Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de lege pentru un Cod administrativ prin care sunt modificate mai multe reglementari in ce priveste statutul functionarilor publici, dar si legile ce ii privesc pe demnitari.
Mai exact, daca proiectul e adoptat de Parlament si intra in vigoare in forma actuala, se abroga legea care nu i-a permis lui Liviu Dragnea sa fie premier. In plus, functionarii publici vor ramane in posturi pana in momentul arestarii, si nu pana in momentul in care s-a dispus trimiterea in judecata, asa cum prevede legea acum.
Dragnea, reabilitat dupa condamnarea penala
Amintim ca Liviu Dragnea nu a putut ocupa functia de premier dupa ce partidul sau a castigat alegerile legislative de anul trecut din cauza condamnarii sale penale cu suspendare in Dosarul Referendumului. Si asta pentru ca Legea 90/2001 interzice persoanelor condamnate sa fie membri in Guvern.
Acum, Guvernul se pare ca vrea sa abroge aceasta lege. In acest proiect de Cod administrativ postat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, la Art. 651, al. 2) se prevede ca In termen de 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentului Cod se abroga urmatoarele acte normative: (...) c) Legea nr. 90/2001 pentru organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 164 din 2 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Legea care i-a interzis lui Dragnea sa fie premier a fost contestata de Avocatul Poporului Victor Ciorbea la CCR si, dupa numeroase amanari, Curtea a decis, la inceputul lunii ca exista 3 situatii in care un condamnat penal poate fi in Guvern: in caz de reabilitare, de dezincriminare sau amnistie.
Citeste CCR ii lasa o portita lui Dragnea: Sunt 3 situatii in care un condamnat penal poate ajunge in Guvern
Afara din administratie doar dupa arestare, nu conteaza trimiterea in judecata
In plus, se modifica si prevederi din Legea 188/1999, Statutul functionarilor publici.
Articolul 54 din Statutul functionarilor publici stipuleaza ca "poate ocupa o functie publica persoana care indeplineste urmatoarele conditii: (...) h) nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, infractiuni de coruptie si de serviciu, infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei, infractiuni de fals ori a unei infractiuni savarsite cu intentie care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice".
Totodata, la Articolul 94 se precizeaza ca (1) Raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public se afla in una dintre urmatoarele situatii: (...) m) in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura celor prevazute la art. 54 lit. h).
Acum, in acest proiect de Cod administrativ postat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, la Art. 563 se prevede ca:
(1) Raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public se afla in una dintre urmatoarele situatii:
d) este arestat preventiv, se afla in arest la domiciliu, precum si in cazul in care impotriva functionarului public s-a luat, in conditiile codului de procedura penala, masura cercetarii prealabile sub control judiciar ori sub control judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica exercitarea raportului de serviciu.
Practic, o persoana poate ramane in functie daca e trimisa in judecata, atat timp cat nu e arestata.