Inalta Curte motiveaza de ce l-a trimis la inchisoare pe Liviu Dragnea: A afectat increderea functionarilor publici in raporturile de serviciu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 16:39
23691 citiri
Inalta Curte motiveaza de ce l-a trimis la inchisoare pe Liviu Dragnea: A afectat increderea functionarilor publici in raporturile de serviciu
Foto: Facebook/ Liviu Dragnea

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte care l-a condamnat definitiv pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, in cazul angajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman, si-a motivat azi decizia. Instanta suprema a mentinut practic sentinta data in faza de fond a procesului.

Hotararea a fost luata de un complet format din 5 judecatori. Patru au fost pentru condamnare - Rodica Aida Popa, fost vicepresedinte al Inaltei Curti, Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera si Simona Encean, iar cel de-al cincilea judecator - Alexandra Iuliana Rus, si-ar fi dorit rejudecarea intregului dosar.

Motivarea sentintei a fost facuta publica miercuri de Inalta Curte. Magistratii arata ca infractiunea pentru care a fost gasit vinovat Dragnea, instigare la abuz in serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.

"Functia de presedinte CJ, agravanta"

"Astfel, cuantumul pedepsei stabilita de prima instanta inculpatului Dragnea Liviu a fost orientat spre minimul legal, pe de-o parte, in raport cu gradul de pericol social concret al faptei comise, circumstantele factuale retinute, modalitatea de comitere fiind, prin indemn, direct, personal, care a dat continut formei de participatie a instigarii, agravata de calitatea functiei detinuta de acesta, respectiv presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, afectandu-se increderea functionarilor publici in raporturile de serviciu, precum si cele interinstitutionale.

Pe de alta parte, de la data comiterii infractiunii, anul 2008, si pana la data judecarii cauzei cu caracter definitiv, a trecut un interval de timp de 11 ani, reactia sociala atenuandu-se odata cu trecerea timpului, potrivit si criteriilor statuate de instanta de contencios european, cauza Letellier contra Frantei, cuantumul relativ redus al despagubirilor civile, precum si circumstantele personale ale inculpatului, cunoscut cu o condamnare anterioara (condamnat la o pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare conditionata)," explica judecatorii.

Asadar, aici, magistratii au facut trimitere la prima sentinta primita de Dragnea in dosarul Refedendumului, in care a fost condmanat la 2 ani de inchisoare cu suspendare.

Ei au aratat ca prima instanta a contopit pedeapsa de 3 ani si 6 luni din acest caz, cu cea de 2 ani de inchisoare cu suspendare primita in 2016, iar Liviu Dragnea a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, de 3 ani si 6 luni.

"Inalta Curte de Casatie si Justitie, completul de 5 Judecatori, in majoritate, in procesul de reanaliza efectiva a criteriilor de individualizare judiciara prevazute in art. 72 din Codul Penal 1969 considera cuantumul pedepsei de 3 ani si 6 luni ca fiind suficient si proportional, in raport, cu circumstantele reale si personale ale inculpatului, asigurand realizarea scopurilor pedepsei, de coercitie, preventie si cel educativ, dandu-i posibilitatea unei schimbari de atitudine si raportare la valorile sociale afectate prin fapta comisa, respectiv increderea in institutiile publice si relatiile de serviciu, in constientizarea consecintelor unei infractiuni de serviciu, din perspectiva functiei detinute, neimpunandu-se majorarea acestuia.

Instanta de apel, in majoritate constata, ca in raport de cuantumul pedepsei rezultante de 3 ani si 6 luni inchisoare, privarea de libertate constituie singura modalitate legala de executare a pedepsei care este apta sa conduca la indeplinirea concreta a functiilor sanctiunii aplicate," motiveaza Inalta Curte.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...