Procurorul general Lazar s-a referit la Liviu Dragnea, atunci cand a citat din legislatia latina privind votul multiplu?

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 14:21
45331 citiri
Procurorul general Lazar s-a referit la Liviu Dragnea, atunci cand a citat din legislatia latina privind votul multiplu?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Procurorul general al Romaniei a facut, miercuri, trimitere la un act istoric, denumit Constitutia de la Troesmis, considerat unul din fundamentele Constitutiei actuale. Augustin Lazar a citat din acest act, partea in care se arata ca persoanele care au fraudat voturile nu pot ocupa functii publice si ce inseamna cuvantul "demnitate" pentru cei care ocupa functii in stat.

Afirmatiiile acestuia sunt facute in contextul in care in spatiul public s-au facut mai multe declaratii privind situatia liderului PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv pentru fraudarea referendumului din 2012. Liviu Dragnea ocupa in prezent demnitatea de presedinte al Camerei Deputatilor.

Procurorul general Augustin Lazar a declarat miercuri, la sedinta de bilant privind activitatea DNA, ca votul multiplu era pedepsit inca din anul 170 d.Hr., asa cum arata Constitutia de la Troesmis' interpretata de experti ca fiind fundamentul ordinii de drept si al Constitutiei de azi a Romaniei.

Procurorul general a aratat ca, in 2017, a fost solutionat un dosar in care a fost recuperata pentru patrimoniul cultural national ceea ce se numeste Constitutia de la Troesmis sau Lex Municipii Troesmensium. Aceasta este interpretata de experti ca reprezentand fundamentul ordinii de drept si al actualei Constitutii a Romaniei.

Este vorba de doua monumente epigrafice, reprezentand tabulae din bronz ce contin legile municipiului Troesmis (judetul Tulcea), in prezent localitatea Iglita, emise in timpul imparatului Marcus Aurelius (161-180 DHr.).

"Si va rog sa imi permiteti numai putin sa va spun ce scrie in Lex Municipii Troesmensium, cateva aspecte relevante care ne arata ca pe teritoriul Romaniei a existat o civilizatie si lucruri despre care noi discutam aici, cum ar fi conditia dignitas pentru demnitari si lucruri de felul asta.

Erau demult descoperite de strabunii nostri latini. Noi nu trebuie decat sa facem un arc peste timp, sa preluam valorile si sa le continuam, pentru ca altcineva cine sa le continue? Noi suntem urmasii lor. Spune asa Constitutia: Nu va deveni demnitar, duumvir, chestor, edil sau sacerdot cel care prin viclesug a fraudat alegerile. Va plati bugetului municipiului Marcum Aurelium Augustum Troesmensium 10.000 sesterti amenda.

Este pedepsit, potrivit acestei Constitutii, votul multiplu, indicarea unui numar fals de voturi. De asemenea, este prevazuta conditia dignitas pentru cei care - de aici vine si cuvantul demnitar; daca nu are demnitate, nu poate deveni nici chestor, nici duumvir, niciun fel de demnitar al municipiului", a spus Lazar.

Reintoarcerea la regulile strabunilor

Lazar a mai explicat ca omagiul pe care procurorii trebuie sa il aduca Anului Centenar ar fi recuperarea si reintroducerea in circuitul valorilor culturale a acestor bunuri materiale, dar si reguli de drept "pe care strabunii nostri le aveau".

"Mai scrie asa in Constitutie: Nu poate fi demnitar cel care avand o functie publica, chestor, edil, duumvir nu a facut dare de seama asupra banilor publici ai municipiului gestionati in perioada mandatului anterior, nu a facut decontarile banilor municipali in fata decurionilor municipiului.

Prin urmare, discutam despre DNA, discutam de bani publici - pentru asta mi-am permis sa fac trimitere la Constitutia de la Troesmis - discutam de bani europeni si este important sa stim ca nu este ceva nou sa dai seama, sa faci dare de seama in fata celor care te-au ales, despre modul cum ai cheltuit banii publici", a afirmat procurorul general al Romaniei.

Urmareste cum s-a desfasurat sedinta de bilant de la DNA si ce declaratii s-au facut

Eveniment Quarterly Report

Funcționar public de rang înalt din PSD, mișcat de "drama" lui Dumitru Buzatu: "Îmi fac un împrumut și cu mare drag am să-l ajut" VIDEO
Funcționar public de rang înalt din PSD, mișcat de "drama" lui Dumitru Buzatu: "Îmi fac un împrumut și cu mare drag am să-l ajut" VIDEO
Unul dintre cei care au fost la pescuit cu președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, în ziua flagrantului, este directorul DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu. Acesta a anunțat...
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite....
#augustin lazar liviu dragnea, #augustin lazar troesmis, #augustin lazar bilant DNA , #DNA