Ce sanse are Dragnea sa scape mai repede din inchisoare. Lista institutiilor care i-ar putea da o mana de ajutor

Marti, 28 Mai 2019, ora 13:16
16886 citiri
Ce sanse are Dragnea sa scape mai repede din inchisoare. Lista institutiilor care i-ar putea da o mana de ajutor

Cai extraordinare de atac, o OUG salvatoare, gratierea individuala, o decizie CCR sau chiar o decizie CEDO ar putea sa-l scoata mai devreme din penitenciar pe liderul PSD si inca seful Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu.

Ce sanse are?

Specialisti in Drept au explicat pentru Ziare.com ce variante are Liviu Dragnea pentru a iesi mai devreme din penitenciar.

Liberarea conditionata

Liviu Dragnea poate face o solicitare de liberare conditionata abia dupa ce a executat 2 ani si 4 luni de inchisoare. Termenul poate fi scurtat prin recompense, zile castigate ca urmare a muncii facute in penitenciar sau a participarii la diferite programe si activitati educationale.

Mai multe detalii: Dragnea poate face cerere de liberare conditionata dupa ce executa 2 ani si 4 luni de inchisoare

Calea extraordinara de atac

Avocatii lui Liviu Dragnea pot deschide o cale extraordinara de atac: revizuirea, contestatia in anulare sau recursul in casatie.

Juristii au explicat pentru Ziare.com ca sunt sanse slabe de reusita, daca nu sunt aduse probe sau argumente noi, care nu au fost folosite in timpul procesului de la Inalta Curte.

Deciziile CCR

"Aici ar putea fi o salvare. Daca vine de la CCR o decizie de dezincriminare totala a infractiunii de abuz in serviciu, de exemplu. Liviu Dragnea ar putea face o contestatie la executare si ar fi eliberat.

In cazul in care este impus un prag minim pentru incriminarea abuzului in serviciu, aceasta nu l-ar mai ajuta acum, (solutia - n.red.) era salvatoare doar in timpul procesului. La contestatia la executare se analizeaza doar daca s-a dezincrimat sau nu", explica sursele citate.

O decizie in cazul completurilor specializate, pentru care CCR trebuie sa se pronunte pe 5 iunie, nu l-ar ajuta pe Liviu Dragnea, ne-au explicat specialistii in Drept.

"O astfel de decizie pune in discutie decizia data in faza de fond, in iunie 2018, si solutionata definitiv in mai 2019. Deciziile CCR sunt pentru viitor, nu retroactiveaza", explica sursele citate.

"Daca va ganditi la acea decizie de la CCR privind completurile, ea nu va mai avea efect in acest dosar," a declarat luni si avocatul Toni Neacsu, care le-a reprezentat pe Bombonica Prodana si Olguta Sefu, in dosarul Angajarilor fictive care i-a adus lui Dragnea condamnarea.

Gratiat de presedinte

Liviu Dragnea poate face si o cerere de gratiere individuala, care se adreseaza direct presedintelui Romaniei. Sanse slabe, din partea actualului presedinte, Klaus Iohannis, care nu a semnat in mandatul sau niciun astfel de act de clementa.

Mandatul de presedinte al tarii al lui Klaus Iohannis expira in decembrie 2019. Daca pierde realegerea, cu noul sef de stat nu se stie ce sanse de clementa are Dragnea.

OUG sau lege de gratiere si amnistie

Guvernul poate inca sa adopte o OUG de gratiere sau amnistie in care sa includa si infractiunile pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea.

Slabe sanse, in contextul in care peste 80% dintre alegatorii care au participat, duminica, 26 mai 2019, la referendumul pe Justitie au votat impotriva unor astfel de OUG si impotriva amnistierii si gratierii faptelor de coruptie, categorie din care face parte si abuzul in serviciu.

De asemenea, exista mai multe proiecte de lege de gratiere si amnistie colectiva in Parlament. O eventuala lege data in acest sens ar putea fi contestata la CCR, iar presedintele Romaniei poate sa retrimita, o data, proiectul legislativ pentru a fi rediscutat in Parlament.

Decizia CEDO

Liviu Dragnea poate contesta la CEDO si decizia de condamnare in dosarul DGASPC Teleorman, dar este o procedura greoaie, care dureaza foarte mult. Putine sanse ca aceasta sa se finalizeze pana la liberarea conditionata.

"Salvarea lui Dragnea s-ar putea sa vina de la CEDO, dintr-un alt dosar, unde contesta sentinta de 2 ani cu suspendare primita in cazul Referendumului. Asta in contextul in care agentul guvernamental Viorel Mocanu a pus concluzii in favoarea lui Dragnea", explica sursele citate.

Sentinta de 2 ani cu suspendare din acest caz a fost contopita in sentinta de 3 ani si 6 luni de inchisoare din procesul Angajarilor fictive.

Citeste si:
Dacian Cioloș neagă o alianță cu AUR: ”Respectăm niște proceduri parlamentare ca să atingem obiectivele”
Dacian Cioloș neagă o alianță cu AUR: ”Respectăm niște proceduri parlamentare ca să atingem obiectivele”
Europarlamentarul Dacian Cioloş afirmă că USR PLUS nu are o alianţă politică cu Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), el susţinând că există numeroase demersuri legislative făcute în...
Dacian Cioloș explică de ce a votat în Parlamentul European pentru libertăți egale ale cuplurilor LGBT
Dacian Cioloș explică de ce a votat în Parlamentul European pentru libertăți egale ale cuplurilor LGBT
Liderul USRPLUS Dacian Cioloş, șef al grupului Renew Europe din Parlamentul European, explică decizia de a vota Rezoluţia Parlamentului European care propune ca familiile LGBT şi cuplurile de...
Sursa: Ziare.com