Stenograme din dosarul Dragnea: Ne-am chinuit noi sa le fabricam niste hartii si ele...

Vineri, 10 Februarie 2017, ora 19:08
22231 citiri
Stenograme din dosarul Dragnea: Ne-am chinuit noi sa le fabricam niste hartii si ele...
Foto: Digi 24 TV

Declaratiile si interceptarile din dosarul in care Liviu Dragnea a fost trimis in judecata alaturi de fosta sa sotie arata ca angajatii de la Protectia Copilului din Teleorman stiau ca cele doua secretare PSD erau platite din banii statului, chiar daca nu dadeau pe la serviciu si, mai mult, au incercat sa musamalizeze situatia.

Cotidianul Adevarul publica mai multe stenograme ale unor interceptari, precum si declaratii date de cei audiati in dosarul in care Liviu Dragnea a fost trimis in judecata pentru instigare la abuz in serviciu si la fals intelectual si in care urmatorul termen a fost fixat pentru data de 14 februarie, la curtea suprema.

Liviu Dragnea este acuzat ca si-a folosit influenta pe care o avea in calitate de presedinte al CJ si al PSD Teleorman pentru ca doua membre ale PSD, Adriana Botorogeanu si Anisa-Niculina Stoica, sa fie angajate fictiv la Directia pentru Protectia Copilului.

Conform sursei citate, Botorogeanu a fost angajata fictiv la DGASPC aproape opt ani, intre anii 2005 - 2013, dar nu a calcat niciodata pe la birou, deoarece muncea la sediul PSD, unde era secretara parlamentarilor social-democrati din judet. Ea a castigat astfel de la stat 75.593 de lei, bani care intra acum in calculul prejudiciului.

La randul ei, Anisa-Niculina Stoica a figurat ca angajata la DGASPC in perioada 2006 - 2010, timp in care a lucrat doar la PSD. Ea a declarat ca decizia de a fi platita astfel a fost luata de Liviu Dragnea. "Aceasta situatie era probabil cunoscuta si de alte persoane din conducerea organizatiei PSD Teleorman, insa persoana care a luat aceasta decizie si a gasit aceasta formula, care nu a fost cea mai fericita, a fost presedintele organizatiei Liviu Dragnea, care era singurul care si-a asumat aceasta decizie", a declarat ea. Prejudiciul adus statului prin incasarea drepturilor salariale necuvenite se ridica in cazul ei la 33.019 lei de lei.

In volumul 22 din dosar, aflat in arhiva ICCJ si consultat de jurnalistii de la Adevarul, apar mai multe stenograme ale unor interceptari telefonice sau ambientale, obtinute cu mandat de la judecator.

Astfel, dupa ce, in 2014, DNA a cerut fisele de pontaj din perioada 2010-2014 de la DGASPC, functionarii le-au falsificat, pentru ca Botorogeanu si Stoica nu fusesera nicio ora la serviciu.

De musamalizarea afacerii s-au ocupat sefa Directiri, Floarea Alesu, si sefa de la Resurse Umane, Jenica Dumitru, care, potrivit propriilor declaratii, s-au temut ca vor fi date afara daca nu fac ce trebuie.

Conform declaratiei depuse la dosar de Remus Boboc, seful Serviciului Administrativ, "era considerat aproape normal ca aceasta (Botorogeanu - n.red.) si Anisa-Niculina Stoica sa nu vina la serviciu si sa-si incaseze salariul, deoarece se considera ca cele doua erau protejate avand in vedere ca lucrau la sediul organizatiei judetene a PSD".

De asemenea, conform Digi24, Floarea Alesu a declarat in fata procurorilor: "Dat fiind ca cele doua angajate continuau sa figureze pe statul de plata si pe organigrama, dar sa lucreze la PSD Teleorman, presedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, mi-a cerut sa gasesc o modalitate prin care sa pot infiinta in cadrul organigramei un serviciu cu personal contractual in care sa fie incadrate sotia acestuia si cele doua angajate".

"Ne-am chinuit noi sa le fabricam niste hartii"

Stenograma unei discutii ambientale purtate de sefa de la resurse umane:

Jenica Dumitru: "Deci dupa ce-ai plecat tu, ma suna nesimtita, era 12 si ceva, nu...12 si ceva era, ma suna nesimtita sa-mi spuna ca "io nu am cu ce sa vin...un taxi ca nu am niciun ban si sa vina sa ma ia!". Mama, si mi-a venit niste draci, Adriana, si i-am spus "nu ti-e rusine, sa-ti fie, din cauza ta si a lui parasuta ailalta"...bai si nu m-am putut abtine, "ca n-ati venit voi la serviciu si tragem noi atatea belele si atatea chestii?!

Si tie ti-e greu sa/ti misti c***' ala nesimtit pan-aicea, doi kilometri, cat ai de acasa pana la servici? Nu ti-e rusine, ma? Nu ti-e rusine? Nesimtito ce esti!".

Bai, tu stii cum am facut-o? Cum mi-a venit la gura, Adriano...zic: "Nu ti-e rusine? Sa-ti fie!". Pai, zic, ea a vrut situatia asta?!...Si aia care au venit, intr-adevar, cum esti tu, asa, sta...degeaba acolo...Ne-am chinuit...deci ne-am chinuit noi sa le fabricam niste hartii, sa le... (vorbeste incet -n.red.) fise, nu stiu ce...n-a venit nici macar sa intrebe: "Bai, v-ajut si io cu ceva, fac si io ceva?"...In conditiile in care, iti dai seama, na! Ea e in culpa, nu? C-o ajut, n-o ajut: N-a vrut nimeni, iti dai seama, in conditiile astea...da' macar fii si tu de bun simt si intreaba ce sa faci, cum s-ajuti! Cum sa rezolvi problema, nu?!"

Intr-o alta interceptare, Jenica Dumitru spune despre acte: "Le semnez, le asez eu acolo, toate cele, cu concedii".

La data de 6 aprilie 2016, Jenica Dumitru a recunoscut la DNA cum le-a acoperit pe cele doua membre PSD.

"Cu privire la invinuirile retinute in sarcina mea, doresc sa precizez ca am fost nevoita si am acceptat sa contrasemnez inscrisurile respective si sa accept aceasta situatie, avand in vedere ca in situatia in care as fi refuzat sa fac ceea ce am aratat mai sus si mi s-a cerut de catre directorul general, in mod sigur as fi fost data afara din cadrul institutiei si nu as mai fi reusit sa-mi gasesc un alt loc de munca, nici in institutiile publice din Teleorman, avand in vedere ca acestea sunt conduse de catre persoane care sunt numite politic si care fac parte in mare majoritate din PSD; nici in cadrul unor firme private, deoarece in judetul Teleorman si aceste firme au actionari si administrator tot persoane din conducerea Organizatiei PSD Teleorman", a declarat Jenica Dumitru, citata de Adevarul.

Acesta este al doilea dosar al lui Liviu Dragnea, dupa cel in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.

La termenul din 31 ianuarie, procesul s-a amanat dupa ce Liviu Dragnea a cerut sa aduca martori, contestand marturiile din dosar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#stenograme DNA Liviu Dragnea dosar Bombonica , #DNA