturile bancare detinute aceasta, pana la concurenta sumei de 32.118.589,51 lei (reprezentand suma foloaselor necuvenite si suma cu care s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale catre stat) ", preciza DNA.

Si in primul dosar, in care firma Tel Drum este judecata pentru fraude europene, procurorii DNA au pus sechetru pe bunuri mobile si imobile in valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei.

Contracte uriase cu statul

Potrivit procurorilor DNA, de la momentul privatizarii, anul 2002, Tel Drum a participat la procedurile de achizitie publica derulate de CJ Teleorman, iar firma a castigat majoritatea licitatiilor in domeniul reabilitarii si constructiei de drumuri publice.

Tel Drum a beneficiat in total de 152 de contracte in Teleorman, cu o valoare de circa 368.000.000 de euro. Spre exemplu, in perioada 2009-2011, din datele furnizate pe e-licitatie.ro, Tel Drum a castigat mai mult de 90% dintre contractele care au avut ca obiect infrastructura rutiera si ca autoritate contractanta judetul Teleorman, prin CJ Teleorman.

"In ceea ce priveste procedura de atribuire, se constata ca Tel Drum SA castiga licitatiile derulate de Consiliul Judetean Teleorman in majoritatea cazurilor, fie participand ca unic ofertant, fie avand singura oferta admisibila", constata procurorul DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#tel drum faliment, #tel drum insolventa, #tel drum sechestru, #tel drum liviu dragnea , #DNA