Zi plina la Inalta Curte: Dragnea, Tariceanu, Oprea, Sova si Ghita ajung in fata judecatorilor

Marti, 20 Iunie 2017, ora 07:38
11237 citiri
Zi plina la Inalta Curte: Dragnea, Tariceanu, Oprea, Sova si Ghita ajung in fata judecatorilor
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Magistratii instantei supreme, judeca, marti, procesele in care sunt trimisi in judecata presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, fostul vicepremier Gabriel Oprea si fostii parlamentari Dan Sova si Sebastian Ghita. Toate aceste procese au loc la acelasi complet de judecatori.

De asemenea, tot instanta suprema urmeaza sa decida, marti, pedeapsa pentru dare de mita in cazul fostului secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura.

Primul este programat procesul lui Calin Popescu Tariceanu, de la ora 07:30, de la ora 09:00 este programat dosarul CET Govora, in care este judecat Dan Sova, de la ora 12:00 ar urma sa aiba loc dosarul lui Sebastian Ghita, de la ora 13:00 - procesul lui Gabriel Oprea, iar de la ora 15:00 ar sa inceapa procesul lui Liviu Dragnea.

Dosarul lui Liviu Dragnea

Magistratii ICCJ ar urma sa audieze, marti, alti trei inculpati in procesul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.

La termenul anterior al procesului liderului PSD, Liviu Dragnea, din 23 mai, a fost audiata Floarea Alesu, fostul director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman, acuzata de abuz in serviciu dupa ce ar fi permis ani de zile angajarea fictiva a doua persoane care lucrau pentru PSD Teleorman. Ea le-a spus magistratilor ca a vorbit de mai multe ori cu Liviu Dragnea despre situatia celor doua, iar acesta i-ar fi raspuns ca va rezolva situatia si le va angaja la PSD. Ea a mai afirmat ca la ultima discutie liderul PSD i-a spus sa ii puna la treaba pe angajatii directiei care nu muncesc si sa nu ii reduca salariul Bombonicai Dragnea, in urma reorganizarii functiilor.

In acest dosar, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, fiind acuzat alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman.

La cererea Bombonicai Prodana, care a invocat o exceptie de neconstitutionalitate, CCR a decis ca impunerea unui prag valoric in ceea ce priveste abuzul in serviciu este de competenta Parlamentului. Ministerul Justitiei a anuntat ca pragul va fi stabilit de Guvern, insa acum ramane de vazut cum se va finaliza criza politica. Prejudiciul din dosar este de 108.000 de lei.

Dosarul lui Calin Popescu Tariceanu

La termenul de marti al procesului in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului in legatura cu retrocedarea unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, alaturi de printul Paul, Remus Truica, Tal Silberstein, ar urma sa fie audiat ca martor Dan Andronic.

La termenul anterior al procesului, din 23 mai, a fost audiat ca martor fostul senator si secretar general al Guvernului Serban Mihailescu, care a spus ca nu a lucrat niciodata cu Tariceanu si ca s-a intalnit cu acesta de doua ori - la nunta lui Dan Andronic si in Israel, unde fusese invitat de Andronic si de Nicolae Dumitru. Intrebat de procurorul DNA daca in 2006 a fost la locuinta lui Tal Silbestein impreuna cu Tariceanu, asa cum a declarat in faza dosarului de urmarire penala, Serban Mihailescu a sustinut ca nu a fost niciodata acasa la cetateanul israelien si ca a fost o "neintelegere" atunci cand a facut acea declaratie.

Presedintele Senatului a fost audiat in acest dosar in 11 aprilie, cand le-a spus magistratilor instantei supreme ca a incetat relatiile de consultanta politica cu Tal Silberstein si Dan Andronic in 2008, cand acestia au inceput sa il consilieze pe Traian Basescu, dar s-au mai intalnit intre 2008 si 2014, doar pentru a discuta politica.

Tariceanu a spus ca nu a mintit cand a spus ca nu a vorbit cu Remus Truica despre tranzactionarea terenurilor Fermei Baneasa si a Padurii Snagov, iar printul Paul probabil ca i-a facut plangere penala pentru ca l-a considerat potrivnic actiunilor sale si dupa ce aflase ca foloseste in public fata de el epitetul "bastard".

Dosarul lui Gabriel Oprea

La termenul din 26 aprilie al procesului lui Gabriel Oprea, care se judeca de atunci in sedinta secreta, instanta suprema a admis cererea fostului ministru al Afacerilor Interne si vicepremier de a sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate privind inexistenta unui prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu.

In 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de DNA in dosarul masinii de lux cumparate de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosita de Oprea. El este judecat pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. In acelasi dosar sunt judecati fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob, prejudiciul in dosar fiind de 410.000 de lei.

Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz in serviciu si in dosarul privind folosirea nelegala a coloanei oficiale, cauza deschisa dupa moartea politistului Bogdan Gigina, de la Brigada Rutiera a Capitalei.

Dosarul lui Sebastian Ghita

Magistratii instantei supreme judeca, marti, pe fond un nou termen al procesului in care omul de afaceri Sebastian Ghita este acuzat ca i-a dat o casa fostului primar din Ploiesti Iulian Badescu, in schimbul finantarii de la bugetul local a echipei de baschet Asesoft Ploiesti.

In 12 iunie, magistratii instantei supreme au respins propunerea procurorilor DNA de emitere a unui mandat de arestare preventiva pentru omul de afaceri Sebastian Ghita, in acest dosar, in care este acuzat ca i-a dat o casa fostului primar din Ploiesti Iulian Badescu, in schimbul finantarii de la bugetul local a echipei de baschet Asesoft Ploiesti. Pana acum, pe numele lui Ghita au fost emise trei mandate de arestare, el fiind cercetat in cinci dosare penale.

In iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Sebastian Ghita si Iulian Badescu sub acuzatiile de dare, respectiv luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani.

Dan Sova, termen in ambele procese

Fostul senator Dan Sova are termen, marti, la instanta suprema, in ambele sale procese - "Turceni - Rovinari", in care este judecat alaturi de fostul premier Victor Ponta, si "CET Govora", in care este acuzat ca a produs un prejudiciu de un milion de euro complexurilor energetice Turceni si Rovinari.

In dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii DNA i-au trimis in judecata, in 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Sova, Laurentiu Dan Ciurel si Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

Ancheta in acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului.

In cel de-al doilea dosar, fostul senator Dan Sova a fost trimis in judecata in ianuarie 2016, fiind acuzat ca a luat mita 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura. Alaturi de Sova este judecat si Mihai Balan, fost director general al CET Govora, pentru trafic de influenta si abuz in serviciu.

Dosarul lui Ovidiu Putura

Tot marti, instanta suprema ar urma sa decida daca mentine pedeapsa dispusa in cazul fostului secretar de stat in Ministerul Justitiei. Putura a fost condamnat, in 20 septembrie, de judecatorul George Matei de la Curtea de Apel Bucuresti, la o pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru dare de mita.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in noiembrie 2014, Ovidiu Putura i-a promis judecatoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita, ca din functia de secretar de stat pe care o va exercita, va asigura promovarea fiului acesteia la examenul pentru notari stagiari din 2015, prin fraudarea acestuia. In schimbul interventiei promise, Putura i-a solicitat judecatoarei sa pronunte o hotarare favorabila intr-un dosar in care sotia sa era reclamant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Liviu Dragnea proces abuz serviciu, #Tariceanu marturie mincinoasa proces , #DNA