Restrictiile introduse de Ungaria cu privire la achizitionarea de terenuri arabile de catre investitorii din alte state membre ale Uniunii Europene incalca drepturile de baza prevazute de legislatia europeana, a decis marti Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), transmite Bloomberg.
"Ungaria nu si-a indeplinit obligatiile care decurg din principiul liberei miscari a capitalului si a prevederilor referitoare la dreptul de proprietate", asumate in conformitate cu legislatia blocului comunitar, a decis CJUE.
Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) nu poate fi contestata.
In anul 2017, Comisia Europeana a dat in judecata Ungaria, sustinand ca autoritatile de la Budapesta au adoptat norme care restrictioneaza in mod ilegal drepturile investitorilor straini de a achizitiona terenuri arabile si le afecteaza valoarea investitiilor lor.
Cazul dateaza din 2014 cand Executivul comunitar a trimis Ungariei o scrisoare de notificare oficiala, urmata un an mai tarziu de o opinie argumentata in care a cerut Ungariei sa isi modifice legislatia in linie cu legislatia UE.
In anul 2013, Ungaria a adoptat un act legislativ conform caruia dreptul de uzufruct asupra terenurilor agricole din Ungaria poate fi acordat sau mentinut numai persoanelor care au legaturi de familie cu proprietarul terenului agricol respectiv.
Conform acestui act legislativ, dreptul de uzufruct al unei persoane care nu are astfel de legaturi de familie cu proprietarul poate fi anulat incepand cu data de 1 mai 2014.
Piata din Romania, liberalizata din 2014
La inceputul anului 2014, Romania a liberalizat vanzarea terenurilor agricole catre persoane private straine.
Potrivit unor date Eurostat, Olanda a avut in anul 2016 cele mai ridicat pret din Uniunea Europeana la achizitionarea unui hectar de teren arabil (63.000 euro), in timp ce Romania este tara cu cel mai ieftin teren arabil (in medie - 1.958 euro).
Presedintele PSD Liviu Dragnea declara in urma cu doua saptamani ca vrea limitarea accesului strainilor la a cumpara pamant din Romania si ca legea vanzarii terenurilor este in dezbaterea Camerei Deputatilor, urmand sa fie adoptata.
"Au spus agricultura Romaniei este praf, e inapoiata, nu avem sanse, hai sa vindem si terenuri. Avem legea vanzarii terenurilor in Camera Deputatilor, o vom adopta.
Asta inseamna ca vreau sa limitam accesul strainilor la a cumpara pamant din Romania. Foarte bine, sa cumpere, dar sa se stabileasca aici", a spus presedintele PSD.
Liderul PSD a precizat ca, in cazul celor care deja au cumparat, nu se mai poate face nimic, dar procesul trebuie oprit.
Stabilind un pret ridicat la terenurile agricole.
... Vezi tot