Cand va pica Dragnea? Ciolos, un pericol pentru Iohannis. Tariceanu, un pericol pentru PSD Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 09:35
33790 citiri
Cand va pica Dragnea? Ciolos, un pericol pentru Iohannis. Tariceanu, un pericol pentru PSD Interviu

Perceptia ca referendumul e organizat de si pentru Dragnea a fost decisiva pentru rezultatul acestuia. Dar este eronat sa supra-interpretam acest rezultat, afirma politologul Alexandru Gussi, doctor in stiinte politice al Institut d'Etudes Politiques de Paris si fost consilier prezidential.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alexandru Gussi a apreciat ca Liviu Dragnea va deveni inutil probabil, pentru coalitia antijustitie din spatele sau, cand o forma limitata de amnistie va deveni ireversibila. Dar alternativa la PSD nu prea exista, deci tot ce putem este sa asteptam un alt guvern PSD, ceea ce nu ar garanta o schimbare de orientare politica semnificativa.

Alexandru Gussi s-a referit si la presedintele Klaus Iohannis care e "din motive sistemice in acelasi timp co-responsabil pentru ceea ce se intampla, e politic marginalizat si se auto-marginalizeaza".

In opinia lui Alexandru Gussi, "grosul nadufului civic anti-PSD" nu se va descarca la europarlamentare, ci la prezidentialele care se anunta complicate:

"Dezamagirea fata de Iohannis nu se vede acum, cand e vazut ca o contra-pondere la Dragnea. (...) Ciolos este un pericol pentru actualul presedinte. Totusi, trebuie observat ca Ciolos e si el un non-lider, a fost totdeauna si pare ca vrea sa ramana omul conjuncturilor.

O parte din electoratul USL se indeparteaza de PSD. Daca mecanismul continua, Tariceanu devine principalul pericol pentru PSD. (...) Dragnea are nevoie de iluzia ca poate deveni candidatul partidului la prezidentiale".

Ce inseamna rezultatul acestui referendum si ce efecte va asteptati sa aiba el?

Incep prin a va aduce aminte ca intr-un interviu cu dumneavoastra din 2016 ii invitam pe cititori sa-si pregateasca mastile de gaze, nu credeam ca se ajunge ca in 10 august 2018 sa si fie nevoie nu numai la figurat, ci si la propriu de masti de gaze.

Cred ca dupa acel moment de limitata, dar grava utilizare a violentei de catre institutii ale statului instrumentalizate politic am intrat intr-o noua faza de degradare a relatiilor intre cei care guverneaza si societate in general. Vinovatul e PSD-ul devenit un mecanism dereglat, nefrecventabil. Consultarea electoratului s-a facut in acest context.

Nu sunt original spunand ca perceptia ca referendumul e organizat de si pentru Dragnea a fost decisiva pentru rezultatul acestuia. Desi sunt multe invataminte de tras, e, cred, eronat sa supra-interpretam acest rezultat. Decat sa cedam acestei tentatii, acum mai bine facem ceva ca gazele lacrimogene sa se imprastie cat mai repede.

Cu numai cateva zile inainte de referendum avea loc in Parlamentul European dezbaterea privind Romania. Cum comentati prestatia reprezentantilor Romaniei?

Exista inca la nivelul opiniei publice romanesti un pro-europenism solid care vine din dificultatea cu care am iesit din comunism, din frica pierderii trenului integrarii, din constiinta faptului ca Romania e departe de a fi democratica si ca avem nevoie de o forma de asistenta institutionala externa pentru a ne pastra stabilitatea si libertatea.

Din aceasta perspectiva, PSD-ul incearca sa divizeze aceasta majoritate si in acelasi timp sa exacerbeze clivajul nationalisti versus pro-europeni. PSD-ul trece printr-un rebranding, se radicalizeaza, vrea astfel sa-si justifice rezistenta fata de pozitiile Bruxelles-ului pe tema Justitiei si combaterii coruptiei.

E o diversiune care nu cred ca poate mobiliza electoral pe parcursul anului urmator, nici nu poate cimenta stabilitatea actualei guvernari.

Intrebarea care bantuie societatea este daca va pica sau nu Dragnea. La ce va asteptati si ce credeti ca ar putea determina o eventuala prabusire a lui Liviu Dragnea?

Din momentul in care a fost numita doamna Dancila mi s-a parut clar, mi se pare si acum, ca lui Dragnea i s-a oferit indirect postul de premier de catre partidul sau, de catre presedinte, pe fond, de catre toti cei care stiau ca acesta este cu spatele la zid, pentru ca este previzibil.

Toti acestia asteapta ca el sa actioneze in sensul demantelarii sistemului institutional care a facut posibila combaterea coruptiei in ultimii aproape 15 ani.

Adica de cand am promis UE, inainte ca aceasta sa ne accepte in club, ca luam in serios aceasta problema. Dragnea si-a indeplinit numai in parte acest mandat nescris si va cadea atunci cand larga coalitia care a facut posibila aceasta realitate se va destrama.

Politicienii autohtoni traiesc cu nostalgia impunitatii totale de dinainte de intrarea in UE. E evident ca nu vor obtine asta. Dar Dragnea va deveni inutil probabil cand o forma limitata de amnistie va deveni ireversibila.

Care ar fi alternativa la Guvernul Dancila? Alta majoritate, guvern tehnocrat sau alt guvern PSD?

Sa le luam pe rand. Alta majoritate ar presupune o guvernare PNL-ALDE, posibila numai daca Iohannis il accepta premier pe Tariceanu, ceea ce cred ca este exclus, pentru ca l-ar transforma pe acesta intr-un contra-candidat redutabil.

Guvernul tehnocrat e compatibil cu orice majoritate, poate fi acceptabil de PSD numai cu gandul ca va reveni la guvernare destul de repede, sa spunem peste un an, ca in 2015-2016. Cum legislativele sunt peste mai bine de doi ani, si aceasta varianta e acum improbabila.

Ramane deci sa asteptam un alt guvern PSD. Eu il cred posibil numai in conditiile pe care le-am spus mai sus. Altfel, teoretic, era de mult timp suficient ca presedintele sa le asigure baronilor numirea unuia dintre ei. Dar asta nu ar garanta o schimbare de orientare politica semnificativa.

Dupa referednum, urmatoarea chemare la urne va fi la europarlamentare. Exista premisele ca Opozitia sa inceapa sa recastige teren?

Europarlamentarele, in general, sunt o cursa catre cimitirul de elefanti. Probabil ca o forma de vot de protest la adresa PSD se va simti. Dar asta nu pentru ca partidele din Opozitie si-ar merita voturile, ci pentru ca e o supapa electorala prin care societatea vrea sa se exprime.

Cred ca partidele anti-PSD practic nu exista, in afara de PNL, care in schimb trece printr-o perpetua criza, la toate nivelurile, nu voi dezvolta aici, dar e evident ca nu are nici strategie, nici identitate, nici lideri. Daca doreau sa pregateasca o victorie asupra PSD-ului si sa preia energia civica exprimata in strada din 2017 trebuiau sa pregateasca o alianta inca de pe acum.

Ideea ca se va face ceva in pripa dupa prezidentiale e o dovada trista ca nu vor sa pregateasca ceva serios. Daca aceasta alianta aparea din aceasta primavara, sau macar acum, era o sansa inclusiv sa preia guvernarea mult mai repede, sa influenteze dinamica actualului Parlament. Dar actorii politicii care il contesta cu inflacarare pe Dragnea si PSD-ul pare ca nu vor sa-si asume niciun risc ca sa se schimbe ceva.

Cum apreciati prestatia extrem de retinuta a presedintelui Iohannis in aceasta perioada?

Dupa ce a numit-o pe doamna Dancila, nu stiu ce asteptari putem sa avem, eu am atat de putine incat uman incep sa-l inteleg, doar s-a apropiat de conditia mea de simplu cetatean!

Presedintele Iohannis e din motive sistemice in acelasi timp co-responsabil pentru ceea ce se intampla, e politic marginalizat si se auto-marginalizeaza, totusi, de la domnia sa poate veni o posibila solutie. Ce asteapta? Ca votant al sau din primul tur imi pun intrebarea asta de aproape patru ani.

Dl Iohannis e candidat cert la prezidentiale, cel putin din perspectiva anuntului pe care deja l-a facut. Este dl Ciolos un pericol pentru domnia sa?

Nu cred ca va mirati ca va raspund ca nu e nimic cert sub soarele negru al politicii romanesti. Da, privind sondajele e nu numai un candidat cert, e si favorit. Nu este insa clar cine il va sustine. Daca e sustinut numai de PNL si acesta are un scor foarte prost la europene, e in dificultate.

Pentru mine faptul ca nu s-a reusit inca construirea unei aliante macar intre PNL si USR vine din faptul ca Iohannis nu e vazut ca un factor suficient de coagulare. Plateste acum lipsa sa de lidership si de implicare politica. Si aici ajungem la fostul premier Ciolos.

Cu siguranta ca este un pericol pentru actualul presedinte, pentru ca au un electorat potential comun. Dezamagirea fata de Iohannis nu se vede acum, cand apare in sondaje destul de bine pentru ca e vazut ca o contra-pondere la Dragnea. Se va vedea atunci cand apare o alternativa plauzibila. Ciolos are acest potential.

Totusi, trebuie observat ca Ciolos e si el un non-lider, a fost totdeauna si pare ca vrea sa ramana omul conjuncturilor. In sensul asta, chiar e un pericol pentru actualul sef al statului.

Jocul intre Dragnea si Tariceanu, cu mari ambitii prezidentiale, ar putea fi cheia perioadei urmatoare? Cum vedeti asezarea candidaturilor prezidentiale pe zona actualei Puteri?

Rolul lui Tariceanu in actuala configuratie politica este mult mai important decat e procentul ALDE. PSD-ul era un partid in declin dupa ce l-a pierdut pe Nastase, alegerile din 2008, guvernarea cu PDL, pierderea prezidentialelor mergeau in sensul unei limitari a dominatiei PSD.

Aparitia USL a fost mecanismul prin care PSD-ul a avut indirect acces la alt electorat, si-a imbunatatit imaginea, pana la a castiga detasat alegerile din 2016. Dar asta nu era posibil fara supravietuirea logicii care crease USL-ul dupa 2014, asta datorita lui Tariceanu. Acum, Tariceanu ramane un fel de cordon sanitar pentru PSD, o vedem prin faptul ca ALDE creste in sondaje cand PSD scade.

O parte din electoratul USL se indeparteaza de PSD. Daca mecanismul continua, Tariceanu devine principalul pericol pentru PSD. Chiar o campanie care se termina cu o infrangere in turul doi ar fi pentru fostul premier liberal un cadou pe care PSD-ul sigur nu ar vrea sa i-l dea.

In plus, Dragnea are nevoie de iluzia ca poate deveni candidatul partidului la prezidentiale. Oricum este clar ca la prezidentiale, nu la europarlamentare, se va descarca grosul nadufului civic anti-PSD. Urmatorul presedinte nu va fi PSD-ist, dar PSD-ul guverneaza deja din 2012, minus pauza strategica dinainte de legislative, deci de peste cinci ani, cu presedinti de alta culoare.

Asta va fi probabil una din temele prezidentialelor: ce presedinte ii convine mai putin PSD-ului. Si asta poate deschide jocul...

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Alexandru Gussi politolog, #Dragnea PSD referendum, #Iohannis Ciolos prezidentiale , #Klaus Iohannis