Iohannis si Dragnea, fata in fata la Cotroceni. Cine vine si cine lipseste de la receptia de Ziua Europei

Miercuri, 09 Mai 2018, ora 07:22
4130 citiri
Iohannis si Dragnea, fata in fata la Cotroceni. Cine vine si cine lipseste de la receptia de Ziua Europei
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Receptia de Ziua Europei oferita de Administratia Prezidentiala are loc miercuri, la Cotroceni, in contextul disputelor intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis, care i-a cerut de doua ori premierului Viorica Dancila sa demisioneze, pentru "a face loc unor oameni responsabili si competenti".

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca va merge la receptie impreuna cu premierul Viorica Dancila, cu ministrii, cu primarul general, Gabriela Firea, si cu primarii de sectoare, afirmand ca decizia este de a marca Ziua Europei si de a nu merge pe calea scandalului.

Receptia oferita cu prilejul Zilei Europei este programata de la ora 14:00.

Evenimentul are loc in contextul disputelor intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis, care in ultima perioada i-a cerut de doua ori premierului Viorica Dancila sa demisioneze.

Luni seara, presedintele a spus ca este imperios necesara demisia premierului Vorica Dancila, pentru "a face loc unor oameni responsabili si competenti". "Este din ce in ce mai vizibil ca Dragnea si ai lui nu au nicio solutie pentru o guvernare buna si eficienta", a aratat presedintele.

El a mai spus, comentand executia bugetara pe primul trimestru al acestui an, ca PSD ca este incapabil sa tina ordine in finantele publice, iar dupa trei prim-ministri si tot atatia sefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudinea si lipsa de predictibilitate.

In replica, liderul PSD, Liviu Dragnea, a sustinut ca Iohannis a prezentat o lista intreaga de minciuni, care pot constitui un atac la siguranta nationala, ca toate datele economice indica o crestere si o evolutie pozitiva, iar premierul nu are niciun motiv sa demisioneze.

Dragnea: Palatul Cotroceni nu este proprietatea privata a cuiva

Liviu Dragnea a sustinut, insa, ca PSD nu vrea escaladarea acestui conflict, astfel ca atat el, cat si premierul Viorica Dancila, ministrii, primarul Capitalei, Gabriela Firea, si primarii de sectoare vor merge la receptia de miercuri de la Palatul Cotroceni, care nu este "proprietatea privata a cuiva".

"Este decizia noastra de a marca Ziua Europei si de a nu merge pe calea scandalului. Nici eu si nici Guvernul nu avem niciun razboi cu presedintele Iohannis, dar am decis sa reactionam. Nu mai putem sta sa nu replicam, sa nu spunem adevarul si sa lasam sa se multiplice niste minciuni, din dorinta de a pastra o relatie careia nu-i vad un viitor. (...) Este un limbaj sub nivelul unui presedinte al Romaniei, dar este o decizie asumata si fiecare va suporta consecintele", a spus Liviu Dragnea la Antena 3, luni seara, dupa declaratiile presedintelui.

Dragnea a spus, tot luni, ca nu va merge singur la receptie: " (...) Nu merg singur, pentru ca e vorba de a marca ziua de 9 mai. Nu dorim sa escaladam un conflict cu care tot insista, noi avem treaba de facut la Parlament, la Guvern.

Este o invitatie institutionala, nu este invitatie personala, la nunta sau la botez, o sa mergem acolo mai multi. Guvernul, si primarul general a zis ca vrea sa vina, si primarii de sectoare. Marcam momentul, Ziua Europei, si plecam, doar nu o sa stam noaptea (la Cotroceni - n.red.) ".

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a confirmat ca merge miercuri la audieri in Parlament, dar nu si la receptia de Ziua Europei de la Cotroceni

Tariceanu nu vine de dragul lui Dancila

Pe de alta parte, inainte ca Liviu Dragnea sa spuna ca merge la receptia de azi, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca nu va fi prezent la evenimentul de la Cotroceni.

Presedintele Senatului a luat decizia inca de saptamana trecuta, considerand ca seful statului, prin ultimele declaratii, l-a jignit pe prim-ministru, iar premierul are nevoie de sprijinul partenerilor.

"Am luat decizia, tinand cont de atitudinea presedintelui din ultima perioada, de a nu participa la sarbatorirea Zilei Europei pe 9 Mai. Nu voi da curs invitatiei de a merge la Cotroceni la aceasta receptie, pentru ca mi se pare ca presedintele prin declaratiile pe care le-a facut a jignit grav premierul si suntem membri ai coalitiei de guvernare si solidari cu premierul.

Primul ministru cred are nevoie de sprijinul partenerilor si de aceea am discutat cu colegii mei si am luat hotararea sa nu participam la aceasta receptie", a afirmat Tariceanu vineri.

Asadar, Tariceanu nu merge la Cotroceni din solidaritate cu prim-ministrul jignit, care insa merge la receptie alaturi de seful sau de partid.

Situatia din 2017

Anul trecut, la receptia oferita de catre Administratia Prezidentiala de Ziua Europei a participat si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la invitatia presedintelui Klaus Iohannis.

La ceremonie au fost prezenti premierul de atunci Sorin Grindeanu, mai multi ministri, fostii presedinti Traian Basescu si Ion Iliescu, patriarhul Daniel, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, procurorul general Augustin lazar, fostul premier Dacian Ciolos, actuali si fosti parlamentari.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, au venit in timpul discursului presedintelui CE. De la receptia a lipsit primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#receptie Ziua Europei Cotroceni, #Iohannis Dragnea intalnire Cotroceni , #Klaus Iohannis