Ambasadorii occidentali la Bucuresti refuza dialogul cu prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila contraataca, nediplomatic

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 07:32
37732 citiri
Ambasadorii occidentali la Bucuresti refuza dialogul cu prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila contraataca, nediplomatic
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

E fara precedent avertismentul partenerilor straini - UE si ambasade - si sunt semne ca regimul Dragnea asta a si vrut. Romania nu a mai fost in pericolul de astazi de la mineriade incoace.

Atunci era insa proaspata memoria ororii comuniste si tesaturile rupte s-au refacut mai rapid, pe cand acum, la capatul a doi ani de ura diseminata, abuz politic si dramele celor care nu au mai putut ramane in tara, Romania isi va regasi cu greu, si mai ales cu sacrificii, drumul inapoi spre o democratie functionala.

Mineriadele au pus in garda ambasadele occidentale la Bucuresti care, la fel ca astazi, au actionat si atunci. Mult mai discret insa - au fost discutii cu politicienii Puterii, avertismente, dar tonul a ramas moderat, in pofida severitatii evenimentelor.

Atunci lucrurile erau mai usor de explicat si de gestionat: vechea nomenclatura isi construia subteranele.

Astazi, insa, e destul de greu de explicat cum, la 30 de ani de la refacerea democratiei, Romania este condusa de un guvern mai toxic chiar decat regimul lui Ion Iliescu, care, clamand specificul national, risca statutul european al Romaniei.

Chiar si asa, in contexul in care astazi Romania nu mai e o democratie de tranzitie, vulnerabila, ci este membra NATO si membra cu drepturi depline a Uniunii Europene, statele occidentale - nu mai putin de 12 ambasade - apeleaza la tonul diplomatic cel mai sever si fara dubiu.

Oficialii occidentali avertizeaza, asadar, ca actiunile Guvernului controlat de Liviu Dragnea au erodat increderea in Romania si ca, daca regimul politic de la Bucuresti va persista in politicile antidemocratice privind Justitia, relatiile diplomatice vor intra intr-o noua paradigma.

Dincolo de tonul diplomatic, acest mesaj este un ultimatum, cam asa cum a fost cel din 1999, cand minerii au fost intorsi din drum doar datorita implicarii statelor occidentale.

Am mai spus-o: toate mesajele din ultima luna ale institutiilor si oficialilor UE, precum si ale oficialilor americani si canadieni, transmit fara echivoc ca puterea politica de la Bucuresti nu are legitimitate. Numai statutul de membru al UE salveaza, zilele acestea, Romania de la o izolare pe plan international, dar nici Comisia Europeana, nici Ambasada SUA, nici GRECO nu pot proteja la infinit cetatenii romani de prapastia in care regimul Dragnea arunca Romania.

Se contureaza deja ipoteza ca tocmai acesta a fost planul, de la un punct incoace

Uniunii Europene si normelor democratice asumate de toate statele membre, Tudorel Toader ii opune specificul national. Va amintiti, probabil, de o discutie relatata chiar la Ziare.com de presedintele partidului crestin-democrat din Luxemburg, din care reiesea ca Viorica Dancila a prezentat la Bruxelles coruptia romaneasca drept o diferenta culturala.

Uniunii Europene si statelor occidentale, prim-ministrul Viorica Dancila le opune suveranitatea guvernamentala, pe un ton extrem, in afara oricaror uzante diplomatice: "Le transmit ambasadorilor ca eu vorbesc numai cu omologii mei si aici suntem in Romania", a spus premierul, de la pupitrul Guvernului. Un mesaj nu numai de fronda, ci complet ofensator, pe care il putem auzi doar dinspre Rusia.

Dancila a mai anuntat insa ceva esential: ca a incercat sa vorbeasca cu reprezentantii diplomatici si acestia au refuzat-o. Oficial, asta inseamna ca Guvernul de la Bucuresti este considerat nelegitim.

Nu e de mirare, sigur, ca Viorica Dancila nu detine fineturi diplomatice, dar e ceva mai mult decat atat. Sfidarea Uniunii Europene in chestiunea solutiei celor doua state pentru conflictul israelo-palestinian, in conditiile in care Romania detine presedintia prin rotatie a Consiliului UE, manipularea procesului de selectie a procurorului-sef european, fronda fatisa de a nu tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia, institutie fundamentala in materie de justitie, toate acestea contureaza elementele unui plan.

De curand, Statele Unite au remarcat o coincidenta de agenda intre regimurile politice de la Moscova si Bucuresti, pentru ca e evident ca cineva profita de frica lui Dragnea si a camarilei lui.

Guvernul nu a adoptat, miercuri, infamele ordonante, dar e un detaliu din planul eurofob pe care PSD il va desfasura in campanie. Informatia s-a scurs dinspre PSD, institutiile europene au intrat in garda si s-au mobilizat, iar Viorica Dancila a preluat imediat scenariul "imixtiunii". A fost provocare, ca la carte.

Dar interventia partenerilor straini are limitele ei. Europa nu vrea sa abandoneze Romania in bratele iliberalismului, si din pragmatism, si din principiu, dar, in masura in care invalideaza un regim politic abuziv, are nevoie de un partener intern pe care sa il legitimeze.

Presedintele Klaus Iohannis si Opozitia politica trebuie sa isi asume acest rol, la unison, laolalta cu societatea civila.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, la aniversarea a 149 de ani de la fondarea PNL: "Liberalii au fost motorul politic în momente de cotitură pentru istoria noastră"
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 149 de ani de la fondarea PNL: "Liberalii au fost motorul politic în momente de cotitură pentru istoria noastră"
Preşedintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța sa istorică, cu ocazia împlinirii a 149 ani de la înfiinţarea formaţiunii politice. Într-un mesaj publicat...
Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a respins ipoteza potrivit căreia, în prezent, s-ar afla în campanie pentru alegerile prezidenţiale, precizând că decizia va fi luată în PNL după...
#UE Dragnea Dancila avertisment ambasade , #justitie