FT: Principala ingrijorare a UE este ca Romania, sub guvernarea PSD, se indeparteaza de valorile europene

Joi, 16 August 2018, ora 23:11
8627 citiri
FT: Principala ingrijorare a UE este ca Romania, sub guvernarea PSD, se indeparteaza de valorile europene
Foto: Ziare.com

"In Romania, lupta pentru statul de drept este uneori, literalmente, o batalie", aceasta este propozitia cu care jurnalistul Tom Barber isi incheie analiza din publicatia Financial Times.

Articolul lui Tom Barber, intitulat "Spectrul coruptiei sporeste temerile Uniunii Europene privind statul de drept in Romania", trece in revista ultimele evenimente de la Bucuresti, lupa intre Klaus Iohannis si Liviu Dragnea, revocarea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, pana la protestele din Piata Victoriei.

"Evenimentele recente, inclusiv violenta excesiva a politiei saptamana trecuta, impotriva protestatarilor anticoruptie din Bucuresti, provoaca noi indoieli in randul guvernelor din Europa de Vest si a autoritatilor UE privind statul de drept in Romania si independenta institutiilor sale democratice. Asemenea indoieli se aplica si in alte parti ale Europei Centrale si de Est, in special in Ungaria si Polonia", scrie Financial Times.

Principala ingrijorare a europenilor este legata de faptul ca sub guvernarea PSD, Romania se indeparteaza de valorile europene pe care ar trebui sa le promoveze. Asta in conditiile in care se pregateste sa preia presedintia rotativa a Uniunii in mai putin de sase luni, in ianuarie 2019.

Elitele Romaniei asteapta cu nerabdare aceasta onoare, aceasta va fi prima presedintie a natiunii de la intrarea in UE in 2007. In plus, presedintia va fi preluata dupa o luna de la sarbatorirea Centenarului Marii Uniri.

Sursa: Captura Financial Times

Publicatia subliniaza deficientele din domeniul reformei judiciare si al luptei impotriva coruptiei, faptul ca Romania, la fel ca Bulgaria, se afla inca intr-un mecanism special de monitorizare al UE (MCV- n.red.), de aproape 12 ani, de la aderarea la blocul european.

Financial Times scrie si despre modul in care Kovesi a fost revocata de la sefia DNA. Fosta sefa a DNA este laudata pentru activitatea in fruntea parchetului anticoruptie, in ultimii cinci ani fiind trimisi in judecata "cateva duzini" de ministri, fosti ministri sau parlamentari.

"Din perspectiva UE, presiunea exercitata asupra doamnei Kovesi si a agentiei anticoruptie face parte dintr-un efort mai larg al guvernului de a proteja politicienii de rang inalt prin inblanzirea codului penal al Romaniei si diminuarea pedepselor pentru coruptie", se arata in Financial Times.

Publicatia mai scrie ca presedintele Romaniei nu a putut opri revocarea fostei sefe DNA. "Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, admirat in Europa Occidentala pentru curajul sau de a se pronunta pentru statul de drept, nu a putut s-o protejeze pe Kovesi, deoarece instanta constitutionala a natiunii a decis ca nu are puterea de a preveni revocarea ei", scrie publicatia.

Financial Times il prezinta si pe Liviu Dragnea, liderul social-democratilor, care nu detine nicio functie ministeriala, dar care este omul "puternic" din spatele guvernului. In articol se arata ca Dragnea a fost gasit vinovat in luna iunie de abuz in serviciu si are o condamnare anterioara pentru frauda electorala, dar ca neaga ambele acuzatii.

"Un rival ferm al lui Iohannis, Dragnea pare hotarat sa evite executarea pedepsei cu inchisoarea, pentru ca aproape sigur va fi sfarsitul ambitiilor sale politice", mai scrie Financial Times.

Nici UE, nici Iohannis, nici guvernul nu vor sa vada ca presedintia de sase luni a Romaniei incepe sub o umbra de indoiala, conchide analiza.

"Dar demonstratiile anticoruptie care erup din timp in timp in orasele din Romania servesc ca o reamintire guvernului ca exista limite ale rabdarii publicului larg", conchide Tom Barber, in Financial Times.

Citeste si UE e criticata dur pentru lipsa de curaj, intr-o opinie publicata de Financial Times: Protestele din Romania si situatia din Ungaria, date ca exemple

Quarterly Report - Editia 4

Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Mandatul la Bruxelles a ajuns pentru mulți dintre politicienii români un refugiu: nu prea mai sunt trași la răspundere de opinia publică așa cum se întâmpla când erau parlamentari sau...
Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din întreaga țară vor fi desemnați prin tragere la sorţi computerizată
Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din întreaga țară vor fi desemnați prin tragere la sorţi computerizată
Autoritatea Electorală Permanentă a transmis sâmbătă, 18 mai, că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii acestora la alegerile pentru membrii...
#Liviu Dragnea Financial times, #Financial Times DNA, #Fianncial Times Kovesi, #Ginancial Times Iohannis , #DNA