Ce se ascunde in spatele acuzatiei de tradare a lui Liviu Dragnea la adresa lui Klaus Iohannis

Marti, 07 August 2018, ora 08:55
32117 citiri
Ce se ascunde in spatele acuzatiei de tradare a lui Liviu Dragnea la adresa lui Klaus Iohannis

Ce influenta mai are liderul PSD? Ultima sa aparitie televizata a fost o incercare, o punere in scena pentru a-l prezenta pe Liviu Dragnea ca pe un politician care nu si-a pierdut puterea.

Klaus Iohannis vrea "sa-i convinga pe cei de la ALDE si pe domnul Tariceanu sa iasa din coalitie. Ori eu nu cred, nu sunt convins ca domnul Tariceanu isi distruge o cariera caracterizata de seriozitate de dragul lui Iohannis. Domnul Tariceanu a mai refuzat o data propunerea lui Iohannis, facuta in ianuarie 2017", a spus Liviu Dragnea intr-un interviu la Antena3.

Pornind de la aceasta declaratie, se poate observa cat de stranie si distanta a devenit relatia dintre cei doi politicieni.

Presedintele PSD "nu crede", apoi e "convins" ca "domnul Tariceanu nu isi distruge cariera politica".

In opinia mea, in spatele acestor cuvinte se ascunde o rugaminte a lui Liviu Dragnea adresata liderului ALDE, mascata si intr-un mic santaj cu referire la cariera politica ireprosabila, pentru refacerea unitatii de actiune impotriva sefului statului.

Atunci cand doi aliati politici isi transmit mesaje prin intermediul unei emisiuni TV inseamna ca nu exista o comunicare directa intre ei.

Tariceanu, un politician care nu are de ales, trebuie sa mearga pe sarma

Liviu Dragnea nu poate scapa de amenintarea unei decizii definitive in procesul de coruptie decat cu ajutorul lui Calin Popescu Tariceanu.

Ordonanta de urgenta conceputa sa-l salveze pe presedintele PSD nu poate trece fara aprobarea si sustinerea liderului ALDE.

La sfarsitul lunii, conform unor surse, Dragnea a incercat in doua randuri sa-si pacaleasca partenerul de coalitie si sa treaca ordonanta, dar n-a reusit.

Ajutorul de la Tariceanu se lasa asteptat pentru ca liderul ALDE stie foarte bine ca va fi sacrificat in secunda doi, dupa ce Liviu Dragnea scapa de povara unei posibile condamnari la inchisoare.

In acest moment, nici Calin Popescu Tariceanu nu se afla intr-o situatie de invidiat, el are de ales intre o "disparitie subita" executata cu maiestrie de Dragnea imediat dupa publicarea ordonantei salvatoare sau supravietuirea politica intr-un context proiectat de Klaus Iohannis.

In opinia mea, a doua varianta e alegerea spre care se indreapta liderul ALDE si asta pentru ca-i ofera timp, ii ofera posibilitatea de a ramane in Executiv si oportunitatea de a incheia o alianta cu Victor Ponta si obtinerea sprijinului a cel putin o parte din PSD in perspectiva alegerilor europarlamentare si prezidentiale din 2019.

"V-am spus ca, in momentul in care vom avea o analiza riguroasa fara patima si bazata numai pe cele mai mari sanse de castig, o vom adopta si vom merge cu ea pana la Cotroceni... De cateva luni de zile, lui Iohannis i s-a spus ca eu vreau sa candidez la prezidentiale. Din acel moment a dat ordin de zi pe unitate, plecand de la Dumbrava, Ciocarlan, Hellvig, pana la Maior si alti membrii din statul paralel... cum sa fiu distrus.

Eu inca nu am luat decizia de a candida, inca nu am luat-o. In partid inca nu am discutat despre asta. Am avut o discutie cu domnul Tariceanu si am spus ca vom analiza sa vedem care este cea mai buna varianta, candidatura unica, mergem cu cineva de la ei, cu cineva de la noi, mergem cu un singur candidat, mergem separat, vedem ce facem la europarlamentare. Facem o analiza, ea se lucreaza, o analiza asezata si vom lua o decizie bazata pe date si pe cele mai mari sanse", a declarat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea, presedinte PSD, si Calin Popescu Tariceanu, presedinte ALDE, fac un dans complicat din care, la sfarsit, unul dintre ei va ramane fara scaun - Foto: Hepta.ro

Dupa o astfel de declaratie se naste o intrebare: de ce Liviu Dragnea e mai preocupat sa-i confectioneze presedintelui Iohannis un dosar de inalta tradare decat sa sustina candidatura aliatului Tariceanu in alegerile prezidentiale de anul viitor?

Proiectul Dragnea: "Tradare sa fie, dar cel putin, s-o stim si noi!"

Prin dosarul de "inalta tradare" fabricat de liderul PSD, acesta din urma realizeaza ca nu poate sa obtina cele doua treimi din voturile parlamentarilor pentru a-l pune sub acuzare si a-l demite pe seful statului.

Liviu Dragnea urmareste exclusiv spectacolul din Parlament. Doreste o acuzare publica a lui Klaus Iohannis, un atac devastator asupra acestuia desfasurat de la tribuna Parlamentului Romaniei.

E singura posibilitate care i-a ramas. Un atac total asupra adversarului pentru a crea o bresa prin care sa poata trece ordonanta salvatoare si sa se salveze.

Printr-o astfel de condamnare publica a lui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea incearca sa-l atraga in capcana pe Tariceanu, sa-l forteze sa fie de acord cu ordonanta, incercand sa creeze in ALDE un curent de opinie favorabil acestei decizii.

Schema lui Liviu Dragnea, in opinia mea, e urmatoarea: acuzandu-l de tradare pe presedintele Romaniei, liderul PSD se va lauda ca i-a oferit pe tava lui Tariceanu, metaforic vorbind, "capul" lui Klaus Iohannis, principalul favorit in alegerile prezidentiale de anul viitor, astfel va putea sa ceara sustinerea liderului ALDE pentru ordonanta salvatoare - un schimb "echitabil".

Dar oferta lui Dragnea e un mar otravit, care are drept scop anihilarea ambilor adversari politici, atat pe Iohannis, cat si pe Tariceanu.

"Opinia mea este ca sunt multe actiuni si acum, recente, dar si in perioada trecuta ale lui Klaus Iohannis care pot imbraca forma tradarii, daca ne uitam cu atentie pe Codul Penal si pe definitia articolului respectiv si pe definitia infractiunii respective.

Nu am ajuns inca acolo. Nu mi-as dori sa fiu acolo, dar nu este imposibil, pentru ca sunt actiuni care au adus deservicii Romaniei. Si din punct de vedere economic si din punct de vedere politic si din punct de vedere strategic", a spus Liviu Dragnea la Antena 3.

Confruntarea decisiva se apropie. Comparatia cu o batalie clasica

Pentru cei pasionati de istorie, as aminti aici ultima mare batalie dintre armata unionista (nordisti) si armata confederata (sudisti) din razboiul civil american desfasurata in Appomattox Court House.

Confruntarea din data de 9 aprilie 1865 dintre generalul Ulysses S. Grant, comandantul unionistitlor, si generalul Robert E. Lee, comandantul confederatilor, seamana mult la nivel de strategie cu confruntarea dintre Klaus Iohannis si Liviu Dragnea.

Presedintele Romaniei a reusit sa-l prinda in menghina pe liderul PSD, mai ales prin taierea liniilor de comunicare cu presedintele ALDE.

La fel ca generalul Lee, Liviu Dragnea, pentru a se salva, nu mai are decat posibilitatea unui atac masiv si decisiv intr-un singur punct al blocadei pentru a crea o spartura in incercuire care sa-i asigure scaparea. Acest atac e reprezentat de punerea in scena a acuzatiei de inalta tradare.

Trebuie vazut daca presedintele Romaniei are un as in maneca, la fel cum a avut Grant care l-a invins pe Lee prin declansarea unui atac surpriza exact in locul in care acesta din urma pregatea lovitura decisiva, micul sat Appomattox Court House din Virginia.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Coalitia ALDE PSD, #Iohannis acuzatie tradare, #Dragnea atac Iohannis, #Tariceanu ordonanta urgenta, #Tariceanu Dragnea alegeri , #Klaus Iohannis