Si daca Liviu Dragnea scapa de inchisoare in cateva saptamani?

Marti, 28 Mai 2019, ora 17:22
63038 citiri
Si daca Liviu Dragnea scapa de inchisoare in cateva saptamani?
Foto: Facebook / Liviu Dragnea

Decizia Curtii Constitutionale din 5 iunie ar putea sa il scoata foarte repede din inchisoare pe Liviu Dragnea, conform precedentului creat tot de CCR la finalul anului trecut in cazul altor politicieni condamnati, printre care Dan Sova sau Constantin Nita.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv luni, 27 mai, de Inalta Curte de Casatie si Justitie si a fost inchis in aceeasi zi la Penitenciarul Rahova, primind o pedeapsa de 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in dosarul "Bani pentru copii".

Si, totusi, Liviu Dragnea ar putea reveni in libertate foarte repede, soarta lui depinzand de votul pe care il vor da membrii Curtii Constitutionale miercurea viitoare.

CCR a amanat de patru ori pana acum sa ia o decizie in cazul sesizarii depuse de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, in numele presedintelui Liviu Dragnea, cu privire la constituirea completurilor specializate pe coruptie la ICCJ.

Citeste mai multe despre:

Intrebat de Ziare.com daca decizia CCR din 5 iunie ar putea influenta soarta lui Liviu Dragnea, fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a raspuns: "Da".

"Daca in data de 5 iunie vor admite sesizarea si vor declara conflict, 180 de dosare se vor rejudeca - tot ce s-a judecat de completele pe care le vor declara nelegal constituite.

Si nu este doar parerea mea, s-a intamplat deja, atunci cand CCR a decis pe completele de 5 judecatori si cand au fost pusi in libertate Dan Sova, Rudel Obreja, Elena Udrea, Alina Bica, Constantin Nita... Tot despre condamnati aflati in inchisoare era vorba. Acestia sunt cunoscuti, dar mai sunt unii pe care nu ii stim si nu i-a urmarit nimeni", ne-a spus Augustin Zegrean.

Fostul presedinte al CCR a subliniat, insa, ca "ce se intampla nu este corect".

"Nu este in regula sa fie admisa sesizarea, iar daca se admite, nu e in regula sa ii puna in libertate pentru ca deciziile CCR au putere numai pentru viitor. Ce s-a intamplat inainte de declararea unei legi ca neconstitutionala se bucura de prezumtia de constitutionalitate pana la data deciziei. Ce s-a facut in baza acelei legi ramane bun facut.

Numai ca aici suntem in prezenta unui conflict juridic de natura constitutionala, nu o lege este declarata neconstitutionala, ci faptul ca instantele nu au respectat o lege data de Parlament, lege conform careia cauzele de coruptie se judeca de complete special constituite.

In situatia data, doamna presedinte al ICCJ a declarat (eu am vazut-o!) ca la ei toate completele de 3 judecatori au fost declarate ca fiind complete care judeca si cauze de coruptie. Dar nu stiu daca argumentul acesta ii satisface pe domnii judecatori de la CCR", a mai comentat Augustin Zegrean.

In schimb, alti specialisti in drept sustin ca decizia CCR din 5 iunie nu il mai ajuta pe Liviu Dragnea.

Citeste si Ce sanse are Dragnea sa scape mai repede din inchisoare. Lista institutiilor care i-ar putea da o mana de ajutor.

Cat de repede s-ar putea libera Liviu Dragnea?

Totusi, Liviu Dragnea nu va iesi in aceeasi zi din inchisoare, daca se va admite sesizarea de catre CCR, "ci va trebui sa faca o contestatie la executare, in care sa spuna ca el este tinut acolo, desi a fost condamnat de un complet nelegal constituit", a adaugat acesta.

Insa presedintele PSD ar iesi "foarte repede" din spatele gratiilor, mai spune Augustin Zegrean, facand trimitere la cazul precedent, cand decizia CCR s-a dat in 7 noiembrie 2018, iar in decembrie deja se iesea din inchisoare pe banda rulanta.

Augustin Zegrean subliniaza ca, daca ii va fi favorabila decizia CCR, dosarul lui Liviu Dragnea "se reia de la zero".

"Cu aceleasi probe, aceiasi martori, dar cu un alt complet. Insa exista pericolul prescriptiei, pentru ca exista o prescriptie de raspundere penala care se aplica indiferent ce s-ar intampla. Daca nu l-ai condamnat pana la data implinirii termenului, salut!

Sa speram ca nu va face CCR asa ceva, dar am inteles din presa ca s-a dat o decizie in urma cu o saptamana in care se spunea ca s-a respins o cerere a PNL prin care se solicita sa se constate ca Iordache nu avea dreptul sa sesizeze Curtea", a adaugat fostul presedinte al CCR

Intrebat daca, in opinia sa, Florin Iordache avea dreptul sa sesizeze CCR in numele lui Liviu Dragnea, Augustin Zegrean a raspuns ferm "Nu" si a argumentat.

"Liviu Dragnea era presedintele Camerei Deputatilor, el avea imputernicire data de popor sa fie acolo. Sesizarea CCR nu se deleaga. Legea spune ca sesizarea de neconstitutionalitate poate fi facuta de presedintele Camerei Deputatilor, dar nu spune 'sau inlocuitorul acestuia'.

Sesizarea la CCR nu se poate delega, in situatia asta. Vicepresedintele Florin Iordache poate fi lasat sa tina locul la conducerea sedintelor, dar nu sa faca ce spune Constitutia ca poate sa faca numai presedintele Camerei Deputatilor. Sa nu uitam ca presedintele are patru adjuncti, vicepresedinti, face fiecare ce vrea el? Cert este ca nu putea Florin Iordache sa faca sesizarea de neconstitutionalitate pe conflict juridic", a conchis Augustin Zegrean, fost parlamentar si presedinte al Curtii Constitutionale.

ARTICOLUL 146 din Constitutie

"Curtea Constitutionala are urmatoarele atributii:

(...)

e) solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii."

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#decizie CCR Dragnea liberat inchisoare , #inchisoare