Primul patron Tel Drum, achitat dupa ce Inalta Curte a anulat interceptarile SRI. Birchall: Se impune revizuirea Constitutiei

Luni, 13 Aprilie 2020, ora 18:17
15262 citiri
Primul patron Tel Drum, achitat dupa ce Inalta Curte a anulat interceptarile SRI. Birchall: Se impune revizuirea Constitutiei
Foto: Facebook/ Adrian Constantin Simionescu

Fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall, sustine intr-o postare pe Facebook ca este nevoie de o intreventie legislativa sau chiar o revizuire a Constitutiei privind regimul probelor obtinute cu ajutorul SRI pentru ca infractorii sa nu mai scape.

Reactia fostului ministru vine dupa ce Inalta Curte a decis achitarea lui Marian Fiscuci, prietenul din copilarie al lui Liviu Dragnea si primul patron al firmei Tel Drum, pentru acuzatia de evaziune fiscala in dosarul Proinvest. Prejudiciul in acest caz era calculat de DNA la 1,2 milioane de euro. Decizia poate fi contestata la Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Este vorba despre un dosar in care judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte a eliminat 535 de convorbiri telefonice interceptate de SRI in perioada iunie-noiembrie 2014, in baza unei decizii CCR date in 2016.

Iata postarea Anei Birchall

"Absurdul situatiei de a avea dovezile infractiunii si de a nu le putea utiliza. Efect garantat: pierderea increderii in actul de justitie si de dreptate! Anul trecut in cadrul Ministerului Justitiei am infiintat un grup de lucru special care a analizat deciziile CCR cu scopul de a formula si promova masurile legislative care se impun pentru ca astfel de decizii sa fie evitate! Ministerul Justitiei are obligatia sa vina, in regim de urgenta, cu acest pachet legislativ!

Este evident ca in absenta unei interventii legislative privind regimul probelor astfel obtinute infractorii vor continua sa scape, intrucat mijloacele de proba vor fi eliminate (inclusiv fizic) din dosarele aflate pe rolul instantelor. In plus, eu chiar cred ca se impune revizuirea Constitutiei!," scrie fostul ministru al Justitiei.

Unanimitate pentru achitare

Decizia de achitare a lui Marian Fiscuci a fost luata in unanimitate de un complet de 3 judecatori: "fapta nu este prevazuta de legea penala."

In acelasi dosar, societatea Proinvest trimisa in judecata pentru evaziune fiscala a fost achitata.

In schimb, cu majoritate, instanta l-a condamnat la 1 an si 8 luni de inchisoare cu suspendare pe Adrian Simionescu (foto), fost prefect si deputat PSD de Teleorman, pentru savarsirea infractiunii de efectuare de acte de comert incompatibile cu functia si l-a achitat pentru complicitate la evaziune fiscala.

Instanta a mai confiscat de la inculpatul Adrian Simionescu suma de 638.085 lei considerata folos necuvenit rezultat in urma savarsirii infractiunii de efectuare de acte de comert incompatibile cu functia. Banii se afla sub sechestru intr-un cont de la BCR - Agentia Turnu Magurele.

Judecatorul Andrei Claudiu Rus a vrut sa il achite si pe Adrian Simionescu, insa a fost in minoritate, potrivit portalului Inaltei Curti.

Inalta Curte a lasat nesolutionata actiunea civila formulata de Statul Roman, reprezentat prin ANAF, in cazul prejudiciului din acest caz. Dupa cum am aratat, ultimul cuvant in acest caz il va avea Compeltul de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Cine sunt principalii actori ai afacerii

Adrian Simionescu a fost vicepresedintele PSD Teleorman in perioada 2001-2012, fiind mana dreapta a lui Liviu Dragnea la conducerea organizatiei locale de partid. Politicianul a ocupat intre 2008 si 2009 functia de vicepresedinte al CJ Teleorman.

Marian Fiscuci este prieten din copilarie al lui Liviu Dragnea, donator constant la PSD si a figurat timp de 4 ani in actele Tel Drum. A fost primul proprietar al firmei Tel Drum. Fiscuci si Dragnea sunt prieteni vechi, cei doi au absolvit impreuna in 1980 Colegiul Unirea din Turnu Magurele. Fiscuci a cumparat actiunile Tel Drum la privatizarea din 2001.

De altfel, in dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea, anchetat de DNA, Fiscuci este cercetat pentru constituirea unui grup infractional organizat. Practic, afaceristul ar fi devenit scriptic actionar majoritar al Tel Drum si a actionat si ca un interpus al liderului PSD in administrarea societatii comerciale.

In realitate, cel care ar fi controlat firma era liderul PSD.

Citeste mai multe despre acest caz in articolul: Audieri dupa anularea interceptarilor SRI: Doi apropiati ai lui Dragnea, martori in procesul primului patron al firmei Tel Drum

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...