Liviu Dragnea ramane in inchisoare. Inalta Curte a respins contestatia in anulare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 12:49
20175 citiri
Liviu Dragnea ramane in inchisoare. Inalta Curte a respins contestatia in anulare
Foto: Facebook/ Ionel Stoica

Fostul lider PSD Liviu Dragnea, a fost scos, marti dimineata, din Penitenciarul Rahova si dus la Inalta Curte. Judecatorii au luat in discutie contestatia in anulare facuta de acesta impotriva sentintei definitive la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, in dosarul Angajarilor fictive.

Completul de 5 judecatori de la ICCJ a respins ca inadmsibila contestatia in anulare facuta de Liviu Dragnea, decizia fiind definitiva.

Decizii similare - de respingere a contestatiilor - au fost date si in cazurile complicelor lui Liviu Dragnea, Olguta Sefu si Floarea Alesu.

La primul termen al procesului, pe 12 noiembrie, fostul politician a fost adus incatusat in sala de judecata, dar a cerut termen pentru pregatirea apararii.

Tot azi, judecatorii au dezbatut o alta cale extraordinara de atac la care a apelat Dragnea pentru a scapa de condamnare - recursul in casatie. Aceasta a fost admisa in principiu, un termen in acest sens fiind stabilit pe 14 ianuarie 2020.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT cele mai importante momente si declaratii de la ICCJ:

12:47 - Fostul lider PSD ramane in inchisoare. Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a respins contestatia in anulare facuta de Liviu Dragnea. Decizia este definitiva.

Decizii similare - de respingere a contestatiilor - au fost date si in cazurile complicelor lui Liviu Dragnea, Olguta Sefu si Floarea Alesu.

Pe de alta parte, un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte a admis in principiu o alta cale de atac extraordinara facuta de Dragnea, recurs in casatie. Instanta a stabilit termenul de 14 ianuarie 2020 pentru judecarea pe fond a acestui proces.

10:38 Procesul s-a terminat, iar judecatorii urmeaza sa se pronunte astazi pe admisibilitatea cererii.

La iesirea din sala de jduecata, Dragnea a transmis jurnalistilor ca nu poate sa vorbeasca: "Nu pot sa vorbesc, imi pare rau".

Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a declarat la iesirea din sala de judecata ca s-a pus in discutie admisibilitatea contestatiei in anulare si supendarea executarii condamnarii liderului PSD.

Aceasta spune ca fostul lider PSD spera sa petreaca Sarbatorile acasa.

"Se considera nevinovat si a considerat ca ce este in contestatia de anulare este prefect legal si admisibil. Eu sper din tot sufletul ca Liviu Dragnea sa ajunga acasa cat mai repede", spune Teodosiu.

09:28 - Liviu Dragnea a fost adus cu catuse la maini, iar in sala de judecata a stat pe un scaun. Incaperea nu are o boxa pentru arestati, deoarece este pentru procesele din materie civila.

Avocata Flavia Teodosiu, prodecan in Baroul Bucuresti, care-l apara pe Liviu Dragnea, a cerut ca procesul fostului lider PSD sa se judece in camera de consiliu. Potrivit prevederilor, admisibilitatea in principiu a contestatiilor in anulare se judeca in camera de consiliu. Toti ceilalti avocati au fost de acord.

Instanta a fost de acord cu aceasta solicitare, iar jurnalistii au fost dati afara din sala de judecata.

In sala de judecata au ramas judecatorii, procurorul DNA, Livia Dragnea si avocatii.

Completul de judecata care solutioneaza contestatia lui Liviu Dragnea este format din: Lavinia Lefterache (presedinte), Maricela Cobzariu, Alina Ioana Ilie, Marius Fotos si Hermina Iancu.

09:09 - Liviu Dragnea a fost adus la instanta suprema. El a fost adus din Penitenciarul Rahova cu o duba, fiind incatusat, conform Digi24.

Sursa: Captura Facebook/ Ionela Arcanu

Doua complice, cereri similare

Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac.

Alte doua persoane din acest caz au facut demersuri similare:

- Olguta Sefu, fost director executiv adjunct la Protectia Copilului Teleorman, care a fost condamnata la o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu suspendare;

- Floarea Alesu, fost director general la aceeasi institutie, condamnata la 3 ani, 7 luni de inchisoare.

Inalta Curte a decis conexarea celor 3 cazuri intr-un singur dosar.

Care este temeiul

Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac, iar unul dintre motivele pentru care poate fi depusa este cel potrivit caruia "instanta nu a fost compusa potrivit legii".

Aparatorul Olgutei Sefu, avocatul Toni Neacsu, explica pentru Ziare.com, la sfarsitul lunii octombrie, care erau motivele pentru care a facut acest demers. Acestea privesc modul in care au fost trase la sorti completurile de 5 judecatori de la ICCJ.

Totul in baza unei decizii date de un judecator de contencios-administrativ de la Curtea de Apel Bucuresti, care a anulat, pe 2 octombrie, o hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii si doua hotarari ale Colegiului de Conducere a Inaltei Curti, care vizau organizarea tragerilor la sorti ale completurilor de 5 judecatori.

"Deciziile Colegiului de Conducere a Inaltei Curti trebuiau publicate in Monitorul Oficial, deoarece sunt acte normative, ele au fost doar postate pe pagina de Internet a instantei", explica Toni Neacsu.

Explicatiile avocatului

La termenul din 10 noiemebrie, si avocatul fostei sefe de la Protectia Copilului Teleorman, Floarea Alesu, a explicat care sunt motivele de contestatie in anulare: modul de compunere a completurilor si o posibila incompatibilitate a 4 din cei 5 judecarori care au pronuntat sentinta. Decizia de condamnare a fost data cu opinia separata a unui judecator.

"Prima chestiume a fost dezlegata in cauza Cameliei Bogdan, ca actele emise de ICCJ trebuiau publicate in Monitorul Oficial", a declarat avocatul.

Al doilea motiv invocat este ca patru membri ai completului si-ar fi judecat propria cauza: ei ar fi facut parte din completurile nespecializate in faza de fond si ar fi trebuit sa astepte decizia CCR in acest caz.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Liviu Dragnea contestatie, #Liviu Dragnea coruptie, #Liviu Dragnea Rahova, #Liviu Dragnea Inalta Curte , #inchisoare